Yle: Timanttiliiga ottaa käyttöön hämärän sääntöuudistuksen – maailmanennätyksellä ei välttämättä voita itse kilpailua

ponzio timanttiliiga 2020 / Pallomeri.net

Yle uutisoi, että Timanttiliiga ottaa ensi vuodeksi käyttöön sääntömuutoksen, joka kuohuttaa koko yleisurheilumaailmaa.

Yle uutisoi, että yleisurheilun Timanttiliiga ottaa ensi vuonna kenttälajeissa käyttöön sääntömuutoksia, jotka ovat saaneet koko yleisurheiluväen takajaloilleen. Uudistusten piiriin kuuluvat keihääneitto, kiekonheitto, pituushyppy, kolmiloikka ja kuulantyöntö.

Uudessa kisamallissa vain kolme parasta urheilijaa pääsee päätöskierrokselle. Tässä vaiheessa kolmen parhaan aiemmat tulokset nollataan ja päätöskierroksen tulokset määräävät kolmen parhaan loppujärjestyksen.

Yleisurheilun arvokisoissa tuomarina toiminut Pasi Oksanen hämmästelee ratkaisua Ylen haastattelussa.

– Tätä kokeiltiin jo viime kesänä Tukholmassa, eikä tästä uudesta kilpailutavasta pidetty lainkaan, Oksanen kertasi.

Oksanen pelkää, että ensi kesänä nähdään hyvinkin eriskummallisia tilanteita.

– Tässähän haetaan kilpailuille erilaista huipennusta, mutta voi olla, että kilpailut saavatkin irvokkaan lopetuksen. Finaalikierroksella kaksi ensimmäistä urheilijaa eivät saa kunnon tulosta ja viimeinen kaveri varmistaa vaisulla suorituksella voittonsa. Voittotulos ei ole välttämättä todellakaan mitään maailmanluokkaa, Oksanen mietti.

– Tässä sivuutetaan yleisurheilun periaate, jonka mukaan aina parhaan tuloksen tehnyt urheilija voittaa. Sitähän tämä uudistus ei tule tarkoittamaan, Oksanen sanoi.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että ensi kauden Timanttiliigan kisoissa voi käydä jopa niin, että urheilija tekee maailmanennätyksen, mutta ei kuitenkaan voita kilpailua.

– Timanttiliiga haluaa nyt erottautua jollakin tavalla. Mutta heidän sooloilunsa ei nyt auta Kansainvälisen yleisurheiluliiton päätöksenteon avoimuutta. Tietojeni mukaan Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa kaikki eivät ole edes tienneet tällaisista suunnitelmista, Oksanen huomautti.

Oksanen ei kuitenkaan jaksa uskoa, että sama uudistus tulisi yleisurheilun arvokisoihin.

– Luotan siihen, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto on jäsenvaltioidensa yhteisö. Toivon, että terve järki voittaa sillä puolella, Oksanen sanoi.

Tsekkaa myös: Lehti: Qatar valmistautuu MM-kisaisännyyteen osallistumalla Euroopan karsintoihin