VAR möhli kaikissa torstain Valioliiga-otteluissa – FIFA ottaa jatkossa järjestelmän haltuunsa

VAR-mokat Valioliiga 2020 / Pallomeri.net

Valioliiga tunnusti, että torstain kierroksen kaikissa otteluissa meni VAR:n tekemä rankkarituomio vihkoon. FIFA ottaa jatkossa järjestelmän haltuunsa.

BBC kertoi Match of the Day -makasiiniohjelmassaan, että Valioliiga on poikkeuksellisesti myöntänyt videotuomarin, eli VAR:n tehneen peräti kolme virhettä torstain kolmessa Valioliiga-ottelussa.

Manchester United-Aston Villa  -ottelussa Uniteden Bruno Fernandes teki maalin rankkarista, jota ei olisi koskaan pitänyt tuomita. Southamptonin James Ward-Prowse puolestaan pamautti ylärimaan oman virhetuomiolla saadun rankkarinsa ottelussa Evertonia vastaan. Tottenhamille taas olisi pitänyt tuomita rankkari ottelussa Bournemouthia vastaan, kun Joshua King kaatoi Harry Kanen.

Mainos alkaa

Kiistanalainen VAR-järjestelmä siirtyy jatkossa Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n kontrolliin. FIFA on tiedottanut asiasta kaikille jäsenmailleen. Tähän saakka FIFA on kehittänyt järjestelmää yhdessä Kansainvälisen jalkapalloliittojen johtokunnan IFAB:n kanssa.

FIFA:n apulaissihteeri Mattias Grafström pitää kaikesta huolimatta järjestelmää ja sen käyttöönottoa laajalti onnistuneena.

– Olemme ylpeitä siitä, että VAR:n käyttöönotto on ollut maailmanlaajuinen menestys. VAR-järjestelmää sovelletaan nyt yli sadassa kansainvälisessä kilpailussa.

Järjestelmä on miedosti ilmaistuna jakanut mielipiteitä jalkapalloväen keskuudessa. Monet pitävät järjestelmää toimivana, osa kokee ajatuksen olevan hyvä mutta systeemin vaativan vielä hiomista ja monet puolestaan olisivat valmiita heittämään järjestelmällä vesilintua välittömästi.

FIFA:n kansainvälisen kehityksen johtaja, entinen Arsenalin pitkäaikainen päävalmentaja Arsène Wenger totesi pian FIFA:n ja IFAB:n kokouksen jälkeen, että tuomareilla pitäisi olla myös mahdollisuus tarkistaa tehty päätös monitorista.

Wenger painotti asiaa jo joulukuussa Valioliigan tuomareille.

– Tuomari saa pidettyä siten uskottavuutensa, sillä VAR-huoneessa on järjestelmän tuoreuden takia vielä kokemattomuutta, Wenger perusteli.

Tsekkaa myös: Mestarien liigan puolivälieräparit arvottiin – toinen puoli kaaviosta jäätävän kova