Tero Pitkämäki tylyttää Seppo Rätyä uutuuskirjassaan – ”Eivät edes halua maahan uusia huippuheittäjiä”

Tero Pitkämäki

Tero Pitkämäki lataa viikonloppuna julkistetussa elämäkerrassaan Keihäsmies (kirj. Keijo Leppänen, Tammi) kovia sanoja vanhan liiton keihäsmiehiä kohtaan.

Entiset huippuheittäjät Seppo Räty ja Pauli Nevala ovat tulleet urheilu-uriensa jälkeen tunnetuksi siitä, että he laukovat mielellään suorasukaisia – ja usein varsin negatiivissävytteisiä – kommenttejaan keihäänheiton nykytilasta.

Oman uransa aikana Pitkämäki hoiti suhteensa yllä mainittuihin legendoihin varsin diplomaattisella tyylillä, vaikka miesten viileät välit eivät olleetkaan varsinaisesti mikään salaisuus.

Katsomossa istuikin krapulainen Räty tupakka kädessä

Kirjassaan Pitkämäki kuitenkin kertoo varsin suorasukaisesti, mitä ajattelee Rädystä ja Nevalasta.

Mainos alkaa

– Keihäsvalmennuksen ja entisten heittäjien helmasyntejä ovat ”minä tiedän”-ajattelu ja kateus. Sitä, mitä tiedetään, ei välttämättä haluta jakaa tai se jaetaan viime vuosituhannen metodeilla. Usein tuntuu, että äänekkäimmät vanhat mestarit Nevala ja Räty eivät edes halua maahan uusia huippuheittäjiä.

– Seppo ja Pauli väittivät aina, etteivät nuoret heittäjät pärjää kovassa paikassa. Voin tunnustaa, että se oli parasta kannustusta. Vastasin vitt*iluun heittämällä ja pärjäsin, mutta pärjääkö seuraava polvi vai masentuuko? Pitkämäki pohdiskelee.

Kirjassa Pitkämäki myös kuvailee nuorena poikana tekemäänsä reissua Keihäskarnevaaleille, jossa piti päästä ihailemaan hänen idolinsa Rädyn edesottamuksia. Heittämisen sijasta Räty istuikin krapulaisena tupakka kädessä katsomossa.

Pitkämäki uskoo, ettei ole Rätyä ja Nevalaa koskevien mielipiteidensä kanssa yksin.

– En varmasti ole ollut sukupolveni heittäjistä ainoa, joka ajattelee näin. Herrojen ulostulot eivät ole tuoneet paljon positiivista suomalaiselle keihäänheitolle. En muista heidän julkisesti iloinneen muiden suomalaisten menestyksestä, Pitkämäki pohti IS:n mukaan kirjansa julkaisun yhteydessä antamassaan haastattelussa.

Pitkämäki ilmoitti oman keihäsuransa päättämisestä noin vuosi sitten.