Yle: VAR saapuu Suomeen – järjestelmä tulee käyttöön miesten Suomen cupissa

VAR Manchester Tuomari torinon valioliiga legnican hjk uefa sopupelivyyhti GAIS fifa uefa valioliiga leeds jalkapalloilija (geneerinen futiskuvitus) pelikiellon palloliitto / Pallomeri.net

Kiistelty ja parjattu VAR-järjestelmä otetaan käyttöön myös Suomessa. Ylen mukaan järjestelmä on käytössä tällä kaudella 11 ottelussa.

Yle uutisoi, että videotuomarijärjestelmä rantautuu myös suomalaiseen jalkapalloon. VAR-järjestelmä saa ensimmäisen virallisen käyttökertansa Suomen jalkapallosarjoissa 21. elokuuta. Se otetaan ensi kerran käyttöön kotimaan pelikentillä miesten Suomen Cupin välierässä. Kaiken kaikkiaan järjestelmä on käytössä kuluvalla sarjakaudella Suomessa 11 ottelussa. Sitä on tarkoitus esimerkiksi hyödyntää Veikkausliigan jatkosarjojen otteluissa ja liigakarsinnoissa.

Tulevalla kaudella 2025 ottelumäärä kasvaa muutamalla pelillä, minkä jälkeen Palloliitto ja FIFA kartoittavat järjestelmän käytön jatkoa Suomessa. Toteutus otteluissa tehdään paikan päältä. Palloliitolla on käytössään videojärjestelmällä varustettu pakettiauto, joka tuodaan ottelustadionille. Autossa ottelua seuraavat kolme henkilöä, varsinainen videoerotuomari, avustava videoerotuomari sekä replay-operaattori.

Mainos alkaa:

Palloliiton työryhmä kartoitti myös mahdollisuutta niin sanotun tilannehuoneen luomiseen. Tällöin kaikki ottelut videotuomaroitaisiin etänä yhdestä paikasta käsin.

– Olemme tehneet laajaa selvitystä kaiken suhteen. Jos meillä olisi kyseinen hermokeskus ja voisimme sieltä käsin hoitaa pelit, niin se olisi nykylaskelmien mukaan hinnaltaan noin 2000 euroa per ottelu. Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni, mutta jos haluaisimme heti panna täytäntöön koko Veikkausliigan laajuisen VAR-järjestelmän käytön kerralla, tarvitsisimme silloin keskuksen, Palloliiton VAR-kouluttaja Mattias Gestarnius kertoo Ylelle.

Tsekkaa myös: MLS:ssä nähtiin loppuhetkien rähinä – FC Dallasin Paul Arriola heitti vastustajaa pallolla suoraan päähän