Tänä päivänä MM-historiassa – Pyörremyrsky-Pärssinen iskee

Tänä päivänä MM-historiassa – Pyörremyrsky-Pärssinen iskee

Tänä päivänä MM-historiassa ihailemme yhtä kaikkien aikojen upeinta MM-maalia, sekä myös ihmettelemme kaikkien aikojen nopeinta osumaa.

2.5.1983, Länsi-Saksa (Dortmund, Düsseldorf & München)

Tänä päivänä kiekkokansa oli pakkautunut Münchenin Olympiahallen lehtereille seuraamaan MM-kisojen päätöspäivää, joka järjestäjien onneksi piti vielä pelata, jotta mitalien kohtalo ratkeaisi.

Avauspelissä Tsekkoslovakia sai vastaansa jo mitalien ulkopuolella jääneen Ruotsin ja 4-1-voitolla siirtyi kultapallille kahden pisteen erolla Neuvostoliittoon.

Neuvostoliitto pelasi iltapelissä Kanadaa vastaan. Voitolla Neuvostoliitto olisi maailmanmestari. Tasapelillä Tsekkoslovakia olisi maailmanmestari ja Neuvostoliitto hopealla. Kanadan voittaessa Tsekkoslovakia veisi kultaa, Kanada hopeaa ja Neuvostoliitto kilkattaisiin tylysti pronssille.

Kanadan voittoon uskoi vain harva, sillä Neuvostoliitto oli jyrännyt vakuuttavasti läpi kisojen, mutta tasapeli ei tuntunut kovin hullulta ajatukselta, kun Tsekkoslovakia oli onnistunut venymään juuri siihen tulokseen Neuvostoliiton kanssa ja pelannut Kanadan kanssa erittäin tasaväkisen ottelun mitalisarjan alussa.

Ensimmäisen erän perusteella Kanadaa kiinnosti hopeamitali ja se piti Neuvostoliittoa ahtaalla pelin ollessa 1-1 ensimmäisellä tauolla. Tsekkoslovakian pelaajistossa alkoi varmasti jäyhemmälläkin kuomalla ajatus karkailla kohti kultajuhlia, mieli oli iloinen ja mukissa ollut iloliemikin kivasti toi mukanaan lämmintä tunnetta.

Ehkä hetkeksi kaikilta paikan päällä olleilta unohtui mikä joukkue jäällä oli. Viidettä perättäistä mestaruuttaan hakeva Neuvostoliitto. Maajoukkue, joka oli voittanut 20 edellisestä maailmanmestaruudesta vaatimattomat 16. Punakone. Nimensä veroinen jumalaton kiekkomylly, joka ennen pitkää jauhaa kovapäisemmänkin taistelijan sileäksi puruksi. Ja se mylly alkoi jauhaa toisessa erässä vastaansanomattomaan tapaansa. Neuvostoliitto höykytti kanukkia säälimättä ja vei maailmanmestaruuden maalein 8-2.

On tavallaan karmeaa ajatella millaisia uhrauksia Punakone pelaajiltaan vaati, mutta puhtaasti jääkiekon vinkkelistä arvioituna tulokset olivat hengästyttäviä. Ratkaisupeli löytyy Youtubesta

2.5.1985, Tsekkoslovakia (Praha)

Tänä päivänä Prahassa oli ohjelmassa kaksi peliä. Suomi ja Ruotsi painivat iltapelissä, missä ei sinänsä ole mitään uutta tai ihmeellistä, mutta harvinaisempaa onkin se, missä vaiheessa turnausta matsi pelattiin. Harvinaista kyllä, Ruotsi oli joutunut kisojen alempaan loppusarjaan.

Päivän kuitenkin aloitti MM-historian viimeiseksi jäänyt Saksan sisäinen derby. Itä-Saksa oli jo tuomittu putoamaan, mutta veljessota-aseltelma johti siihen, että peli pysyi tiukempana kuin Itä-Saksan muut loppusarjan ottelut. Lukemat olivat silti selvät ja Länsi vilkutteli hyvästiksi kohti Itää maalein 4-1. Itä-Saksan A-sarjahistorian viimeisen maalin teki hyökkääjä Detlef Radant, jolle maali oli myös turnauksen ainoa.

Iltapelissä nähtiin varsin yksipuolinen pohjoismainen derby, kun Suomi otti kisoissa viidennen sijan nuijimalla Ruotsin nurin maalein 6-1. Leijonien maalareina kunnostautuivat Hannu Järvenpää kahdella täplällä, Pekka Arbelius, Esa Tikkanen, Kari Suoraniemi ja Christian Ruuttu.

Lue myös: Näin näet ilmaiseksi MM-kisojen kaikki ottelut!

2.5.1993, Saksa (Dortmund & München)

Tänä päivänä oli Saksan kisojen finaalin aika. Kolmatta kertaa peräkkäin oli Ruotsi onnistunut kairaamaan itsensä kullan ratkaisevaan otteluun. Venäjä puolestaan pelasi vasta toista MM-turnaustaan, mutta vaikka Neuvostoliiton hajoaminen pistikin valtiollisesti pakan sekaisin ja maajoukkuetoiminnassakin koettiin jonkin verran mullistuksia kuten se, että iänikuisen Viktor Tihonovin sijaan penkin takana seisoi vanha kyrmyniska Boris Mihailov, niin eivät he olleet unohtaneet miten kiekkoa pelataan.

Venäjän maajoukkueen ensimmäinen maailmanmestaruus irtosi lukemin 3-1. Liekö sitten valtiojärjestelmän romahduksen mukanaan tuoma kulttuurinmuutos ollut syynä tuloskunnon heikkenemiselle, mutta tämän finaalin jälkeen alkoi huippupelaajia yhä kuitenkin solkenaan tuottaneen itänaapurimme historiallinen kuiva kausi, joka olisi päättyvä vasta vuonna 2008. Ottelu löytyy Youtubesta.

2.5.1995, Ruotsi (Gävle & Tukholma)

Tänä päivänä oli laiva lastattu puolivälieräkiekolla. Sillä hetkellä sitä ei vielä tiedetty, mutta Suomen vappuaaton tasapeli USA:ta vastaan oli lopulta erinomainen asia. Gävlen lohkossa Venäjä rullasi selvään lohkovoittoon, mutta Juhani Tammisen valmentama Ranska ja kultakauttaan elänyt Italian maajoukkueen huippusukupolvi hämmensivät pakkaa oikein urakalla, kun molemmat kiusasivat Kanadaa. Ranska voitti kanukit ja Itali venyi heidän kanssaan tasapeliin.

Kanada jäi siis kaikkien yllätykseksi lohkossa neljänneksi, joten tasapelillä Leijonia vastaan lohkovoiton varmistanut USA sai voitostaan hieman kyseenalaisen palkinnon.

Ruotsi sai vastaansa Gävlen kakkosen, eli keskinäisen pelin voitolla Ranskan ohi kivunneen Italian. Leijonille osui siis Aurinkokuninkaan luotsaamat gallit. Mielenkiintoiseksi asetelman tekee se, että Ranska tiesi Suomen lohkon asetelmat ennen omaa viimeistä alkusarjan otteluaan juuri Italiaa vastaan.

Tunnustan, että lepuutus olisi varmasti itsessään ihan validi syy jättää maagisen turnauksen pelannut Petri Ylönen penkille, mutta uskon vakaasti, että Tami päätti peluuttaa kolmosmaalivahti Antoine Mindjimbaa myös siksi, että tappio toisi vastaan Suomen eikä Ruotsia. Ehkä Tami ajatteli tuntevansa suomalaiset ja koki Ranskalla olevan sitä kautta paremmat mahdollisuudet yllättää Leijonat kuin Tre Kronor.

Tai ehkä Ylönen tosiaan vain kaipasi huilia ja Mindjimba oli Tamin silmissä kakkosvahti. Oli miten oli, niin Mindjimba ei saanut Italiaa vastaan edes jääkaapin ovea kiinni ja Ranska pullahti puolivälierään Suomea vastaan. Joka tapauksessa saavutus oli Ranskan paras 58 vuoteen MM-tasolla.

Ruotsi puhalsi Italian odotetusti kumoon vähällä vaivalla maalein 7-0. Ranska kiusasi Suomea vajaat puoli tuntia, mutta kun Leijona sai hanat auki, niin vääjämätön tapahtui ja Ranska putosi kyydistä.

2.5.2001, Saksa (Hannover, Köln & Nürnberg)

Tänä päivänä Saksan kisoissa pelattiin alkulohkojen viimeisiä kierroksia. Päivä alkoi yllättävissä merkeissä, kun isäntämaa Saksa otti turpaan Valko-venäjältä maalein 2-0, Ukraina vyörytteli Latviaa maalein 4-2 ja Japani pelasi kenties yhden MM-historiansa parhaista peleistä häviämällä Itävallalle vain 3-2.

Iltapeleissä USA ja Ruotsi väänsivät 2-2-tasurin ja Kanada kohteli Venäjää matontamppaajan hellyydellä ja rakkaudella voittaen selvästi 5-1.

Suomalaisittain mielenkiinto kohdistui tietysti Suomen ja Slovakian välienselvittelyyn, jossa ratkaistiin lohkovoiton kohtalo. Esitys oli Leijonilta kerrassaan loistava. Suomi johti kolmannessa erässä jo 4-1, kunnes eräs nöyrä ja vaatimaton, mutta taitava ja luonteeltaan rautainen Varissuon poika päätti lyödä ”matsi”-sanan i-kirjaimen päälle niin kauniin pisteen kuin on mahdollista. Ajassa 11:38 Petteri Nummelin sai kiekon Suomen päädyssä ja lähetti matkaan avausherkun, joka päätyi Timo Pärssisen lapaan.

Tämä on yksi kaikkien aikojen leijonamaaleista. Tässä on kaikki. Nopeus, oivallus, pelisilmä, taito, tahto, voima ja röyhkeys muovautuvat Pärssisen ympärille voimakentäksi, jota yksikään slovakki ei pysty edes häiritsemään.

Puolustaja Ivan Droppa luulee jo saaneensa Pärssisen aisoihin eikä raukkaparka tajua yhtään mitä on tulossa. Se, miten Pärssinen millisekunneissa laskee päässään mitä tuleman pitää on jotain kertakaikkisen hämmästyttävää.

Periaatteessa ensimmäisestä viimeistely-yrityksestä voisi antaa kuittia, mutta se, että Pärssinen lopulta hakkaa kiekon maaliin vielä riparista, on omiaan vain lisäämään entisestään tämän maalin upeutta. Rakastan tätä maalia!

Ai niin, oli siellä tosiaan se pelikin. Suomi voitti lopulta 5-2 ja seilasi samalla lohkovoittoon.

2.5.2009, Sveitsi (Bern & Kloten)

Tänä päivänä 75% Sveitsin kisojen jatkolohko-otteluista kulkivat oletetun käsikirjoituksen mukaisesti. Iltapäiväpeleissä Latvia murskasi Ranskan 7-1 ja Tsekki pisti Slovakian vielä siistimpään nippuun kurittaen slovakkeja peräti 8-0.

Iltapeleissä parit olivat Venäjä-USA ja Suomi – Valko-Venäjä. Toinen peleistä päättyi 4-1 ja toinen rankkareiden jälkeen 1-2. Jos ei tietäisi, niin olettaisi, että Venäjä-USA olisi peleistä se, joka venyi rankkareille, mutta toisaalta silloin tästä päivästä tuskin tällaiseen juttuun kirjoitettaisiin.

Valko-Venäjällä oli jalkeilla kutakuinkin paras mahdollinen joukkueensa, jota valmensi pelin pelkäämisellään naamansa ruttuun jo nuorehkolla iällä stressannut Glen Hanlon. Peli myös lähti niin väärään suuntaan kuin mahdollista. Heti ensimmäisestä aloituksesta Sergei Demagin sai kiekon ja yllätti vaarattoman näköisellä kudillaan Pekka Rinteen ja koko Suomen puolustuksen.

1-0-johtoakin merkittävämpää oli maalintekoaika. 0:05. Viisi sekuntia. VIISI SEKUNTIA?!? Maali on yhä MM-historia nopein.

Hanlonin jääkiekko oli kyynistä siilipuolustusta parhaimmillaan, joten Suomen joutuminen tappiolle tiesi hikistä ja turhauttavaa iltaa. Leijona kiipesi tasoihin, mutta Valko-Venäjän selviytymistaistelu tuotti tulosta, kun peli venyi rankkareille. Siinä kohtaa etu siirtyi Valko-Venäjälle, jonka taiturit pääsisivät vihdoin pelitavan kahleista toteuttamaan itseään. Sensaatio oli valmis. Kooste löytyy Youtubesta.

2.5.2011, Slovakia (Bratislava & Kosice)

Tänä päivänä oli Leijonat jälleen tiukan paikan edessä ja peliä ratkottiin rankkareilla. Onneksi pääsemme päättämään tämän onnistuneemmalla suorituksella. Latvia piinasi Suomea pitkään, mutta Niko Kapanen ampui 2-2-tasoituksen seitsemisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Rankkareissa Leijona raateli Latvian ikään kuin kostoksi pistemenetyksen aiheuttamisesta. Teemu Lassila, Jarkko Immonen ja Mikko Koivu olivat aivan liikaa Latvialle, joka taipui lukemin 3-2.

Markku Silvennoinen

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut