Venäjän huuma koetuksella – puolivälierässä vastassa Kroatia

Venäjä - Kroatia

Jalkapallon MM-kisojen puolivälierät huipentuvat lauantai-iltana, kun kisaisäntä Venäjä kohtaa Kroatian. Kotiyleisönsä sitkeällä suorittamisellaan hurmannut Venäjä on jo ylittänyt kaikki sille asetetut ennakko-odotukset, kun taas Kroatia haaveilee historiansa toisesta MM-välieräpaikasta. 

Venäjä järjesti neljännesvälierissä yhden kaikkien aikojen MM-yllätyksistä pudottamalla itsensä Espanjan laulukuoroon hurjan puolustustaistelun päätteeksi rangaistuspotkuilla. Stanislav Cherchesovin ultravarovainen peliformaatio oli suurimman osan ajasta kuvailtavissa lähinnä 0-5-5:nä, mutta lopulta kyyninen lähestymistapa palkittiin Igor Akinfeevin upeiden pilkkutorjuntojen ansioista.

Kotiyleisö on lietsonut Cherchesovin joukot antamaan kaikkensa joukkueen eteen, ja kyseessä onkin kenties koko turnauksen työteliäisin ryhmä. Tässä vaiheessa Venäjä pelaa jo täysin talon rahoilla: edes paikalliset eivät odottaneet paljon kritiikkiä kohdanneelta joukkueelta tällaista menestystä, ja nyt kotikisojen aina isäntäjoukkueelle tarjoama vetoapu ollaan saatu valjastettua parhaalla mahdollisella tavalla.

Mainos alkaa

Artjom Dzyuban ja Denis Cherysevin johdolla joukkue on onnistunut pelaamaan läpi turnauksen taitojensa ylärajoilla, ja kyky tyytyä nöyrään puolustuspeliin antaa joukkueelle mahdollisuuden ketä tahansa vastaan. Edellisen kerran isäntämaa järjesti jättiyllätyksen MM-tasolla vuonna 2002, kun Etelä-Korea eteni aina välieriin saakka. Pystyykö Venäjä uusimaan 16 vuoden takaisen ihmeen?

Onko Kroatian hermoilut hermoiltu? 

Kroatia oli alkulohkossa kenties koko turnauksen vakuuttavin joukkue, mutta neljännesvälieräesitys Tanskaa vastaan jätti paljon toivomisen varaa. Tämä loistavien pelaajien sukupolvi on aiemminkin jäätynyt kovassa paikassa lupaavan alkuturnauksen jälkeen, mutta tällä kertaa hermoilu ei lopulta maksanut jatkopaikkaa, vaikka Luka Modric ratkaisun paikassa jatkoajalla pilkun missasikin.

Zlatko Dalicin miehistö pelaa parhaimmillaan lähes vastustamattoman dynaamista hyökkäyspeliä, mutta Tanskaa vastaan joukkueen peli jäi varovaiseksi jauhamiseksi, ja sellaisella ei Venäjän simppupuolustusta vastaan pitkälle pötkitä. Kroatian täytyy uskaltaa ottaa Venäjää vastaan ottelu kunnolla haltuunsa, sillä pelaajamateriaali kroateilla on huomattavasti lauantain vastustansa parempi.

MM-kisojen puolivälieräotteluiden aikataulu:

06.07. 17:00 Uruguay Ranska
06.07. 21:00 Brasilia Belgia
07.07. 17:00 Ruotsi Englanti
07.07. 21:00 Venäjä Kroatia