UEFA päättää EM-kisojen kohtalosta – pöydällä kolme vaihtoehtoa

pelaaja Leicesterin kiinalaisfutaaja Lauri Dalla Valle KPV naisten honka hifk mypan UEFA FA Aston kierroksen Palloliitto jalkapallo football UEFA pallomeri.net
naisten Aston kierroksen Palloliitto jalkapallo football pallomeri.net

Euroopan jalkapalloliitto UEFA päättää tiistaina EM-kisojen kohtalosta ja mediatietojen mukaan pöydällä olisi kolme vaihtoehtoa.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA päättää tiistaisessa hätäkokouksessaan jalkapallon EM-kisojen kohtalosta. Kesä-heinäkuussa pelattavaksi aiotut kisat tullaan siirtämään lähes varmuudella alati eskaloituvan koronavirustilanteen vuoksi. UEFA:lla on tiettävästi kolme vaihtoehtoa, joista yksikään ei ole täysin ongelmaton.

Vaihtoehto 1: kisojen siirtäminen kesälle 2021

Tätä pidetään yleisesti ottaen todennäköisimpänä vaihtoehtona, koska se aiheuttaa vähiten hankaluuksia ensi kauden sarjaohjelmien ja mahdollisten päällekäisyyksien kanssa. Siirto vuodella eteenpäin avaisi kansallisille sarjoille ja eurocupeille mahdollisuuden pelata pelit loppuun kesällä, jos pandemia siihen mennessä hellittää.

Mainos alkaa

Jotta EM-kisat voidaan pelata kesällä 2021, UEFA:n on neuvoteltava asiasta Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n kanssa. FIFA aikoo järjestää tuolloin järjestää uudistetun seurajoukkueiden MM-turnauksen ensimmäistä kertaa.

UEFA:n omaan kalenteriin siirto aiheuttaisi jonkin verran konflikteja. Alkukesälle on suunniteltu pelattavaksi Nations Leaguen lopputurnaus, mutta sen siirtäminen tuskin olisi iso ongelma. Naisten EM-kilpailut on määrä järjestää heinäkuussa ja alle 21-vuotiaiden miesten EM-kisat on puolestaan tarkoitus järjestää kesäkuussa. Alle 21-vuotiaiden turnaus todennäköisesti siirrettäisiin alta pois, jos miesten turnausta päädytään lykkäämään vuodella.

Vaihtoehto 2: kisojen siirtäminen joulukuulle 2020

Useiden medialähteiden mukaan UEFA:n toinen vaihtoehto on kisojen siirtäminen vuoden 2020 lopulla. Tässä vaihtoehdossa vaikutus sarjaohjelmiin kaudella 2020–2021 olisi suuri, sillä arvokisat pelattaisiin ensimmäistä kertaa historiassa kesken kauden.

Tämä tosin vain tarkoittaisi sitä, että niin tehtäisiin kahta vuotta aiottua aiemmin, sillä vuoden 2022 MM-lopputurnaus pelataan Qatarissa nimenomaan joulukuussa. Näin ollen Euroopan sarjoissa voitaisin käyttää tämä eräänlaisena koeajona vuotta 2022 ajatellen.

Suuressa osassa Eurooppaa tämä ei olisi suuri ongelmas, sillä monissa sarjoissa on totuttu joulutaukoon. Vain Englannissa on perinteisesti pelattu joulukuussa jopa normaalia tiiviimmällä ohjelmalla. Lisäksi tämä aiheuttaisi päänvaivaa eurocupien aikataulujen laatijoille, sillä vakiintuneen tavan mukaan lohkovaiheen pelit on yleensä pelattu loppuun joulukuun alussa ja pudotuspelit ovat alkaneet helmikuussa.

Vaihtoehto 3: kisojen peruuttaminen

Tämäkin vaihtoehto on olemassa, mutta sitä pidetään hyvin epätodennäköisenä siitä yksinkertaisesta syystä, että turnaus on paitsi UEFA:n symbolinen lippulaivaturnaus, mutta myös organisaation merkittävin tulonlähde. Tämän myötä myös tyhjille katsomoille pelaaminen olisi kestämätön ajatus.

UEFA on tiettävästi budjetoinut kisoista jopa miljardin euron voiton. Siirtäminen toki söisi tuottoja melkoisesti, mutta kuten budjetoidusta voitosta voi päätellä, olisi turnauksen peruuntuminen UEFA:n vinkkelistä totaalinen katastrofi.

Lue myös: Anaheim Ducks sortui todella härskiin temppuun – päätti säästää rahaa ”AHL-kikalla”