TOP5-listaus: Leijonat ja kaikkien aikojen pistepörssi

Raimo Helminen TOP5

Leijonat on historiansa kovimmassa tulokunnossa, sillä MM-kultaa on tullut kahdesti kolmen vuoden sisään. Tästä TOP5-listauksesta löydät Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen tehokkaimmat pelaajat.

Listalta löytyy peräti neljä vuoden 1995 jääkiekon MM-kisoissa kultaa voittanut pelaajaa. Listan ainoa joukkueeseen kuulumaton pelaaja on todellinen Ilves-legenda Lasse Oksanen, joka on yksi niistä pelaajista, joiden avulla Suomen maajoukkue alkoi pikku hiljaa nousemaan nykyiseen kukoistukseensa.

TOP5-listaus: Leijonien kaikkien aikojen pistepörssi

5. Petteri Nummelin (154 tehopistettä)

Mainos alkaa:

Yksi kaikkien aikojen Leijonat-puolustajista, Petteri Nummelin, on kerännyt maajoukkueessa huimat 154 tehopistettä. Huiman uran tehnyt Nummelin ei saanut tehtyä lopullista läpimurtoa NHL:n puolella, mutta Euroopassa jälki oli tuhoisaa. Kun NHL-pelit jäivät 139 kappaleeseen, niin se tarkoitti sitä, että puolustaja oli lähes aina Leijonien käytössä. Nummelin kuului myös legendaariseen vuoden 1995 kultajoukkueeseen.

4. Lasse Oksanen (159 tehopistettä)

Todellinen Ilves-legenda pelasi huiman uran myös maajoukkueen puolella. 1970- ja 1980-luvuilla maajoukkueen runkomiehiin kuulunut Oksanen on Leijonien kaikkien aikojen neljänneksi paras pistemies. Suomen taso ei muuten ollut vielä tuolloin kovin korkea, joten suurempaa menestystä Oksanen ei onnistunut Leijonissa saavuttamaan. Sen sijaan SM-sarjassa Oksanen saavutti Ilveksen kanssa lukuisia mitaleita.

3. Mika Nieminen (177 tehopistettä)

Mika “Veikko” Nieminen ei koskaan siirtynyt NHL:n puolelle, mutta se oli Suomen maajoukkueen onni, sillä hyökkääjä oli usein Leijonien käytettävissä. Niemisen yksi unohtumattomimmista Leijonat-hetkistä löytyy varmasti vuodelta 1995, kun hyökkääjä osui MM-kisoissa Ruotsia vastaan alivoimalla. Nieminen pelasi upean kiekkouran ja se näkyy myös tilastoissa, koska mies painoi pelkästään maajoukkueen paidassa 80 maalia ja 177 tehopistettä.

2. Ville Peltonen (182 tehopistettä)

Ville Peltosen maajoukkueuran kohokohta oli varmasti vuoden 1995 MM-finaali, jossa mies iski hattutempun. Pisteitä kertyi mukavasti läpi koko uran, joka päättyi HIFK-paidassa kaudella 2013-2014. Viimeisimmät esiintymiset maajoukkuepaidassa oli nähty kaksi vuotta aiemmin.

Nykyisin Peltonen toimii päävalmentajan HIFK:n riveissä.

1. Raimo Helminen (207 tehopistettä)

Listan kärjessä on omilla luvuillaan legendaarinen Raimo Helminen. “Raipe” tunnettiin uransa aikana todellisena lättykeisarina, jonka syötöt löysivät aina oikean osoitteen. Helminen pelasi uransa aikana NHL:ssä lopulta vain 117 ottelua, joten rapakon toisella puolella ura ei auennut kukkaansa. Sen sijaan Liigassa ja maajoukkueessa Helminen nousi todelliseksi legendaksi. Leijonissa Helmisen tilille tuli pisteiden lisäksi muun muassa MM-kulta, neljä MM-hopeaa sekä olympiahopea.

Helminenkin on pelaajauransa jälkeen toiminut valmentajana. Kirkkaimpana saavutuksena kenties TPS:n luotsaaminen SM-hopealle.