TOP5-listaus: NHL:n kaikkien aikojen pistepörssi – Wayne Gretzky järjettömissä lukemissa

TOP5 wayne gretzky wayne gretzkyn pallomeri.net
wayne gretzky pallomeri.net

NHL:n kaikkien aikojen pistepörssi on täydellisesti yhden miehen show, mutta mahtuu listalle myös muita legendaarisia pelureita. Tässä TOP5!

Listan ulkopuolelta voidaan nostaa esiin todellinen kiekkolegenda Mario Lemieux. Legendaarinen Pittsburgh-hyökkääjä teki NHL:ssä 1723 tehopistettä, mikä ei riitä tällä kertaa TOP5-sijoille. Tilanne voisi olla kuitenkin täysin toinen, mikäli Lemieux olisi kirjannut edes hieman vastaavat ottelumäärät kuin alla mainitut herrasmiehet.

“Super-Mario” nimittäin kirjasi NHL:ssä tilille vain 915 ottelua ja teki ottelua kohden siis huimat 1,88 tehopistettä.

Mainos alkaa:

TOP5-listaus: NHL:n kaikkien aikojen pistepörssi

5. Ron Francis

Ottelut: 1731

Tehopisteet: 549 + 1249 = 1798

Kaksi kertaa Stanley Cupin urallaan voittanut Ron Francis teki hurjan uran NHL:n kirkkaissa valoissa. Carolina Hurricanesia, Pittsburgh Penguinsia, Hartford Whalersia ja Toronto Maple Leafsia edustanut hyökkääjä paukutti parhaalla kaudellaan peräti 119 tehopistettä.

4. Gordie Howe

Ottelut: 1767

Tehopisteet: 801 + 1049 = 1850

Mr. Hockey on varmasti yksi Detroit Red Wingsin seurahistorian tärkeimmistä pelaajista. Tajuttomia pistemääriä paukuttanut hyökkääjä loi omilla peliesityksillään termin, jota käytetään yhä NHL-kaukaloissa. Samassa pelissä maalin, syötön ja tappelun kirjannut pelaaja saakin tililleen aina “Gordie Howe -hattutempun”.

Nykyisin jo taivaan puolella kiekkokaukaloita dominoiva Howe voitti uransa aikana neljästi Stanley Cupin, minkä lisäksi tilille tuli viidesti Maurice Richard Trophy, joka ojennetaan eniten maaleja kauden aikana tehneelle pelaajalle. Howe sai nimensä myös peräti kuudesti Hart Trophyyn, joka annetaan kauden arvokkaimmalle pelaajalle.

3. Mark Messier

Ottelut: 1756

Tehopisteet: 694 + 1193 = 1887

Mark Messierin nimi on varmasti kaikille tuttu. Mies, joka on taistelun ruumiillistuma, takoi maaleja, pisteitä ja raastoi myös jäähyminuutteja. The Captain voitti urallaan peräti kuudesti Stanley Cupin ja oli todellakin eturintamassa johtamassa joukkojaan menestykseen. Pisteet ja saavutukset puhuvat puolestaan.

2. Jaromir Jagr

Ottelut: 1733

Tehopisteet: 766 + 1155 = 1921

Listan ainoa eurooppalaispelaaja tulee Tshekistä ja tässä kohtaa kenellekään tuskin tarvitsee kertoa nimeä. Vieläkin uraansa jatkava Jaromir Jagr on kaikkien aikojen eurooppalainen NHL:ssä. Rapakon takana pelaajaura tuskin enää jatkuu, joten 2000 pisteen rajapyykki tuskin tulee rikkoutumaan, mutta se tuskin legendaa haittaa. Jagr kuuluu legendaariseen kolmen kullan kerhoon, sillä miehen tililtä löytyy niin Stanley Cup, olympia- kuin MM-kultakin.

1. Wayne Gretzky

Ottelut: 1487

Tehopisteet: 894 + 1963 = 2857

Wayne Gretzky on tehnyt yli 900 tehopistettä enemmän kuin toisella sijalla oleva Jaromir Jagr. Voidaankin varmasti hyvällä syyllä todeta, että tämäkin ennätys on sellainen, mitä kukaan ei tule koskaan viemään Wayne Gretzkyltä. Täysin käsittämättömän uran pelannut kanadalainen toimitti NHL:ssä täysin uskomattomalla 1,92 pisteen keskiarvolla ottelua kohden.

Gretzky teki parhaalla kaudellaan täysin mielipuoliset 215 tehopistettä. Tuo määrä olisi jo komea yhdelle pelaajalle koko uran aikana NHL:ssä.

Lue myös:

TOP5-listaus: Tässä on Liigan kaikkien aikojen pistemiehet!

TOP5-listaus: Leijonat ja kaikkien aikojen pistepörssi


Pelaajat: