USA:n naisten jalkapallomaajoukkue hävisi palkkariidan – tuomarin mukaan kyse ei ole syrjinnästä

USA:n naisten jalkapallomaajoukkue / Pallomeri.net

USA:n naisten jalkapallomaajoukkue hävisi maan jalkapalloliittoa vastaan sukupuolisyrjinnästä nostamansa kantaan liittovaltion oikeudessa.

USA:n naisten jalkapallomaajoukkueen ja maan jalkapalloliiton välinen palkkariita sai ainakin väliaikaisen päätöksen, kalifornialaisen tuomioistuimen mukaan Yhdysvaltain jalkapalloliitto ei ole syyllistynyt sukupuolisyrjintään.

Maajoukkue haastoi jalkapalloliiton oikeuteen maaliskuussa 2019. Joukkue syytti liittoa epätasa-arvoisista korvauksista ja harjoitusolosuhteista. Maajoukkue vaati yhteensä noin 60 miljoonan euron korvauksia.

Yhdysvaltain jalkapalloliitto kiisti syytökset ja väitti maksaneensa naisille jopa miesten maajoukkuetta enemmän. Maajoukkueen mukaan jalkapalloliiton silloisen puheenjohtaja Carlos Cordeiron luvut olivat kuitenkin vääristeltyjä. Lisäksi maajoukkue vakuutti pyytäneensä miesten kaltaista korvaussysteemiä, mutta liitto ei suostunut.

Mainos alkaa

Liittovaltion tuomari R. Gary Klausner kallistui päätöksessään jalkapalloliiton puolelle. Klausnerin mukaan naisille on maksettu vuosien 2015 ja 2019 välillä keskimäärin 220 747 dollaria per peli ja yhteensä 24,5 miljoonaa dollaria, kun miesten vastaavat summat olivat 212 000 dollaria ja 18,5 miljoonaa euroa.

Tuomari huomautti lisäksi, että naisten ja miesten erilainen palkkasysteemi johtui joukkueiden liiton kanssa neuvottelemista erilaisista sopimuksista. Tuomarin mukaan naiset olivat kieltäytyneet miesten sopimuksen kaltaisesta bonussysteemistä, mutta heidän kanssaan oli sovittu muun muassa 100 000 dollarin vuosipalkasta.

Maajoukkueen ja jalkapalloliiton välinen palkkariita syveni kevään mittaan. Liiton julkaiseman asiakirjan mukaan miespelaajilta edellytetään naisia enemmän vastuuta, taitoa, nopeutta ja voimaa ja sen vuoksi korvaustenkaan ei pitäisi olla tasavertaisia. Asiakirja keräsi liiton suuntaan kovaa kritiikkiä ja johti lopulta Cordeiron eroon.

Naisten maajoukkueen kanteen tiedottaja Molly Levinson kertoi joukkueen aikovan valittaa päätöksestä.

– Olemme shokissa ja pettyneitä päätöksestä, mutta emme luovuta. Olemme varmoja tästä ja työskentelemme sitkeästi sen eteen, ettei tätä lajia pelaavia naisia ja tyttöjä pidetä vähempiarvoisina vain heidän sukupuolensa takia, Levinson sanoi ESPN:n haastattelussa.

Lue myös: Kauden jatkumiselle kova kolaus – Bundesliiga-seurassa kolme koronavirustartuntaa