Jokeri-oligarkki Vladimir Potanin antoi synninpäästön Jari Kurrille – “Hän ei voi jättää huomiotta Suomessa vallitsevia tunnelmia”

vladimir potanin jokerit / Pallomeri.net

Helsigin Jokereiden taustalla vaikuttava oligarkki Vladimir Potanin ymmärtää Jari Kurria ja ihmettelee KHL:n joustamattomuutta.

Helsingin Jokereita rahoittavan Norilsk Nickelin pääomistaja, miljardööri-oligarkki Vladimir Potanin kertoo Sovetski Sportin haastattelussa ymmärtävänsä Jokereiden ja Jari Kurrin päätöstä olla matkustamatta Minskiin KHL-kauden avauspeliin.

– Jokereiden päätöstä ei voi tarkastella irrallaan suomalaisen yhteiskunnan yleisestä mielipiteestä. Tuen moraalisesti Kurria. Hän on oman maansa kansalainen, sen symboli ja yhteiskunnallinen kasvo. Hän ei voi jättää huomiotta Suomessa vallitsevia tunnelmia, Potanin sanoo.

Potaninin mukaan tilanteen kärjistyminen olisi ollut mahdollista välttää, jos KHL itse olisi joustanut omissa päätöksissään.

– Jos konflikti oli tulollaan, miksi piti kärjistää sitä? Miksi ei olisi voinut vaihtaa näiden joukkueiden otteluiden paikkaa kalenterissa niin, että nyt olisi pelattu Helsingissä ja helmikuussa Minskissä? Mutta nyt kävi niin, että urheilu ja politiikka menivät solmuun emmekä me itse purkaneet sitä. Sellaisia tilanteita pitää välttää, Potanin näkee.

Potaninin mukaan KHL joutui kuitenkin antamaan Jokereille rangaistuksen sen jälkeen, kun tilanne oli ajautunut umpikujaan.

– Jokerithan ottivat rangaistuksen vastaan ilman vastalauseita. He eivät ryhtyneet protestoimaan, kuten esimerkiksi jalkapallon parista joskus tehdään, että seura lähtee ulos sarjasta. Vaikka voin kuvitella, kuinka se loukkasi suomalaisia. Tärkeää ei ole se, minkä takia jupakka syntyi. Mutta se olisi pitänyt pystyä ennakoimaan. On aina parempi ehkäistä ennalta kuin turvautua lääkitykseen myöhemmin, Potanin toteaa.

Toimittajan mukaan Jokerit toimi jo keväällä vastoin KHL:n päätöksiä, kun he vetäytyivät peleistä ennen kuin KHL itse oli ehtinyt ilmoittaa kauden päättymisestä viruksen takia.

– Se ei ollut mikään vastalause. Eikä siinä ollut politiikkaa. Pandemia levisi maailmassa aitona uhkana ja jokainen maa teki omassa aikajärjestyksessään päätöksiä siitä, kuinka rajoituksia asetetaan. Suomi teki tiukkoja päätöksiä rajoituksista, mutta itse asiassa se toimi vain muutamia päiviä ennen Venäjää. KHL noudatti Venäjän lakeja ja Jokerit Suomen. Siksi Jokerit vetäytyivät. Ei protestin vuoksi, vaan koska heillä oli maassa eri säännöt, Potanin selventää.

Tsekkaa myös: Video: Mikko Lehtonen on tajuttomassa iskussa – käsittämätön rystylaukaus painui yläpesään


Pelaajat:
Joukkueet: