IL: Wilson Kirwa avautui Kenian doping-tilanteesta – ”Tukka alkaa yhtäkkiä kasvaa”

Wilson Kirwa - pallomeri.net

Kenia on perinteikäs kestävyysjuoksun mahtimaa. Wilson Kirwa kuitenkin kertoo tuoreessa Iltalehden haastattelussa, että täysin puhtain keinoin asemaa ei ole saavutettu.

Kenialaisjuoksijoiden kaulaan ripustettiin Dohan MM-kisoissa 11 mitalia ja Rio de Janeiron olympialaisissa puolestaan 12 mitalia.

Viime vuosien aikana Kenian juoksumainetta on kuitenkin tahrannut useat dopingkäryt. Viimeksi maaliskuussa 3000 metrin estejuoksun olympiakultaa Riossa juhlinut Ruth Jebet sai neljän vuoden kilpailukiellon dopingrikkomusten takia.

Mainos alkaa

– Raha on huono ja hyvä asia. Se lyö painetta urheilijoille ja managereille. Moni yrittää väkisin päästä huipulle, kenialaissuomalainen Wilson Kirwa harmittelee Iltalehdelle.

Athletics Integrity Unitin johtaja Brett Clothier on kertonut Kenian olevan yksi järjestön viidestä erityisessä seurannassa olevasta riskimaasta.

Kirwa kuitenkin sanoo, että urheilijat eivät yksin ole täysin syntipukkeja. Usein takana häärää managereita, jotka hamuavat suojatikseen nuoria juoksijoita, joiden avulla he voisivat tehdä palkintorahojen myötä ison tilin.

Nämä ”managerit” sanovat urheilijoille vastustuskyvyn heikentyvän korkealla harjoitellessa, minkä takia urheilija tarvitsee ”vitamiineja flunssan ehkäisemiseksi”.

– Useat kilpailuissa tapaamani kenialaiset ovat sanoneet minulle harjoitelleensa niin paljon, että elimistö heikentyi. Sitten heille annettiin vitamiinipiikki ja tukka alkoi yhtäkkiä kasvaa. Valmentaja sanoi, että tehdään maailmanennätys kolmen viikon kuluttua, Kirwa paljastaa.

– Nämä urheilijat voittavat kisoja Euroopassa ja menevät kotiin. Sitten tulee tieto, että dopingtesti on ollut positiivinen. Urheilija on jossain savimajassa tarkistamassa omaa lehmäänsä. Hän ei tiedä vielä ollenkaan, että on jäänyt kiinni. Näin on tapahtunut useita kertoja.

Iltalehden alkuperäinen haastattelu