Jatkoaika: TPS:n areenahanketta käsitellään tänään – taustayhtiö haluaa Turulta puolet hallin hinnasta

Jatkoaika: TPS:n areenahanketta käsitellään tänään – taustayhtiö haluaa Turulta puolet hallin hinnasta

Turkuun puuhataan osana suurta rakennushanketta uutta areenaa, joka olisi TPS:n kotihalli. Hallihanke on tänään kaupunginhallituksen käsittelyssä.

Kiekkosivusto Jatkoaika uutisoi, että tänään on suuri päivä Turkuun puuhatun uuden areenahankkeen kannalta. Turun kaupunginhallitus käsittelee tänään, esittääkö se kaupunginvaltuustolle, että kaupunki lähtisi hankkeeseen mukaan 30 miljoonalla eurolla. Kaupunginjohtaja Minna Arve on esittämisen puolella. Jos näin käy, on esityksellä on hyvät mahdollisuudet edetä toteutukseen.

Areenahanke on osa valtavaa Turun Ratapiha -hanketta, joka on Turun ratapiha- ja asema-alueelle suunniteltu elämys- ja tapahtumakeskittymä. Se sisältää muun muassa monitoimiareenan, perhematkailuun suunnatun elämyskeskuksen sekä tornihotellin. Koko hankkeen alustava kustannusarvio on 530 miljoonaa euroa.

Areenan hankejohtaja Ilkka Kilpimaa on arvioinut, että areena maksaisi noin 60–70 miljoonaa euroa. Hanketta ajava Turun Ratapihan Kehitys Oy siis haluaa kaupungin maksavan areenasta puolet. Yhtiö lähetti huhtikuun puolivälissä kaikille kaupunginvaltuutetuille promootiokirjeen, jossa se täsmensi haluavansa kaupungilta ”korkeintaan 30 miljoonaa euroa tai 49,9 prosenttia rahoitustarpeesta”. Toisen puolen maksaisivat yksityiset sijoittajat.

Alkuperäisen hankesuunnitelman mukaan alueen rakentaminen on tarkoitus rahoittaa pääosin yksityisellä rahoituksella. Kun areenahanke lanseerattiin vuonna 2017, Kilpimaa sanoi Ylelle, että kaupungin rooli täsmentyy myöhemmässä vaiheessa.

Ääni kellossa on sittemmin muuttunut. Kilpimaa kommentoi sunnuntaina Turun Sanomille, että kaupunkia on kaavailtu vähemmistörahoittajaksi jo hankkeen ensiesittelystä lähtein.

– Jos Turku ei tule mukaan, emme saa kerättyä yksityistä rahoitusta kerättyä ja hanke päättyy siihen, Kilpimaa julisti..

Turku Ratapiha -hankkeen takana ovat HIFK:n puheenjohtaja Timo Everi, entinen NHL-pelajaaj Saku Koivu, TPS:n miljonääriomistajat Ilkka Paananen sekä Mikko Kodisoja, Rausanne Oy ja Taaleri Oyj.

Ratapihan areenasta tulisi Paanasen ja Kodisojan pääomistaman TPS:n uusi kotihalli. He ovat myös Turun Ratapihan Kehitys Oy:n osakkaita. Turun Ratapihan Kehitys Oy on vuokraamassa areenan ja sen harjoitushallin 20 vuoden sopimuksella Turku Live Oy:lle, jonka omistaa sataprosenttisesti TPS:n taustayhtiö HC TPS Turku Oy.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus ilmoitti eilen julkisesti, että ei kannata esitystä. Hän kirjoitti, että investointimahdollisuus voidaan ottaa pöydälle uudelleen, kun koronakriisin vaikutuksista on syntynyt kokonaiskuva ja kaupunki on saanut varmuuden hankkeen toteutumisesta.

– Kymmenien miljoonien panostus uuteen areenaan voi olla perusteltu, jos vastapainoksi saadaan yli puolen miljardin investoinnit kaupunkiin. Tähän asti esitetty malli vastaa vakuuksiltaan lähinnä lasten lorun kiven ja kannon kautta vannomista, Kattelus totesi.

Turun hankkeeseen verrattavissa olevan Tampereen Uros Live -monitoimiareenan kustannukset ovat noin 100 miljoonaa euroa ja Tampereen kaupunki pulittaa siitä 60 miljoonaa.

Lue myös: Lightning antoi potkut tyttöjoukkueen valmentajalle, joka kertoi seuran työntekijän pahoinpidelleen häntä seksuaalisesti

Jaa tämä:

Joukkueet:

Aiheeseen liittyvät julkaisut