Suomen päävalmentaja paljasti absurdin huijauksen yhdistetyssä – FIS-pomo kiistää jyrkästi

suomen yhdistetyn valmentaja Petter Kukkonen

Kuten IS:n tietoihin perustuen aiemmin uutisoimme, Suomen yhdistetyn maajoukkuevalmentaja Peter Kukkonen paljasti hyppypukujen mittauksessa suoritetun erikoisen huijauksen.

Kukkonen myönsi, että Rukan maailmancupin kisassa Suomenkin joukkue oli päätynyt huijaamaan, kun hyppupukuja mitattiin FIS:n toimesta. Suomi oli tyytynut kuitenkin huijaamaan ”vähemmän” kuin joidenkin muiden maiden joukkueet.

Siinä missä Suomen hyppääjät olivat tunkeneet haaruksiinsa tiskirättejä, olivat muiden maiden hyppääjät tunkeneet haarojensa täytteeksi esimerkiksi pesusieniä. Näin toimittiin, jotta hyppypuku saataisiin mahdollisimman isoksi haaruksista ja sitä kautta myös hypyt kantaisivat paremmin.

– Otan vastuun siitä, että urheilijat tunkivat mittaukseen alushousuihinsa tiskirättejä. Niiden avulla saimme haaramittaa alaspäin ehkä pari senttiä, sen enempään ei moraali taipunut. Pesusienten avulla on saatu jopa 7–8 sentin lisä, jolloin hiihto-osuudelle saatava hyöty on heti minuutin luokkaa, Petter Kukkonen sanoi IS:lle.

– Eikä sinne housuihin ole tungettu vain pesusieniä, vaan kuulemani mukaan mitä mielikuvituksellisimpia täytteitä.

”Huhuja on aina”

Ilta-Sanomat tavoitti FIS:n yhdistetyn kilpailupäällikön Lasse Ottesenin kommentoimaan Kukkosen väitteitä.

– Yhdenkään tänä kesänä tai syksynä tehdyn mittauksen aikana ei ole havaittu yhdenkään urheilijan huijaavan, Ottesen vastasi IS:lle perjantaina.

Rukalta nähtyjen kuvien perusteella suurin osa kärkihyppääjistä hyppäsi puvussa, joissa haaroihin jäi sääntöjen vastainen ilmapussi.

– Huhuja on aina, eikä tämä ole poikkeuksellista verrattuna edellisvuosiin. Kuvat näyttävät aina hieman erilaisilta, koska niissä esiintyy urheilijoita eri asennoissa ja heillä on erilaiset kehot, Ottesen totesi.

Kukkonen puolestaan sanoi jo aiemmin, että ”jopa dopingin kaltaisen ongelman” muodostaa se, ettei mittausta suorittava henkilö saa kopeloida urheilijoiden intiimialueita. Ratkaisuksi Suomen päävalmentaja ehdotti koneellista mittausta, tai sitten tilaisuutta valvoisi puolueeton lääkäri ja mittaus suoritettaisiin alasti.