Analyysi kertoo tylyä faktaa: Valioliiga-seurat tekevät megaluokan tappioita – ja korona-aika on vain viimeisin lisä

Valioliiga taloudelliset tappiot - pallomeri.net

Valioliiga on valtava miljardibisnes, joka ei kuitenkaan ole seuroille välttämättä mikään kultakaivos. Tuore analyysi osoittaa jopa päinvastaista.

Koronavirus ja sen tuomat haasteet ovat luonnollisestikin tuoneet lajiin kuin lajiin isoja tappioita, mutta Valioliigan seurojen osalta toiminta oli monilla hyvinkin kannattamatonta jo ennen maailmanlaajuista pandemiaa.

Englannin jalkapallon talousasioihin perehtyneen Vysyblen analyysin mukaan sarjan seurat tekivät nimittäin pelkästään kaudella 2018-2019 tappiota kollektiivisesti hurjat 700 miljoonaa euroa.

– Kauden 2018-2019 luvut ovat järkyttäviä. Koronavirus ei ole syy jalkapallon taloudelliseen ahdinkoon. Se on pikemminkin pitkäaikaisen ongelman kiihdyttäjä, minkä data-analyysimme ovat selkeästi ja hyvin tarkasti osoittaneet, kertoo Vysyblen johtaja Roger Bell.

Mainos alkaa

Syitä tilanteeseen ovat Bellin mukaan liiallinen riippuvuus tv-tuloista, sekä epäonnistunut talouden dynamiikan ja sen trendien tunnistaminen.

– Datamme on johdonmukaisesti osoittanut, että jalkapallo on oman epäonnensa seppä.

Yksi raskaan kulurakenteen päätekijöistä on myös se, että valioliigaseurojen yhteenlasketut palkkakulut ovat nousseet yli 3,5 miljardiin euroon.

Seuroista esimerkiksi Everton teki 125 miljoonan euron tappiot, ja myös Chelsea pääsi ”kolminumeroisiin” lukuihin sen tappioiden ollessa 107 miljoonaa.

Lue myös: Viaplay näyttää kaikki loput Valioliigan matsit suorana lähetyksenä

Valioliigakausi jatkuu keskiviikkona 17. kesäkuuta. Sarjataulukon piikkipaikalla on Liverpool, joka on repinyt Manchester Cityyn eroa jo 25 pistettä.