Tyhjätaskusta taivaisiin: AFC:n kausiennakko

Tyhjätaskusta Taivaisiin, NFL-vihjeet | Pallomeri.net

NFL-kausi 2016 potkaistaan käyntiin torstain ja perjantain välisenä yönä, joten viimeistää nyt hyvä aika pureutua siihen minkälaisista asetelmista alkavaan kauteen lähdetään. Isoja muutoksia voimasuhteissa tuskin tullaan näkemään viime kauteen verrattaessa, mutta muutamia uusia mustia hevosia on nousemassa kyllä vakavien haastajien joukkoon. Näitä ja monia muita asioita tulemme puimaan tämän viikon ennakoissamme.

Jos NFL-vedonlyönti kiinnostaa, käykäähän lukemassa Coolbetin blogista uusin tekstini: Tervetuloa NFL-vedonlyönnin pariin!

AFC East

AFC East on divisioona jota New England Patriots on hallinnut yksinvaltiaan tavoin lähes koko 2000-luvun. Tänä vuonna tuohon valtakauteen voi kuitenkin tulla särö, koska joukkueen tahtipuikkoa lähes koko valtakauden ajan heiluttanut pelinrakentaja Tom Brady on pelikieltonsa vuoksi sivussa kauden neljä ensimmäistä ottelua. Pelikiellon lyhyys ja yhden pelaajan poissaolo varmasti kuulostaa monien korvaan pieneltä asialta, mutta ottaen huomioon, että nuo neljä ottelua ovat 25% koko runkosarjasta, ja että Brady on ehkä kaikkien aikojen paras pelinrakentaja.

Patriotsia ei kannata kuitenkaan laskea ulos Super Bowl-taistelusta, koska joukkue tulee takuuvarmasti olemaan jälkeen yksi alkuvuoden kovimmista joukkueista, jos ja kun joukkue selviää pudotuspeleihin.

Kuka sitten voi kiilata Patriotsin edelle

Allekirjoittanut itse näkisi, että Patriotsin valtakautta tulee tällä kaudella uhkaamaan New York Jets, joka pystyi jo viime kaudella esittämään suhteellisen tasapainosita pelaamista. Viime kaudella kuitenkin pieni ailahtelevaisuus maksoi joukkueelle paljon. Tänä vuonna joukkueelle kuitenkin tarjoillaan divisioonan voittoa pitkän kuivan kauden jälkeen oikein hopealautaselta, joten on mielenkiintoista nähdä pystyykö ”suihkarit” lunastamaan heihin kohdistetut odotukset.

Myöskään viime kaudella alisuorittanutta Dolphinsia ei pidä aliarvioida

Viime kaudella totaallisesti epäonnistunut Miami Dolphins on toinen joukkue joka pystyy hyvänä päivänään haastamaan Patriotsin Eastin voitosta. Isoja muutoksia kauden jälkeen johtoportaassaan ja valmennuksessaan tehnyt Dolphins on uusiutunut myös pelaajistonsa osalta kevään ja kesän aikana todella paljon. Isot muutokset eivät voikaan olla näkymättä joukkueen tekemisessä, mutta se ovatko muutokset positiivisia vai negatiivisa selviää vasta kauden ensimmäisten pelien jälkeen. Siksipä allekirjoittanut ei uskallakkaan nostaa Dolphisia aivan Jetsien kaltaiseksi haastajaksi.

Buffalossa voidaan vain uneksia menestyksestä

Joidenkin fanaattisten fanien ja asiantuntijoiden papereissa Buffalo Bills on varmasti divisioonan voitosta taisteleva joukkue, mutta allekirjoittanut uskaltaa olla näitä mielipiteitä vastaan. Onhan Bills-puolustus edelleen yhtä rikkonainen kuin mitä se oli viime vuonna, eikä edes loistavana puolustuksenvalmentajana tunnettu Rex Ryan pysty taikomaan keskikertaisuudesta helmiä. Asiat kuitenkin voisivat olla toisin jo kevään ensimmäisellä ja toisella kierroksella varatut Shaq Lawson ja Reggie Ragland olisivat kunnossa. Lawson on kuitenkin vähintään puolikautta sivussa kun taas Ragland hyvin todennäköisesti koko kauden, joten siinä mielessä kevään varaustilaisuus meni Billsin osalta ohitse.

Tyhjätaskun suositus AFC Eastiin on New York Jets jonka divisioona voitosta Coolbet tarjoaa kerrointa 6.00.

Jets

AFC North

AFC North on divisioona jonka voitosta on 2010-luvun aikana taistellut kolme joukkuetta. Viimeisimpänä joukkueena divisioonan voittoa pääsi juhlimaan Cincinnati Bengals, joka uusi kolmen vuoden takaisen temppunsa ja samalla vahvisti otettaan Northin valtiaana. Mistään Patriotsin kaltaisesta dominoinnista ei voida kuitenkaan Northissa edes uneksia, koska AFC Northia voidaan pitää koko NFL:n mittapuulla mitattuna todella tasaisena divisioonana.

Teräskaupungin ylpeys lähtee ennakkosuosikkina kauteen

Viime kaudella divisioonan toiseksi ja villillä kortilla pudotuspeleihin päässyt Pittsburgh Steelers lähtee alkavaan kauteen AFC Northin ennakkosuosikkina. Syynä tähän on yksinkertaisesti se asia, että joukkue ei ole hirveästi muuttunut viime kaudesta ja siksi kuvioiden hiomiseen ei pitäisi mennä ylimääräistä aikaa. Steelersin vahvuus onkin tasaisen vahva runko jonka kirkkaimpina tähtinä tuikkivat pelinrakentaja Ben Roethlisberger ja laitahyökkääjä Antonio Brown. Samaan tähtikastiin olisi helppo laskea myös keskushyökkääjä Le’Veon Bell, mutta hänen osakkeitaan hieman laskee kentän ulkopuoliset ongelmat, joiden takia hän on nytkin kauden kolme ensimmäistä peliä pelikiellossa. Ilman Bellin pelikieltoa Steelersiä voitaisiin pitää koko AFC:n ennakkosuosikkina, mutta pelikiellon kanssa AFC:n voittajanviittaa on tarjottava muualle.

Viime kauden mestari ei päästä ennakkosuosikkia helpolla

Cincinnati Bengalsin osakkeita alkavalla kaudella hieman laskee pelaajiston muutokset, jotka ovat syöneet huomattavan määrän leveyttä joukkueesta. Varsinkin joukkueen laitahyökkääjä-osasto näyttää entistä heikommalta ja se on osa-alue jonka pitäisi huolestuttaa Bengals-faneja. Onhan juuri laitahyökkääjien monipuolisuus ja laajuus ollut yksi niistä syömähampaista joka joukkueella on ollut viime vuosina. Nyt kun sitä syömähammasta ei enää ole joutuu tähtistatuksella pelaava AJ Green erikoistarkkailuun. Toinen merkille pantava asia on Bengalsin nuorentunut takakenttä jonka iskukykyä on vaikea arvioida ennen kauden ensimmäisiä otteluita. Kokonaisuus Cincinnatissa on kuitenkin kunnossa ja siksi on helppo ennustaa Bengalsin taistelevan vähintään villikortin-paikasta pudotuspeleihin.

Ravens lähtee kuromaa hajurakoa kiinni

Viime vuosina kolmantena joukkueena AFC Northin voitosta taistellut joukkue on Baltimore Ravens, jonka viime kausi meni todella pahasti penkin alle. Baltimoressa on totuttu voittamaan ja siksi viime kauden 5-11 saldo oli jopa häkellyttävän huono ja mikä pahinta Steelers ja Bengals tekivät selvän pelillisen eron Ravensiin. Tätä välimatkaa Ravens lähteekin kuromaan alkavalla kaudella kiinni. Allekirjoittaneen papereissa ero ei tule kuroutumaan kiinni kovinkaan paljoa, sillä Ravens on nykyisellään jonkinlaisessa uudelleenrakennus-tilassa. Täysin ulos Ravensia ei kuitenkaan pidä laskea, koska joukkueesta löytyy edelleen monia voittamiseen tottuneita pelaajia ja siksi menestyminen on pienten onnenpotkujen kautta mahdollista.

AFC Northin perällä tulee olemaan tuttu joukkue

Cleveland Browns on yksi NFL:n surullisimmista joukkueista, joukkue onnistuu vuodesta toiseen varaamaan turhakkeita ja pelaajia, joista ei ole nostamaan joukkuetta suosta. Tätä surullista tarinaa kuvaa hyvin se, että tämän vuoden joukkueesta ei löydy yhtäkään 2011-2014 välillä varattua ensimmäisen kierroksen varausta. Eikä tämä johdu siitä, että joukkue ei olisi päässyt varmaan näinä vuosina ensimmäisellä kierroksella vaan siitä, että joukkue on onnistunut tuhlaamaan peräti KUUSI ensimmäisen kierroksen varaustaan täysin epäonnistuneisiin tapauksiin.

Tulevaisuus kuitenkin voi näyttää Clevelandissa kirkkaammalta, koska joukkue onnistui naaraamaan viime kevään varaustilaisuudessa 14 pelaaja jotka mahtuivat joukkueen tämän kauden miehistöön, joten ehkä se aurinko alkaa paistamaan myös Clevelandissa uusiutuneen valmennuksen ja johtoportaan myötä. Ainakin kevään suunta oli oikea, koska Browns ei tyytynyt vain varaamaan pelinrakentajaa ja toivomaan parasta. Pienen toiveen seurajohto kuitenkin heitti ilmoille myös tänä keväänä, koska joukkue hankki vapailtamarkkinoilta pelinrakentajakseen Robert ”RG3” Griffinin, jonka ura on ollut huikean tulokaskauden jälkeen jyrkässä laskusuhdanteessa. RG3 on kuitenkin pelaaja, joka on pystynyt todistanut olevansa NFL-tason pelinrakentaja ollessaan terve. Eli siinä mielessä lyhyellä sopimuksella kiinnitetty RG ei ollut minkäänlainen riskisijoitus uudistuneelta johdolta.

Tyhjätaskun suositus AFC Northin osalta on Pittsburgh Steelers jonka voiton avulla Coolbet palauttaa vedonlyöjien rahat 2.35 kertoimella. Samaisen joukkueen AFC:n voitosta muuten saa kerrointa mukavat 6.00.

Steelers

AFC South

Viime kaudella varjojen maille hautautunut AFC South on nousemassa alkavalla kaudella yhdeksi NFL:n kovimmista divisioonista. Tämä arvio perustuu siihen, että vielä toissa vuonna lähes Super Bowliin asti yltänyt Indianapolis Colts tulee tuskin toistamiseen floppaamaan ja samalla NFL:n heittopussina pidetty Jacksonville Jaguars tulee nousemaan pudotuspelipaikoista taistelevaksi joukkueeksi.

Indianapolisissa voidaan juhlia Super Bowlia kauden päätteeksi

Viime kaudella epäonnistunut Colts on yksi alkavan kauden kovimmista joukkueista paperilta katsottuna. Coltsin joukkueesta ei käytännössä löydykkään heikkoa osa-aluetta, joten on mielenkiintoista nähdä minkälaiseen lentoon pelinrakentaja Andrew Luck saa joukkonsa. Viime kaudellahan Luck epäonnistui muiden mukana, joten jos joltain niin häneltä odotetaan todellista tason nostoa alkavalla kaudella. Allekirjoittihan Luck kesän aikana huikean kuuden vuoden 140 miljoonan jatkosopimuksen, joten jo se velvoittaa herraa parantamaan otteitaan.

Luckin pysyessä kunnossa on todennäköisestä, että Colts tulee taistelemaan kynsin hampain niin AFC:n kun AFC Southin voitosta. Toisaalta jos taas Luck ei pääse aivan parhaaseensa kauden alusta lähtien voi AFC Southin taistosta tulla jopa yllättävän jännä.

Texasin osavaltion ykkösjoukkueeksi on nousemassa uusi joukkue

2002 NFL:n liittynyt Houston Texans on nousemassa raketinlailla osavaltionsa ykkösjoukkueeksi. Siinä missä Dallas Cowboys on hieman epäonnistunut viime vuosina, on Houston Texans taas hiipinyt vuosi vuodelta kohti NFL:n huippua. Tätä samaa kehitysrataa joukkue on kulkenut myös menneen kevään ja kesän ajan hankkimalla puuttuvia palasiaan palapeliinsä. Yksittäisistä palasista tärkein on varmasti viime vuonna kakkosmiehenä Super Bowlin voittanut juhlinut pelinrakentaja Brock Osweiler. Osweiler kun voi olla vihdoin se pelinrakentaja joka voi ottaa sen seuraavan askeleen Texansin kanssa kohti NFL:n huippua. Puolustus Texansilla on jo sarjan kärkipäätä, joten menestys tulee olemaan siitä kiinni kuinka Osweiler onnistuu aloittavan pelinrakentajan paineet niskassaan.

Jacksonvillessä alkaa paistamaan aurinko

Jacksonville Floridan osavaltiossa sijaitseva kaupunki, joka on tunnettu lämpimästä säästään ja auringon paisteesta. Siltäkään Jaguars ei ole vielä päässyt nauttimaan auringonpaisteesta, koska joukkue on kulkenut koko 2000-luvun ajan varjojen mailla. Alkava kausi voi kuitenkin muuttaa kaiken ja samalla Jaguars voi nousta NFL:n mustaksi hevoseksi.

Jacksonvillessä aloitettiin nykyisen joukkueen kasaaminen tammikuussa 2013, samalla kun seuran omistaja Shahid Khan kyllästyi ikuiseen häviämiseen. Tuo kyllästymisen seurauksena Jaguarsin GM:ksi palkattiin David Caldwell, joka taas palkkasi joukkueen uudeksi päävalmentajaksi aiemmin Seattlessä puolustuksen koordinaattorina nimeä tehneen Gus Bradleyn. Näiden palkkauksen myötä Jacksonvillessä alkoi joukkueenuudelleen rakennus, joka on kestänyt nyt kolmen kauden ajan. Vieläkään rakennustyö ei ole valmis, mutta alkava kausi on ensimmäinen jolloin projektilta voidaan odottaa jotain konkreettista. Todennäköistä onkin, että Khan tuskin jaksaa enää odottaa menestystä kovin montaa vuotta, joten myös Bradleyn pitää jo tuntea pikkuhiljaa jonkinlaisia paineita työpaikkansa suhteen.

Kokonaisuutena Jaguarsin joukkue näyttää paperilta katsottuna suhteellisen hyvältä, joten vielä viime kaudella NFL:n pohjamudissa makaillut joukkue tulee mitä suuremmalla todennäköisyydellä taistelemaan jopa pudotuspelipaikoista tänä syksynä.

Tennesseessä jatketaan uudelleen rakennusta

Tennessee Titans on joukkue jolta voidaan odottaa vuoden tai kahden päästä tuloksia, mutta vielä alkavalla kaudella joukkueen nuoresta rungosta tuskin on tekemään ihmeitä. Titans-fanien ei kuitenkaan pidä hautautua epätoivoon, koska alkava kausi varmasti tuottaa jo ajoittaisia ilon hetkiä joukkuetta kannattaville henkilöille. Tasainen loistokkuus on kuitenkin se asia jolla NFL:ssä pärjätään ja sen löytymiseen menee enemmän kuin kaksi kevättä ja kesää. Oikealla tielle kuitenkin Tennesseessä ollaan, koska joukkuetta ei olla lähdetty rakentamaan kiireellä vapaidenmarkkinoiden kautta vaan enemmänkin varaustilaisuuden kautta harkiten.

Tyhjätaskun valinta AFC Southiin voittajaksi on Indianapolis Colts, jonka voitolla saa kertoimen 2.45. Lisäksi pieneksi sivubetsiksi on Tyhjätasku valitsee Coltsin AFC:n mestaruuden josta kerrointa saa huikeat 14.

Colts

AFC West

Viime kauden mestari Denver Broncos pelaa tässä divisioonassa, mutta siitä huolimatta divisioona on ehkä koko AFC:n vaikeiten ennakoitava. AFC West on ollut jo kahden- kolmen vuoden ajan erittäin mielenkiintoinen divisioona, mutta alkavalla kaudella Westistä voidaan odottaa vielä hieman mielenkiintoisempaa, koska divisioonan voitosta tulee kamppailemaan tasapäin kolme joukkuetta.

Tasaisen kärjen ykköseksi voidaan nostaa todellinen mustahevonen

Moni asiantuntija ja lajia seuraava voi naurahtaa seuraavaa lausetta lukiessaan, mutta allekirjoittanut uskoo siihen vahvasti. Allekirjoittanut nimittäin nostaa AFC Westin kärkeen Oakland Raidersin. Raidersia ei olla voitu todellakaan laskea viime vuosina NFL:n kärkijoukkueiden valikoituun joukkoon, mutta ensi kaudella niin on pakko tehdä.

Raiders on nimittäin paperilta katsottuna yksi sarjan kovimmista joukkueista, jos ja kun pelinrakentaja Derek Carr ottaa seuravan askeleen urallaan. Toisaalta taas jos Carr ei pysty ottamaan niitä ratkaisevia kehitysaskeleita urallaan tulee Raiders olemaan hieman suurempien haasteiden edessä. Totaallista romahtamista Raidersilta tuskin kuitenkaan tullaan näkemään, koska se vaatisi jo useamman pelaajan floppaamista ja se ei ole kovinkaan todennäköistä.

Mestareiden edelle kiilaa myös viime vuoden haastaja

Monien papereissa Denver Broncos on varmasti AFC Westin kovin joukkue, mutta allekirjoittanut ei jaksa uskoa siihen, koska denveriläiset lähtevät alkavaan kauteen täysin tuntemattoman pelinrakentajan johtamana. Se on myös syy miksi allekirjoittanut nostaa AFC Westin toiselle sijalla Kansas City Chiefsin. Viime kaudella yhden voiton päähän Westin voitosta jäänyt Chiefs haluaa varmasti korjata tällä kaudella viime vuotiset virheensä joten, myöskään Chiefsiä ei pidä unohtaa Westin voittajaa mietittäessä.

Chiefsin kuitenkin erottaa Raidersista se, että joukkueen runko on hieman iäkkäämpi ja siksi sen potentiaali on huomattavasti Raidersia paremmin tiedossa. Chiefsin ongelma voikin olla se, että joukkueesta ei löydy montaakaan pelaajaa, joka voisi yllättää ja nousta supertähden rooliin alkavalla kaudella. Raidersin rosterista näitä potenttiaalisia supertähtiä löytyy useampikin.
Chiefs on tasaisen tehokas joukkue, jolta ei voida odottaa kuin tasaisen hyvää suorittamista läpi kauden.

Mestareiden pakka on leviämässä käsiin

Denver Broncosin valtakauden tielle on tulossa palkkakatto tai oikeastaan nuoret pelaajat, jotka ovat tekemässä NFL-uran toista sopimustaan. Denverin viime vuotinen mestaruus tulikin siinä mielessä vuoden tai kaksi liian myöhään, koska nyt mestareiden riveistä löytyi Von Millerin kaltaisia supertähtiä, jotka saivat juuri mestaruusvuonna uuden sopimuksensa ja sen takia pystyivät rahastamaan ennennäkemättömän kovilla summilla.

Helmikuussa pelatun Super Bowlin MVP Miller kyllä jäi Denveriin vielä tuleviksi vuosiksi, mutta esimerkiksi puolustuksen linjan keskustassa loistanut Malik Jackson joutui etsimään jo uutta seuraa, koska denveriläisten palkkakatto ei riittänyt pitämään koko joukkuetta kasassa. Toinen merkittävä palkkakaton uhri oli Houstoniin siirtynyt pelinrakentaja Brock Osweiler, jonka avulla Broncos olisi pystynyt taistelemaan mestaruudesta myös alkavalla kaudella.

Broncons onkin viime vuoden mestaruudesta huolimatta alkavalla kaudella todellinen haastaja, jopa omassa divisioonassaan.

San Diegossa ei tulla juhlimaan tällä kaudella

San Diego Chargers on yksi niistä joukkueista, jolle ei voi antaa tällä kaudella kovinkaan suuria mahdollisuuksia. Tämä taas johtuu yksinkertaisesti siitä, että joukkueen taso ei riitä pelinrakentajaa lukuun ottamatta kovinkaan korkealle. Pelinrakentaja toimiva Philip Rivers on kyllä sarjan eliittiä, mutta pelkällä pelinrakentajalla ei NFL:ssä vielä kuuhun mennä.
San Diegossa onkin hyvä todeta olevan käynnissä uudelleen rakennus, joka toivottavasti ehtii loppusuoralle ennen Riversin eläköitymistä, koska sen tämä sympaattinen pelimanni ansaitsisi.

Tyhjätaskun valinta AFC Westiin on Oakland Raiders. Kerrointa Raidersin voitosta ei saa kuin 3.55, mutta ehkä sekin kuvastaa sitä potentiaalia joka joukkueessa piilee.

Raiders