Veikkausliigaennakko: HJK jälleen ylivoimainen?

Jälleen alkaa olla se aika vuodesta, kun kotimainen jalkapallon pääsarja eli Veikkausliiga starttaa. Mukana on 12 joukkuetta, jotka pelaavat toisiaan vastaan kolmesti. Heikoin joukkue putoaa suoraan ja toiseksi viimeinen joutuu karsimaan paikastaan auringossa.

HJK oli viime kaudella pienien alkuvaikeuksien jälkeen totutun ylivoimainen. Mika Lehkosuo kuuluu parhaisiin kotimaisiin valmentajanimiin ja tuntee joukkueen ja seuran läpikotaisin. HJK:n materiaali on laaja ja jokaiselle pelipaikalle on kiva kilpailu. Ehdottomista kärkinimistä joukkue menetti loukkaantumisherkän Mika Väyrysen MLS-liigaan ja kokenut keskikentän moottori Teemu Tainio sitoi nappulakenkien nauhat rusetille viime kauden päätteeksi. Uusi Japanin passin omaava kärkimies Mike Havenaar on ehdottomasti maininnan arvoinen. HJK voi eritoten alkukaudella kompuroida jokusen kerran, mutta viimeistään sarjan puolivälissä se lienee jo karkumatkalla muilta joukkueilta ellei joukkue koe ennennäkemätöntä sairastumisaaltoa. Europelien aikaan se saattaa olla myös normaalia haavoittuvaisempi, mutta kokonaiskuvaa se ei muuta: Klubi vie ja muut vikisevät!

Himmeämmille mitaleille onkin sitten tarjolla jo selkeästi laajempi kirjo joukkueita. Ykköskandidaatteja mitalisijoille ovat viime kauden menestyjä SJK, MIFK sekä KuPS. SJK on pystynyt säilyttämään viime kauden materiaalinsa hyvin ja saanut lisäksi hankittua riveihinsä FC Hongasta Jussi Vasaran sekä FC Lahdesta tutuksi tulleen ”Tucon”. SJK on erityisesti kotonaan vahva ja vierasjoukkueet saavatkin tehdä täyden päivätyön mikäli meinaavat kartuttaa pistepussiaan lakeuksilla.

Mainos alkaa

MIFK omaa paljon potentiaalia ja vaikka Aleksei Kangaskolkan polvi hajosikin on joukkue Petteri Forsellin ohella sarjan kärkisakkeja. Pekka Lyyski tuntee joukkueensa edestä, takaa ja oven takaa ja osaa peluuttaa saarelaisia parhaaksi katsomallaan tavalla. Ainoa murheenkryyni saattaa olla maalivahtipeli, sillä FC Hongasta saapunut Waltteri Viitala ei ole sarjan parhaita pelipaikallaan. Huippupeliä saattaa seurata hermostunutta räpiköintiä, mikä aiheuttanee joitakin pistemenetyksiä.

KuPS on Marko Rajamäen johdolla selkeästi vaarallisempi, mitä Esa Pekosen komennossa takavuosina. Joukkue on fiksusti rakennettu ja kirsikkana kakun päällä on FC Interistä saapunut maaliruisku Irakli Sirbladze. Georgialainen suojaa palloa hyvin ja pääpelaajana hän on sarjan kärkiosastoa. Maalissa Tomi Maanoja saattaa parhaina päivinään tarjota joukkueelleen maailmanluokan torjuntoja. Jos kaikki menee nappiin on KuPS:lla saumansa kammeta itsensä sarjan kärkipäähän.

Nostan sarjan niin sanotuksi mustaksi hevoseksi RoPS:n. Rovaniemellä on kasassa kovempi materiaali kuin aikoihin. Kärjestä löytyy lahjakas Alexander Kokko, joka kunnossa ollessaan on suosikkeja jopa Veikkausliigan maalipörssin voittajaksi. Jokaiselle pelipaikalle on saatu vahvistusta ja Juha Malisella onkin käsissään mielenkiintoinen paketti taitoa. Keskikentällä Antti Okkonen ja Mustagh Yaghoubi ovat pelipaikoillaan sarjan ehdotonta eliittiä. Kotikentällään RoPS on varsin ikävä vastustaja jopa HJK:lle asti. RoPS voi olla syksyllä korkealla mikäli alkukauden sisäänajovaihe ei vie liikaa pisteitä. Liigacupissa joukkue sijoittui mainiosti kakkoseksi.

Sarjan toisessa päässä käydään tiukkaa taistoa säilymisestä. Sarjaan nousseet HIFK, Ilves ja KTP ratkaisevat lähtökohtaisesti kohtalon siitä kuka joutuu jatkamaan kaudella 2016  Ykkösessä. Tässä taistelussa HIFK lienee vahvoilla, sillä joukkue on rakennettu pidemmällä ajalla kuin mitä Ilveksen ja KTP:n jotka saivat vasta alkuvuodesta tiedon pääsemisestä maamme korkeimmalle sarjatasolle. HIFK on sikäli mielenkiintoinen nippu, että se pelaa täysin kotimaisin voimin. Kärjessä Pekka Sihvola takonee elintärkeitä maaleja joukkueelle.

Ilves on tästä kolmikosta kenties taitavin Jonne Hjelmin ja Tomi Petrescun johdolla, mutta urheilullisuudessa se antaa siimaa sarjan kärkiporukoille. Moni joukkueen pelaajista ei ole tullut tunnetuksi säntillisyydestään nimenomaan urheilijana. Lisäharmia aiheuttaa todella monen pelaajan siviilityö, sillä tamperelaisilla ei ole varaa maksaa täyttä palkkaa läheskään kaikille pelaajilleen. Legendaarinen Tammelan stadion on kissapedoille selkeä etu. Erityisesti pitkät vierasmatkat Rovaniemelle ja Maariahaminaan saattavat aiheuttaa pahaakin turkin pöllyämistä.

KTP lähtee sarjaan kenties kevyimmällä materiaalilla. Joukkue vaikuttaa ennemmin Ykkösen kärkipään ryhmältä, kuin sellaiselta jolla taisteltaisiin kunnon sijoituksista Veikkausliigassa. Päävalmentaja Sami Ristilä saa tehdä kaikkensa pelastaakseen sarjapaikan. Mahdotonta se ei ole, mutta päävastustajia vastaan täytyy onnistua erityisen hyvin, sillä kärkiporukoilta ei pisteitä varmastikaan heru.

Nostan esille myös sarjan mahdollisen alisuorittajan eli FC Lahden. Lahti on ollut pre-seasonilla surkeassa vireessä eikä Toni Korkeakunnas ole saanut ryhmäänsä ainakaan vielä vireeseen. Punainen lanka on ollut aiemminkin ”mustilta kuhnureilta” kateissa eikä joukkueen materiaalikaan ole sarjan kuuminta kärkeä. Pahimmassa tapauksessa joukkue saattaa ajautua jopa putoamistaisteluun. Joukkueen vahvuudet löytyvät kentän ääripäistä. Maalissa Henrik Moisander on loistava torjuja, joka kykenee pelaamaan myös loistavasti jalalla. Vastaavasti kärjessä kiitävä ikinuori Rafael tehnee tälläkin kaudella paljon tärkeitä maaleja. Rafu ei ole enää nuoruutensa juoksuvauhdissa, mutta oivalla sijoittumisella ja tarkalla viimeistelyllä hän on edelleen sarjan parhaita kärkipelaajia.

Voittajasuosikki: HJK

Mitalisijat: SJK/MIFK/KuPS/RoPS

Putoajaehdokas: KTP