Video: Hylätty maali herätti hämmennystä – kokiko Saksa vääryyttä?

Saksa MM 2019

Saksa-Tanska-ottelun puhuttanein tilanne nähtiin avauserässä, kun Saksan pläkkiselvältä näyttänyt maali hylättiin Tanskan haaston jälkeen.

Saksa näytti tehneen avausmaalin Tanskaa vastaan pelatussa MM-kisojen ottelussa, kun hyökkääjä Lean Bergmann ampui kiekon avauserässä yläkulmaan. Hetkeä myöhemmin alkoi Suomestakin tuttu videorumba, kun Tanskan päävalmentaja Heinz Ehlers päätti haastaa tuomion. Päälle päin maalissa ei vaikuttanut olevan mitään vikaa ja yllätys sekä yleisössä että tv-katsojien keskuudessa oli melkoinen, kun tuomaristo ilmoitti maalin hylkäämisestä.

Tarkemmalla tarkastelulla sovellettava sääntökohta vaikuttaisi olevan säännön 186 kohta iv, joka kuuluu näin:

”Jos hyökkäävä kenttäpelaaja asettuu maalialueelle estäen maalivahdin näkökenttää, mutta hyökkäävä kenttäpelaaja ei ota fyysistä kontaktia maalivahtiin ja tilanteessa tehdään maali, sitä ei hyväksytä.”

Mainos alkaa

Videolta näkyy, ettei maalin edessä maskia tekevä Yasin Ehliz tosiaankaan koske maalivahtiin, mutta hänen luistimensa eivät myöskään ole maalivahdin alueella. Tässä päästäisiinkin seikkaan, jota sääntökirjaan ei suoraan ole kirjattu, eli siihen, miten maalivahdin alueella oleminen määritellään. Nykytulkinnan mukaan maalivahdin alue ajatellaan kolmiuloitteisena alueena, jolloin Ehlizin ahteri olisi tilanteessa maalivahdin alueella.

Pykälässä mainittu maalivahdin näkökentän estäminen vie maalin todella harmaalle tulkintojen alueelle, sillä käsitettä ”maalivahdin näkökenttä” ei myöskään ole sääntökirjassa määritelty mitenkään. Videolta näkyy selvästi, että Tanskan maalivahti Sebastian Dahm näkee Ehlizin ohi mistä laukaus on tulossa ja ehtii reagoimaan siihen, mutta ei vain mahda laukaukselle mitään.

Joissain tuomioissa tätä on pidetty riittävänä perusteena sille, että maalivahdin näkökenttää ei ole estetty. Toinen tulkinta taas on se, että maalivahdin näkökenttä määritellään 180-asteen alueeksi, jolloin Ehliz luonnollisesti söisi siitä varsin ison siivun. Juuri tähän jälkimmäiseen tulkintaan asiaa pähkäilleet tuomarit mitä ilmeisimmin ovat lopulta päätyneet.

Tilanne löytyy videolta 0:06 alkaen.