Huipputason voimisteluvalmentaja sai 8 vuoden toimintakiellon – jatkuvaa nöyryytystä ja piittaamattomuutta

Voimisteluvalmentaja Maggie Haney / Pallomeri.net

Yhdysvaltalainen huipputason voimisteluvalmentaja Maggie Haney on saanut epäasiallisen käytöksensä ansiosta peräti kahdeksan vuoden toimintakiellon.

Yhdysvaltain olympiajoukkueen entinen voimisteluvalmentaja Maggie Haney on saanut kahdeksan vuoden toimintakiellon epäasiallisen käytöksen takia. Haney ei saa valmentaa Yhdysvaltain maajoukkuetta tai maan lajiliittoon kuuluvia seuroja ennen vuotta 2028. Pannan päättymisen jälkeen huippuvalmentaja on kahden vuoden koeajalla.

Haney asetettiin väliaikaiseen toimintakieltoon tammikuussa, kun Haneyn kerrottiin haukkuneen voimistelijoita lihavaksi ja pakottaneen heidät harjoittelemaan sekä kilpailemaan loukkaantuneena. Päätöksen mukaan Haney käyttäytyi todella aggressiivisesti ja pyrki nöyryyttämään nuoria urheilijoita kontrolloidakseen heitä.

Haney kuuluu lajin kärkivalmentajiin. Hän luotsasi Laurie Hernandezin olympiakultaan Rio de Janeirossa vuonna 2016 ja valmensi kaksi vuotta myöhemmin Riley McCuskerin maailmanmestaruuteen.

Mainos alkaa

Hernandez kertoi rajuista kokemuksistaan New York Timesille. Hernandezin mukaan Haney haukkui häntä heikoksi, laiskaksi ja hulluksi sekä huusi pienimmästäkin virheestä. Valmentaja kommentoi Hernandezin painonnousua ja kehon muotoja, joita murrosikä toi tullessaan. Nuori lupaus itki ennen harjoituksiin lähtemistä.

– Maggie sanoi minulle: ”Sinulla on laatikkomainen vartalotyyppi, joten meidän täytyy tarkkailla painoasi” tai huusi kaikkien edessä ”Olet niin rintava!”, Hernandez kertoi lehdelle.

Hernandez alkoi käyttää kaksia urheiluliivejä päällekkäin peittääkseen muotonsa ja sairastui syömishäiriöön. Hän ahmi murrosiässä ruokaa, jonka oksensi lopulta ulos. Jos Hernandez laihtui, valmentaja ylisti häntä.

– Kehut olivat kuin pyhää vettä. Joinain päivinä piti olla todella varovainen ja toisina hän sanoi, että teemme tätä yhdessä. Hän tiesi, miten sotkea toisen pää.

Haney pakotti voimistelijan harjoittelemaan sijoiltaan menneellä polvella ja murtuneella ranteella. Rion olympialaisissa Hernandez kisasi repeytyneestä vatsalihaksesta huolimatta.

Totuus kävi ilmi pian olympialaisten jälkeen, kun Hernandezin äiti Wanda Hernandez kuuli tuolloin 16-vuotiaan tyttärensä keskustelevan entisen joukkuekaverinsa kanssa siitä, kuinka Haney oli vetänyt voimistelijoita hiuksista.

Wanda Hernandez irtisanoi valmentajasuhteen välittömästi ja teki voimisteluliitolle valituksen. Haney yritti saada voimistelijan takaisin valmennettavakseen. Haneyn käytös sai aikaan syömishäiriön lisäksi vakavan masennuksen. Hernandez kamppailee näiden asioiden kanssa yhä.

Tsekkaa myös: MLB-pelaaja kärähti hevosten lääkkeestä – sai massiivisen 80 ottelun pelikiellon