Venäjä kanteli Ukrainan pelipaidoista UEFA:lle – liitto taipui vaatimuksiin osittain, paitaa joudutaan muuttamaan

Venäjä ja Ukrainan pelipaidat / Pallomeri.net

Venäjä suuttui Ukrainan EM-pelipaidoista ja valitti niistä Euroopan jalkapalloliitto UEFA:lle. Venäjän vaatimukset menivät osittain läpi.

Jalkapallon EM-kisojen alla saatiin aikaan ulkopoliittinen selkkaus, kun Venäjä on päätti valittaa UEFA:lle Ukrainan EM-pelipaidoista. Euroopan jalkapalloliitto UEFA:lle lähettämässään kirjeessä Venäjän liitto toteaa, että Ukrainan pelipaita on UEFA:n periaatteiden vastainen.

Venäjä on närkästynyt siitä, että Ukrainan pelipaidoissa on maan kartta, jossa on mukana Krimin alue, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014. Ukrainan paidassa on myös iskulauseet “Kunnia Ukrainalle!” ja “Kunnia sankareille!”.

Mainos alkaa:

Iskulauseet tulivat käyttöön erityisesti varsinkin vuoden 2014 kansannousun aikana. Niiden juuret juontavat kuitenkin aikaan, jolloin Ukraina oli vielä Neuvostoliiton alla.

UEFA päätyi vaatimaan Ukrainaa poistamaan poliittiset viestit pelipaidastaan. UEFA:n vaatimus tuli EM-kisojen aattona. Ukraina joutuu siis poistamaan pelipaidan kaulukseen kirjatun iskulauseen “Kunnia sankareille!”. Krimin kartta sen sijaan sai vihreää valoa.

UEFA viittasi päätöksessään YK:n yleiskokouksen päätelauselmaan 68/262, jota tuki sata YK:n jäsenvaltiota. Lauselmassa yleiskokous sitoutui Ukrainan alueelliseen koskemattomuuteen maan kansainvälisesti tunnustetuilla rajoilla ja korosti vuoden 2014 kansanäänestyksen olleen epäpätevä. UEFA siis katsoo, että Ukrainan paidassa näkyvät valtion rajat ovat oikeat ja Krim kuuluu Ukrainaan.

– Olemme päätyneet onnistuneesti kompromissiin UEFA:n kanssa, Ukrainan jalkapalloliiton johtaja Andri Pavelko kirjoitti Facebookissa ja kuvaili neuvotteluja “erittäin hankaliksi”.

Pavelko kertoi kuitenkin, että Ukrainan jalkapalloliitto aikoo lisätä poistamismääräyksen saaneen iskulauseen uuteen tunnukseen, joka pyritään lisäämään pelipaitaan.

Tsekkaa myös: Video: Italian kulmapotkusta täydellinen farssi – tuloksena koominen paitsio


Joukkueet: ,