Valioliiga jysäytti uutispommin – Manchester Cityä syytetään yli sadasta sääntörikkomuksesta

Erling Haaland Manchester City Valioliiga Mestarien
Kuva: Getty Images

Valioliiga on tiedottanut syyttävänsä Manchester Cityä peräti yli sadasta sääntörikkomuksesta. Seuraa uhkaavat rajut sanktiot.

Englannin Valioliiga jysäytti melkoisen uutispommin maanantaina, kun sarja tiedotti, että suurimpiin seuroihin lukeutuva Manchester City on syyllistynyt lukuisiin talousrikkomuksiin vuodesta 2009 tähän päivään. Tiedotteen mukaan rikkomuksia havaittiin neljä vuotta kestäneessä tutkinnassa yli sata.

Cityn on katsottu syyllistyneen useampaan kertaan ainakin viiteen eri rikkomukseen taloudenpitonsa ja siitä tehtävän läpinäkyvän raportoinnin suhteen. Syytteet käyvät ilmi Valioliigan nimittämän itsenäisen tutkintakomission laatimasta raportista.

Cityn on katsottu muun muassa rikkoneen Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n talouden reilun pelin sääntöjä kolmella kaudella 2010-luvun puolivälissä. Tämän lisäksi seuran katsotaan rikkoneen myös samalla aikavälillä Valioliigan sisäisiä taloussääntöjä kahdella muulla kaudella.

Seura on myös raportoinut puutteellisesti omasta taloudenpidostaan Valioliigalle vuodesta 2018 lähtien tähän kauteen asti, eikä ole tutkintakomission mukaan avannut riittävällä tavalla kirjanpitoaan liigan sisäisille tutkijoille.

ESPN:n toimittaja Mark Ogden kertoi Twitter-tilillään, että itsenäinen komissio tutkii Valioliigan syytteet ja jos City tuomitaan syylliseksi, on mahdollista, että sanktiot ovat massiiviset. Ogdenin mukaan kaikki vaihtoehdot ovat avoinna sakoista lähtien pistemenetysten kautta aina jopa sarjasta sulkemiseen asti.

Brittilehti The Timesin toimittajan Martyn Zieglerin kertoi lisäksi, ettei Cityllä ole mahdollisten rangaistusten osuessa kohdalle mitään mahdollisuutta vedota mihinkään instanssiin. Zieglerin mukaan Valioliigan säännöt kieltävät asioiden viemisen esimerkiksi urheilun vetoomustuomioistuin CAS:iin, joka aikoinaan vapautti Cityn UEFA:n seuralle asettamista siirtokielloista.

Manchester Cityn omistaa City Football Group Limited, joka on puolestaan Abu Dhabin hallitsijaperheen omistuksessa. Saksalaislehti Der Spiegel paljasti huhtikuussa 2022, että Cityn omistajat olivat keinotekoisesti kasvattaneet Cityn liikevaihtoa pumppaamalla rahaa seuraan Abu Dhabin valtion kassasta näennäisten sponsorisopimusten kautta, mikä luonnollisesti on taloudellisen reilun pelin sääntöjen vastaista.

Tsekkaa myös: Huikea debyytti – Huuhkajien Oliver Antman maalasi mahtavalla volleylla ensimmäisessä Eredivisie-matsissaan


Joukkueet: