Zugin finaaleihin johdattanut Santeri Alatalo pelaa uransa parasta kautta – “Leijonat-paidan pukeminen on unelmana”

Santeri Alatalo

Sveitsin kovatasoisessa NLA-liigassa pelaava Santeri Alatalo, 28, pääsee hakemaan tällä kaudella kruunua finaaleista, jonne Zug on selvittänyt jo tiensä.

Alatalo muistetaan Suomessa HPK:sta, jossa puolustajalle kertyi yhteensä 110 ottelua. Tie kävi jo nuorena miehenä Sveitsiin, jonne Alatalo siirtyi jo kesken kauden 2012-2013. Alatalo pelasi puolikkaan kauden ensiksi Davosissa, jonka jälkeen suomalaispelurin seurana on toiminut Sveitsin NLA-liigan aivan terävimpään kärkeen kuuluva Zug.

Alatalo on äitynyt tällä kaudella hurjaan vireeseen ja mies pelaa ehdottomasti uransa parasta kautta. Puolustaja on rikkonut jo sekä piste- että maaliennätyksensä ja kaiken lisäksi pudotuspeleissä tahti on vain yltynyt. Runkosarjassa puolustaja kirjasi tililleen 50 otteluun 23 (9+14) tehopistettä ja pudotuspeleissä yhdeksän otteluun on syntynyt yhdeksän tehopistettä. Alatalo ei osaa nimetä yhtä suurta syytä upealle kaudelle, vaan se on monen tekijän summa.

– Jokapäiväinen kova työnteko ja vaatimustaso on tuonut tulosta. Olen saanut myös ehjän kauden alle ilman loukkaantumisia. Uusi päävalmentaja Dan Tangnes on tuonut myös positiivisen ilmapiirin ja uuden pelitavan seuralle. Kiekkokontrolliin ja luisteluun perustuva pelityyli sopii mulle erinomaisesti. Kaiken lisäksi iso rooli puolustuksessa velvoittaa parhaaseen peliesitykseen joka ilta, Alatalo toteaa Pallomeri.netin haastattelussa.

Alatalo pääsi kokemaan Zugissa finaalit kaudella 2016-2017, mutta tuolloin se kirkkain kruunu jäi uupumaan. Nyt Zug on jälleen selvittänyt tiensä finaaleihin ja se jahtaa tosissaan seurahistoriansa toista mestaruutta.

– Ensimmäinen ja ainut mestaruus on vuodelta 1998. Samalla asenteella mennään kuin muutenkin tällä kaudella. Turha tässä on ruveta enää mitään muuttamaan. Meillä on tosi voitonnälkäinen jengi ja sen näki jo aikasemmin tänä vuonna, kun voitettiin Sveitsin Cup helmikuussa, Alatalo toteaa.

Zug tunnetaan äärimmäisen fanaattisista faneista ja meininki kaupungissa onkin muuttunut kevään aikana vielä hullummaksi. Ainakaan kotiyleisön tuesta mestaruus ei tule jäämään kiinni.

– Pieni kaupunki on kovassa kiekkohuumassa. Pitää vähän vältellä julkisia paikkoja, että ei joudu koko päivää puhumaan kiekosta. Halli on loppuunmyyty joka pelissä, minkä lisäksi ulkopuolelle on rakennettu vielä iso screen, josta voi katsoa matsia, jos lippu peliin jäi saamatta. Vuoden 2017 finaaleissa oli huhun mukaan enemmän ihmisiä kattomassa ulkona kuin hallissa, Alatalo jatkaa Pallomeri.netille.

Santeri Alatalo: “Suomen pelipaidan pukeminen päälle on edelleen unelma”

Alatalo on viihtynyt mainiosti Zugissa eikä siirtyminen muihin ympyröihin ole ainakaan tällä hetkellä ajankohtaista. Mikäli otteet jatkuvat kuitenkin samanlaisina tulevilla kausilla, niin ottajia varmasti olisi.

– Zugin kanssa on sopimus voimassa vuoteen 2021 asti. Sen jälkeen on hommat auki. Tykkään sveitsiläisestä kiekosta paljon,  sillä se on yleisöystävällistä ja nopeatempoista. Sen lisäksi sarjassa on paljon taitavia pelaajia sekä hienoa kiekkokulttuuria.

– Voin hyvin kuvitella että jään tänne vielä tulevaisuudessakin. Sveitsiläisten taso on noussut huimasti, kun ulkomaalaisia huippupelaajia on tullut sarjaan, sujuvaa sveitsin kieltä puhuva Santeri Alatalo toteaa.

Alatalo ei kuitenkaan sulje ovia myöskään NHL:ltä tai KHL:ltä, mikäli pelit jatkuvat yhtä lennokkaissa merkeissä.

– Ikinä ei kannata isoa unelmaa (NHL) kokonaan haudata, mutta aika kaukaiselta se tuntuu. Kova halu on kuitenkin kehittää itseään, niin varmasti maailman toiseksi kovin kiekkosarja KHL voisi kiinnostaa. Enkä kotimaista liigaakaan halua missään nimessä ottaa pois laskuista vähän myöhemmässä vaiheessa! Paljon tulee seurattua liigaa vieläkin.

Illasta toiseen isoja minuutteja pelaava Alatalo ei ole vielä kertaakaan esiintynyt miesten maajoukkueessa, mutta se päivä varmasti lähestyy kovaa vauhtia. Ei olisikaan mikään ihme, mikäli suomalaispuolustaja pukisi jo ensi kaudella Leijonat-paidan päällensä.

– Suomen pelipaidan pukeminen päälle on edelleen unelma. Ja unelma elää vahvana, Alatalo sanoo.

Santeri Alatalo

Loppuun haastattelussa kysyttiin vielä, että onk0 Santeri Alatalo kauden päätteeksi sekä Sveitsin mestari että pudotuspelien pistepörssin voittaja. Mestaruuteen puolustaja uskoo, mutta pistepörssin voitto menee tällä kertaa seurakaverille.

– Sveitsin mestaruus olisi huikea saavutus! Kaikki lyödään likoon, että pyttyä pääsisi nostamaan kauden jälkeen. Garret Roe tulee voittamaan pudotuspelien pistepörssin. Yritän lainata sille kiekkoa ylivoimalla, niin siinä voi tulla itellekin muutama tehopiste, Santeri Alatalo tiivistää.

Kerrottakoon, että suomalainen on tällä hetkellä pudotuspelien pistepörssin neljäntenä, sillä tilille on kertynyt yhdeksään otteluun peräti yhdeksän pistettä. Eroa kärjessä olevaan Lino Martschiniin on ainoastaan neljä pistettä.

Alta pääset ihailemaan Zugissa valloillaan olevaa kiekkohuumaa.


Pelaajat:
Joukkueet: