Skandaali MM-kisojen taustalla – järjestävät nyhtivät valtiolta miljoonien eurojen tuet heppoisin perustein

Tukiskandaali MM-kisojen taustalla

Tshekkimedian mukaan MM-kisojen taustalta on paljastunut miljoonien eurojen skandaali koskien turnauksen saamaa valtiontukea.

MM-kisojen taustoilta on paljastunut valtiontukia koskeva skandaali. Tshekin suurimpiin päivälehtiin kuuluva iDNES uutisoi maan jääkiekkoliiton saaneen 200 miljoonan Tshekin korunan, eli noin 8 miljoonan euron edestä valtiontukea perustein, jotka vaikuttavat kauniisti sanottuna heppoisilta.

Skandaali puhkesi huhtikuun alussa, lehti uutisoi, että kisajärjestäjät olivat järjestelyprosessin aikana pyytäneet merkittävää valtiontukea, koska ennustivat kisoja raskaasti tappiollisiksi. Lehden mukaan järjestäjien valtiolle toimittama budjettisuunnitelma oli laadittu rankasti alakanttiin. Siinä ennakoitiin, että kisojen lipunmyynti jäisi miljoonien eurojen edestä pienemmäksi kuin edellisissä kotikisoissa 2015.

Mainos alkaa:

Lehden mukaan varsinainen ennakkolipunmyynti ei heijastanut järjestäjien huolia huonosta menekistä. Huhtikuisen jutun seurauksena Tshekin urheiluviranomaiset ilmoittivat, että jos kisat ovatkin voitolliset, pitää liiton palauttaa valtiolta saamansa miljoonat.

- Jos tukea hakenut taho tietää tekevänsä tapahtumasta voittoa, tukea ei pitäisi hakea valtion budjetista. Tuet ovat julkista rahaa. Niitä annetaan yksinomaan tapahtumille, joita ei olisi voitu järjestää ilman valtion tukea, Tshekin valtion urheiluviraston Alena Panovska sanoi lehdelle huhtikuussa.

Kesken kisahuuman on valtion ääni kuitenkin muuttunut kellossa. Turnaus on tekemässä kaikkien aikojen yleisöennätystä, eli siis kaiken järjen mukaan merkittävää taloudellista voittoa. Nyt iDNES uutisoi, ettei valtio karhuakaan antamiaan miljoonia kiekkoliitolta takaisin.

Lehden mukaan liitto tarjosi selitykseksi alakanttiin laaditulle budjettisuunnitelmalle sen, että ennakkoarviot tämän turnauksen yleisömääristä tehtiin koronavuosina ja siksi ne näyttivät heikoilta. Urheiluviraston johtaja Ondrej Shebek puolusti viraston ratkaisua.

– Jääkiekkoliitto teki arvionsa epävarmoina matkustusaikoina ja oli konservatiivinen. Ja valtion tuen kyseenalaistaminen näin tärkeässä tapahtumassa vaikuttaa aika epäasialliselta. Koko maamme talous hyötyy tästä, ja koko kansa elää kisojen mukana, Shebek sanoi lehdelle viime viikolla.

Nyt virasto väittää, että se antaa liiton pitää rahat, koska ne aiotaan käyttää jääkiekon kehittämiseen.

- Emme missään tapauksessa aio vaatia rahojen palauttamista. Jos kisat ovat voitolliset, haluamme, että rahat suunnataan lajin kehittämiseen. Nuorten jääkiekon kehittämiseen, Shebek sanoi.

Tsekkaa myös: Häijy temppu – Tshekin Radko Gudas nappasi USA:n Brady Tkachukia kurkusta kiinni