”Game seven, hockey’s heaven” – NHL-historian Top 5 seiskapelit

”Game seven, hockey’s heaven” – NHL-historian Top 5 seiskapelit

Mikään ei saa kiekkoromantikon sydäntä sykkimään samalla tavalla kuin legendaarinen ”game seven”. Listasimme ikimuistoisimmat seiskapelit.

5. Boston Bruins-Toronto Maple Leafs – 1.kierros 2013

Listamme ensimmäinen matsi kummittelee juuri nyt varsin kirkkaana jokaisen Maple Leafs-kannattajan mielessä, kun myös kuluvan kevään Boston-Toronto sarja menee seitsemänteen peliin. Toronto kampesi itsensä ensimmäistä kertaa playoffeihin sitten kevään 2004, mutta reissusta näytti tulevan lyhyt. Boston johti sarjaa neljännen ottelun jatkoaikavoiton myötä jo 3-1, mutta Toronto taisteli itsensä vielä mukaan. Seitsemännen pelin kolmatta erää oli pelattu viisi ja puoli minuuttia, kun Nazem Kadri vei Leafsin jo 4-1-johtoon. Mutta sitten tapahtui jotain. Jotain, jota jokainen vaahteralehtisydän on sen jälkeen yrittänyt unohtaa.

Boston tuli kahden maalin päähän erän puolivälissä. Leafs näytti kestävän Bostonin rynnistyksen, mutta muurit alkoivat murtua loppua kohden. Puolisentoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Boston oli jo maalin päässä. Puoli minuuttia myöhemmin taivas putosi niskaan, kun Boston tasoitti pelin. Jatkoaika ehti vanheta kuutisen minuuttia, kunnes Boston hukutti Toronton kyyneliin tekemällä voittomaalin. Toki on ihan aiheellinen kysymys, että kuinka moni Toronto-fani tosissaan enää uskoi Leafsin kääntävän pelin itselleen?

4. Boston Bruins-Philadelphia Flyers – 2.kierros 2010

No, osataan sitä Bostonissakin. Bruins johti ottelusarjaa jo 3-0, kunnes ote kirposi neljännen ottelun jälkeen. Halvalla ei sarja kuitenkaan alkanut kääntymään, sillä Boston tasoitti neljännen ottelun 32 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä,  mutta hävisi lopulta jatkoajalla. Flyers tasoitti sarjan, mutta Bruins aloitti seitsemännen pelin väkevästi ja johti ottelua maalein 3-0, kun ensimmäinen erä kääntyi ehtoopuolelleen.

Jotta sarjan loppu tuntuisi hiukan vielä käsikirjoitetummalta, niin todelliseen Hollywood-tyyliin lähti myös game seven kääntymään samoista lukemista. Philadelphia kavensi avauserän lopulla, tasoitti toisessa erässä ja kolmannessa paineli ohi voittaen seitsemännen ottelun maalein 4-3 ja koko sarjan samoin lukemin. Näin Flyersista tuli NHL-historian kolmas joukkue (vuoden 1942 Toronton ja 1975 NY Islandersin lisäksi), joka on noussut 0-3-tappioasemasta sarjan voittoon

3. NY Islanders-Washington Capitals– 1.kierros 1987

Jos ottelu tunnetaan lempinimellä, sen on oltava klassikko. Tämä kyseinen ottelu on NHL-historian 10.pisin ottelu sekä historian pisin seitsemäs ottelu. Matsin lempinimi “Easter epic” tulee siitä, että vaikka kello alkoi käydä lauantain puolella, niin ratkaisu venyi aina pääsiäissunnuntain puolelle.

Islandersin Bryan Trottier väänsi tahtomaalilla pelin tasoihin kolmannen erän puolivälin jälkeen ja sitten alkoikin vaiherikas näytelmä, jossa vapahtajan rooliin nousi Islandersin Pat LaFontaine, kun neljättä jatkoaikaa ehdittiin pelata 8:47. Ottelu löytyy kokonaisuudessaan Youtubesta.

2. NY Rangers – New Jersey Devils – Konferenssifinaali 1994

Tämän seiskapelin tarina sai oikeastaan alkunsa jo 21.maaliskuuta 1994, jolloin Rangers kauppasi tähtihyökkääjä Tony Amonten Chicagoon vaihdossa Stephane Matteauhun sekä Brian Noonaniin, koska valmentaja Mike Keenan halusi lisää saranaosaston miehiä ryhmäänsä. Koko ottelusarja kuuluu NHL:n klassikoiden joukkoon, mutta sarjan upea seitsemäs ottelu tuppaa jäämään sarjan kuudennen pelin ja Mark Messierin sankaritekojen varjoon.

Rangers meni 1-0-johtoon toisessa erässä ja sinnitteli aivan kalkkiviivoille asti, kunnes Devilsin venäläishyökkääjä Valeri Zelepukin tasoitti vaivaiset kahdeksan sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Rangers-fanit saivat jatkaa paperipussiin hengittelyä vielä tuskallisen pitkään ennen kuin juuri Matteau, jonka hankinta paria kuukautta aiemmin vaikutti lähes seinähullulta ratkaisulta, onnistui kiepauttamaan kiekon maaliin ja viemään Rangersin finaaleihin. Ottelu löytyy kokonaisuudessaan Youtubesta.

1. Boston Bruins-Montreal Canadiens – Semifinaali 1979

On syynä sitten ajan kultaus, kentällä ja penkin takana seikkailleet legendat tai vain tarina, jonka ottelun ratkaisuhetket ovat piirtäneet jokaisen NHL-historiaan perehtyneen mieliin, mutta kun legendaarisinta seiskapeliä aletaan etsimään, niin tämä game seven juoksee mielen kortistosta ensimmäisenä esiin.

Kolmantena keväänä peräkkäin Don Cherryn valmentama Boston sai vastaansa Scotty Bowmanin luotsaaman Montrealin. 1977 Stanley Cupin finaalit Montreal voitti suoraan 4-0. Vuotta myöhemmin oli jälleen finaaliväännön aika. Tällä kertaa Montreal voitti sarjan 4-2. Seuraavana keväänä arpa ohjasi legendaariset seurat toistensa kimppuun jo semifinaalivaiheessa. Sarja eteni huipennukseensa asti rinta rinnan molempien voittaessa kotiottelunsa.

Boston piti kiinni maalin johdosta kolmannen erän lopulle asti, kunnes kuului vihellys, joka laittoi täytäntöön NHL-historian ehkä kuuluisimman jäähyn. Kolmatta erää oli pelattu 17:26, kun linjatuomari John D’Amico näki kuusi Bruins-pelaajaa askissa ja teki sen, mitä oli pakko. Bruins joutui alivoimalle väärän vaihdon takia ja taisteli ansiokkaasti reilun minuutin, kunnes kiekko päätyi juuri sille pelaajalle, jolle Bruins sen viimeiseksi halusi päätyvän. Guy Lafleur ampui kovan ja tarkan laukauksen takakulmaan tasoittaen ottelun. Jatkoaikaa pelattiin 9:33, kun Yvon Lambert laukaisi Montreal Forumin sambakarnevaalit täyteen loistoonsa. Don Cherrylle ottelu jäi viimeiseksi Bruinsin peräsimessä. Sportsnet on tehnyt Youtube-kanavalleen 48min koosteen ottelusta.

Jaa tämä:

Aiheeseen liittyvät julkaisut