Jääkiekon U20 SM-sarja on kilpaurheilun irvikuva – RoKi tippui Mestikseen, vaikka oli 10 pistettä putoamisviivan yläpuolella

Jääkiekko SM-sarja
Kuva: Getty Images

Jääkiekon U20 SM-sarja on otsikoissa, sillä sarjajärjestelmä on katastrofaalinen kilpaurheilun näkökulmasta. Asia saatiin todistaan jälleen kerran.

U20 SM-sarjassa pelaa 20 joukkuetta, jotka jaetaan alkusarjan jälkeen ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Tämän lisäksi kaksi huonointa joukkuetta tippuu Mestikseen. Alkusarjan päätteeksi putoamisviivan alapuolella oli Kiekko-Espoo B sekä Ilves.

Liiga-seuroilla on kuitenkin mandaattipaikat sarjaan, joten niitä ei voi pudottaa lainkaan alaspäin. Tämä puolestaan koitui tällä kertaa RoKin kohtaloksi, sillä joukkue pelasi itselleen säilymisen 10 pisteen erolla Ilvekseen, mutta tästä huolimatta matka kävi Mestikseen.

Tilanne on suorastaan absurdi, koska pelaamalla paikkansa ansainnut RoKi joutuu nyt taistelemaan tiensä SM-sarjaan, kun taas oikeasti putoamisviivan alapuolella oleva Ilves saa jatkaa pelaamistaan normaaliin tapaan.

Iltalehti tavoitti RoKin päävalmentajan Mika Uramon ja kyseli miehen tuntemuksia, jotka eivät olleet kovinkaan hyvät.

– No… Voit varmaan kuvitella. Kyllä se aika syvältä syö, Uramo sanoi Iltalehdelle.

– Nyt se konkretisoitui, kun katsoo sarjataulukkoa, että 10 pistettä on eroa siihen joka säilyy sarjassa. Eihän se oikein ole, Uramo jatkoi Iltalhdelle.

Myös Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen otti jo aikaisemmin kantaa asiaan IL:n haastattelussa.

– Meidän kaikkien maajoukkuevalmentajien mielestä tärkein asia on saada Suomi-kiekossa sarjat kuntoon nopeasti. Sellaiseen kuntoon, että ne palvelevat kilpailua ja pelaajien kehittymistä. Alle 20-vuotiaiden SM-sarja on surkein esitys siitä. Mainitsemasi esimerkki (RoKi & Ilves) kuvastaa aika paljon, Jalonen totesi haastattelussa.