TS: TPS tulee tekemään jälleen jättimäisen tappion – ensi kauden pelaajabudjetista lohkaistaan iso siivu pois

TPS

TPS tekee jälleen rajun taloudellisen tappion. Tämä tarkoittaa seuralle ankaraa säästökuuria, joka syö myös pelaajabudjettia.

Turun Sanomat uutisoi, että Turun Palloseuran kiekkotoimintaa pyörittävät HC TPS Turku Oy:n säästökuuri muuttuu entistä ankarammaksi tulevalla kaudella. TPS hakee kaudelle 2024–25 peräti 2,2 miljoonan euron säästöjä. Summa on erittäin suuri, sillä kaudella 2022–23 TPS:n liikevaihto oli 11,7 miljoonaa euroa.

TPS lähti jo kuluvaan kauteen säästöbudjetilla. Seuran omistajien kanssa oli sovittu raami, jonka mukaan ensi kaudesta alkaen toiminnan pitäisi päästä vähintään nollatulokseen. Toimitusjohtaja Aki Holma kertoo Turun Sanomille, että säästöt koskevat koko organisaatiota.

– Ei ole sellaista osastoa, jossa ei tapahtuisi tehostamista, Holma sanoo.

Pelaajabudjetista leikataan 500 000 euroa ja muista henkilöstökuluista saman verran. Lisäksi muualta pitäisi saada kasaan reilun miljoonan säästöt.

Säästöjä seura pyrkii saamaan esimerkiksi hallivuokrasta ja hallin käyttökustannuksista. Hallin vuokraamisesta on voimassa pitkäaikainen vuokrasopimus, mutta tiukassa taloustilanteessa TPS hakee merkittävää alennusta vuokraansa. Hallivuokran alentaminen on tärkeä palanen säästöpaketissa.

- Maksamme hallista vuokraa ja erilaisia käyttömenoja yhteensä 1,4 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä on huomattavasti enemmän kuin muilla Liiga-seuroilla, Holma perustelee.

Holma kertoo haastattelussa, että seura on jo onnistunut löytämään henkilöstökuluista puolen miljoonan säästöt ilman yhteistoimintaneuvotteluja, sillä säästöistä on löydetty neuvotteluratkaisu henkilökunnan kanssa. Konserniin ei ole palkattu työntekijöitä lähteneiden tilalle.

– Ennen meidän ei ole ollut pakko tehdä kaikkia säästöjä, mutta nyt on, Holma sanoo.

Perussyy säästöihin on hyvin yksinkertainen. Seuran tulot ja menot pitää saada tasapainoon.

- Meillä on ollut suuren seuran menot, mutta keskisuuren seuran tulot. Jatkossa meillä on keskisuuren seuran tulot ja menot, Holma linjaa.

TPS:n tehostamisohjelma vaikuttaa siis myös hyvin suoraan ensi kauden pelaajabudjettiin. Kuluvalla kaudella seura on ilmoittanut pelaajabudjetikseen 2,8 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa säästötavoitteiden myötä sitä, että ensi kauden budjetti olisi noin 2,3 miljoonaa euroa.

Puolen miljoonan euron säästön seura on laskenut saavuttavansa sillä, että se luopuu tämän kauden joukkueesta noin yhdeksästä pelaajasta.

- On tietysti todella ikävä tilanne, että joudumme luopumaan monesta pelaajasta, joiden sopimus päättyy tähän kauteen. Mielellään pitäisimme heistä monet. Näyttää siltä, että joudumme luopumaan yhdeksästä pelaajasta, joiden myötä palkkabudjetista lähtee 700–750 000 euroa. Heidän tilalleen tuomme kolme tai neljä uutta pelaajaa, jotka voivat maksaa yhteensä noin 200 000 euroa, TPS:n urheilujohtaja Rauli Urama kertoo TS:lle antamassaan haastattelussa.

Yhdeksän pelaajan lisäksi TPS joutuu tekemään leikkauksia myös toimihenkilöidensä osalta. Edustusjoukkueen ja A-nuorten toimihenkilöstöä koskevien leikkausten tarkkaa määrää seura ei vielä julkisesti kerro.

Vaikka TPS joutuu luopumaan monesta tämän kauden runkopelaajasta, vielä useampi joukkueeseen jää. TPS:n tämän kauden pelaajistosta yhdeksällätoista pelaajalla on ensi kauteen tai sitä pidemmälle ulottuva sopimus. Joillakin heistä toki on sopimuksessaan ulkomaan optio.

- Hyvä asia on, että runko pysyy hyvin kasassa, sillä meillä on monen pelaajan kanssa pitkä sopimus. Kärkipelaajien osalta tilanne ei juuri muutu. Enemmän on kyse leveydestä, Urama sanoo.

TPS:n toiminta on ollut viime vuodet raskaasti tappiollista. Toiminnan on mahdollistanut pääomistajien, Supercellin myynnillä rikastuneiden, Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan isot panostukset yhtiöön. TPS teki viime kaudella tappiota noin kolme miljoonaa euroa. Tappiollisen yrityksen toiminnan mahdollisti osakeanti, johon pääomistajat sijoittivat noin viisi miljoonaa euroa.

TPS oli jo aiemmin käynyt useampaan otteeseen omistajien kukkarolla ja seuran viimeisen 10 vuoden tappiot nousevat jo lähelle 20 miljoonaa euroa.

Tsekkaa myös: Jonne Virtanen pelleili vastustajan valmentajan kustannuksella – matki olevansa ongelmissa pullon korkin kanssa


Joukkueet: