IS: Asiantuntijaryhmän suositus sai Liiga-pomon vakavaksi – ”Se tarkoittaa sitä, että ensi kausi jää väliin”

Liiga erikoiset hetket sattumukset 2019-2020

Valtioneuvoston Tiedepaneeli suosittelee, ettei yleisötapahtumia järjestettäisi sisätiloissa. Sisäpalloilusarjat, kuten Liiga, olisivat tällöin pulassa.

Maanantaina julkaistu Valtioneuvoston Tiedepaneelin raportti toi synkkiä pilviä suomalaisen sisäpalloilun ylle. Raportissa suositellaan, että isot tapahtumat sisätiloissa kannattaisi aloittaa vasta, kun koronavirusta vastaan on kehitetty rokote. Rokotetta odotetaan optimistisissakin arvioissa saatavaksi vasta ensi vuonna.

– Siihen asti on tartunnan torjunnan näkökulmasta suositeltavaa, että isommat joukkokokoontumiset erityisesti sisätiloissa on kielletty, raportissa todetaan.

Suositusta perustellaan sillä, että oireettomat ihmiset tartuttavat tautia ja tiiviissä ihmisjoukossa tauti voi levitä todella hurjalla tahdilla.

Mainos alkaa

– Joukkokokoontumisten on syytä olla viimeisiä tilanteita, joita vapautetaan, raportissa linjataan.

Kaikki palloilusarjat, mutta ennen kaikkea maan suurin sarja SM-Liiga olisi suositusten uhri. Ilta-Sanomat tavoitti Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltusen kommentoimaan raporttia.

– Me emme millään pysty aloittamaan kautta 500 katsojalla tai ilman yleisöä. Kompensaatio, jonka saamme esimerkiksi mediayhtiöltä, ei riitä kattamaan edes pelaajapalkkioita. Liigaseurat eivät pysy hengissä. Jos mennään jyrkkään rokotelinjaan, käytännössä se tarkoittaa meille sitä, että ensi kausi jää väliin. Emme pystyisi pelaamaan ollenkaan, Hiltunen purki huoltaan lehdelle.

Jotta Liiga voisi toimia, jäähalleihin pitäisi päästä joukkueesta riippuen 50–70 prosenttia katsomokapasiteetista. Hiltunen toivoisi, että seurat pääsisivät suunnittelemaan yhdessä Aluehallintoviraston kanssa, miten yksittäisiin jäähalleihin voitaisiin suunnitella turvallisia tapahtumia.

Tiedepaneelin tehtävänä oli vastata valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman valmisteluryhmän kysymyksiin tutkittuun tietoon nojaten. Asiantuntijat korostavat lehdelle etteivät raportin suositukset ole absoluuttisia sääntöjä. Kun tietoa sekä tekniikkaa tulee lisää ja tartuntatilanne muuttuu, toimenpiteitä pitää aina tarkastella uudestaan riskit huomioiden.

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta oli yksi ryhmän asiantuntijoista. Häneltä kysyttiin, että jos tehtäisiin poliittinen päätös esimerkiksi Liiga-ottelun sallimisesta, olisko päätös lääketieteellsesti katsottuna väärä?

– On vaikea sanoa kyllä tai ei -vastauksia. Vastuussa olevien ihmisten on hyvä pohtia asiaa eri kanteilta. Sille ei voi mitään, että tartunnan torjunnan näkökulmasta tällaiset tilaisuudet muodostavat erityisen riskin. Varsinkin niin kauan, kun virus kiertää väestössä, Vapalahti sanoo.

Lue myös: 400 metrin hallitseva maailmanmestari väliaikaiseen kilpailukieltoon dopingtestien välttelystä