Tänä päivänä MM-historiassa – Espon potta, pellehyppyjä & Milanon finaali

Tänä päivänä MM-historiassa – Espon potta, pellehyppyjä & Milanon finaali

Tänä päivänä MM-historiassa saatiin aikakirjoihin supertähden kiukuttelua, sapettavia sukelluksia sekä Suomen historian toinen MM-finaali.

8.5.1977, Itävalta (Wien)

Tänä päivänä Wienissä jaettiin mitalit ja kuten Esa Tikkanen kuuleman mukaan sanoi ennen Pietarin kisojen pronssiottelua “metalli on metalli, välillä ei oo väriä!” Otaksun, että se on “Tikillekin” salaisuus mitä kieltä hän kulloinkin puhuu.

Päiväpelissä Team Uglyksi (lisänimen taustat voi lukea sarjan aiemmasta osasta) kutsuttu Kanada oli jo menettänyt mitalimahdollisuutensa, mutta se ei estänyt heidän viimeistä voimannäyttöään.

Kisoihin kahdeksan vuoden tauon jälkeen palanneet vaahteralehtipaidat pääsivät jyvälle turnauksen vanhetessa, mutta alkusarjan konttaamiset (tappio Ruotsille 4-2, tappio Neuvostoliitolle 11-1 ja tasapeli Tsekkoslovakian kanssa 3-3) maksoivat kovan hinnan ja lopulta luun käteen jääminen varmistui mitalisarjan toisella kierroksella Neuvostoliitolle maalein 8-1 kärsittyyn tappioon.

Mutta supertähti Phil Espositon johdolla Kanada päätti lähteä MM-kaukaloista pamauksen saattelemana. Tiedä sitten odottiko Tsekkoslovakia helppoa peliä, kun Kanadalla ei ollut panosta, mutta joka tapauksessa Espositon kahden maalin siivittämänä kanukit laittoivat rökitysvaihteen silmään ja pistivät slaaviveljet tehosekoittimeen kieppumaan maalein 8-2.

Esposito oli läpi turnauksen käärmeissään siitä, että ennen pelien alkua hänelle vakuutettiin ettei hänen tarvitse käyttää kypärää MM-kisoissa. Espositon oman tarinan mukaan hänelle kerrottiin minuuttia ennen avausottelun alkua, että potta olisi syytä painaa päähän mikäli herra haluaa kaukalossa laillisesti oleskella ja ehkä pelatakin.

Tämän ottelun jälkeen heti Kanadan kansallislaulun soitua otti Esposito munankuori-Jofan päästään, luisteli kaukalon laidalle ja linkosi kypäränsä kohti katsomossa istunutta IIHF:n puheenjohtajaa Günther Sabetzkia. Espositon temppu näkyy videon alareunassa.

Espositon mukaan Sabetzki ei olisi tästä hämmentynyt, vaan oli ottanut kypärän talteen ja tuli koppikäytävälle pokkana pyytämään uuteen keräilyharvinaisuuteensa Espositon nimmaria. “Espo” käski Sabetzkin painua sinne.

Tsekkoslovakian joukkue varmasti luuli hävinneensä maailmanmestaruuden. Ainakaan se ei olisi enää heidän käsissään. Tsekkoslovakia johti mitalisarjaa pisteen erolla Neuvostoliittoon. Ruotsi, joka iltapäiväpelissä kohtasi Neuvostoliiton, oli puolestaan punakonetta kaksi pistettä jäljessä, mutta voitto riittäisi tasapisteisiin ja keskinäisten otteluiden turvin siten hopeaan.

Ruotsi oli voittanut Neuvostoliiton alkusarjassa maalein 5-1. Kyse ei ollut historian ensimmäisestä MM-voitosta, sillä Ruotsi oli kaatanut punakoneen vuosina 1963, 1967 ja 1970, mutta sen jälkeen, kun kisoissa siirryttiin vuonna 1969 kaksinkertaiseen sarjaan ja sittemmin alku- ja mitalisarjaan, eli että kaksi maata voisi edes pelata kahdesti samassa turnauksessa, ei Ruotsi ollut onnistunut voittamaan kuin kerran saman turnauksen puitteissa.

Kertaakaan toinen voitto samojen kisojen aikana ei ollut edes lähellä. Ja nyt Ruotsi olisi tappiollakin mitaleilla. Tsekkoslovakian joukkueen mieltä tämä tilasto tuskin helpotti. Eikä pään ympärillä olleen vanteen muttereita ainakaan höllännyt se, että Neuvostoliitto meni ottelussa johtoon.

Mutta Ruotsilla oli kuitenkin historiantekohousut jalassaan, kun peliin lähdettiin. Etenkin yksi mies nousi rivistä esiin. Minnesota North Starsin NHL-peluri Roland Eriksson otti homman haltuunsa ja antoi dominointijalkansa vipattaa niin, että jopa Vladislav Tretjakille tuli nuha. Eriksson iski hattutempun, vei Tre Kronorin hopealle ja samalla auttoi Tsekkoslovakian maailmanmestariksi.

Ville Peltonen teki hattutempun MM-finaalissa, toi Leijonille historiallisen kullan ja nousi kansallissankariksi, mutta hänkään ei pääse sanomaan nousseensa samalla hattutempulla kahden maan kansallissankariksi. No, Villen hattutemppu nosti Suomen talouslamasta, joten hänellä on tietty takataskussaan vielä se kortti pelattavaksi. Youtubesta löytyy molempien Ruotsi-Neuvostoliitto otteluiden koosteet, mutta tämän matsin syöverit avaavat ovensa ajassa 9:45.

8.5.1994, Italia (Bolzano, Canazei & Milano)

Tänä päivänä oli Leijonien kisahistorian toisen MM-finaalin aika. Peli oli jännittävämpi, vauhdikkaampi ja laadukaampi kuin 1995 finaali ja pelin voi katsoa kokonaisuudessaan täältä. Jos et ole peliä koskaan nähnyt, niin suosittelen lämpimästi, että teet itsellesi palveluksen ja palaat parin tunnin ajaksi vuoteen 1994.

Leijonista on sanottu, että vuonna 1994 se pelasi paljon paremmin ja viihdyttävämmin kuin legendaarisissa Tukholman kisoissa. Pelejä uudelleen katsottuani tämä on helppo ostaa. Ehkä Leijonilla oli yllätysmomentti vielä taskussaan Lillehammerinkin jälkeen, ehkä sylinterit vain hakkasivat joka osa-alueella hieman paremmin, mutta siinäpä se urheilun raakuus onkin. Pelin ja pelaajien laatu eivät paljoa lämmitä, jos tulos ei käänny oikeaan suuntaan.

Lue myös: Katso kaikki jääkiekon MM-kisojen ottelut ilmaiseksi!

Lillehammerissa yksi erä vesitti kultaunelman. Siellä Suomi oli pelillisesti paras joukkue, mutta tuloksena oli pronssi. Milanossa Suomi ja Kanada olivat parhaat ja kohtasivat ansaitusti finaalissa, mutta tällä kertaa ei tarvinnut hävitä edes erää. Rankkari sisään, rankkari ohi. Siihen se lopulta kulminoitui. Yksi onnistunut harhautus, yksi epäonnistunut harhautus ja kaulassa oli MM-historian toinen hopea.

Toki Kanadan tasoitus hiertää Leijonia aivan aiheesta, sillä Rod Brind’Amourin olisi kuulunut saada tilanteessa jäähy, mutta kun tuomarin silmä vältti, niin hän teki temppunsa ja ajoi maalintekoon. Toisaalta jos Suomi olisi käyttänyt jonkin paikoistaan, niin viheltämättä jättöä ei tarvitsisi miettiä.

8.5.2001, Saksa (Hannover, Köln & Nürnberg)

Tänä päivänä pelattiin jatkolohkon viimeistä kierrosta ja Suomi kohtasi oman lohkonsa päätöspeliss Ruotsin. Pelin panos selvisi aiemmin samana päivänä, kun isäntämaa Saksa jäi oman lohkonsa neljänneksi. Voittaja pelaisi puolivälierässä Saksaa vastaan, häviäjälle jäisi käteen Venäjä.

Leijonat aloitti vahvasti ja johti avauserän päälle maalein 3-1. Toisessa erässä saatiin myös sirkustemppuja, kun molemmat maalivahdit leikkivät Bambia luistimilla. Ensin Tommy Salo filmasi Sami Kapaselle jäähyn ja tovin kuluttua Pasi Nurminen kalasti Andreas Johanssonille istuntoa.

Tässä on jälleen hyvä hetki todeta, että jääkiekon sukelteluongelma pitää tunnustaa ja sille pitää myös tehdä jotain ennen kuin on liian myöhäistä. Tuona aikanakin sitä oli, mutta se oli harvinaisempaa. Tänä päivänä ongelma on todellinen. Paitsi tietysti jos haluaa uskoa, että vaikka tänä päivänä kiekkoilijat ovat urheilullisempia kuin koskaan aiemmin, niin sen kääntöpuolena heidän tasapainoaistinsa olisi heikentynyt radikaalisti ja vieläpä kollektiivisesti.

Jääkiekossa haetaan etuja puolin ja toisin, mutta ainakin juhlapuheissa jääkiekon eetokseen on kuulunut se, että tuomarien annetaan tuomita ja siihen ei vaikuteta sukeltamalla. Aina on ollut niitä, jotka ovat valmiita rikkomaan kirjoittamattomia sääntöjä, mutta sellaisten pelaajien määrä tuntuu olevan jatkuvassa kasvussa, joten siksi siitä pitäisi tehdä kirjoitettu sääntö. Silloin asiaan myös puututtaisiin kunnolla.

Pidin kovasti ex-tuomari Kerry Fraserin ehdotuksesta, jonka hän heitti ilmoille Esa Lindellin taannoisten oksettavien sukellusten jälkeen. Fraserin mielestä sukeltamisesta pitäisi antaa jatkossa 2+2 minuuttinen jäähy, jolloin etua väärin hakeva joukkue saisi ylivoiman sijaan tappaa alivoimaa. Se olisi raaka tapa, mutta nyt ollaan pisteessä, jossa mikään kevyempi ei enää toimi. Muuten kehitys menee kohti samaa mitä se on jo jalkapallossa, jossa prosentuaalisesti makoillaan vuosi vuodelta enemmän ja enemmän peliä kohden. Sukeltelua ei missään tapauksessa saa hyväksyä osaksi peliä!

Nyt kun saippualaatikko on jälleen sysätty sängyn alle, niin palataan takaisin peliin.

Eli, Ruotsi tuli maalin päähän toisessa erässä. Kolmannessa mentiin rinta rinnan, kunnes viimeisellä kympillä saatiin höpinää tötteröön. Ensin Leijonat teki maalin ylivoimahyökkäyksestä, Ruotsi kavensi, Leijonat maalasi ja jotta käänteitä ei olisi vielä tarpeeksi, niin Ruotsi tuli lopussa vielä maalin päähän ja sai rakennettua viime hetkille hyvän vetopaikan. Leijona kuitenkin kesti ja ärjyi itsensä samaan puolivälierään Saksan kanssa.

8.5.2005, Itävalta (Innsbruck & Wien)

Tänä päivänä oli myös jatkolohkopäivän vuoro. Valitettavasti tämä oli myös niitä päivä, jolloin Leijonien historiaan päästiin kirjaamaan yksi monista mustista minuuteista.

Suomi johti Kanadaa vastaan Tomi Kallion kolmannen erän maalilla jo 3-1, kunnes Kanada vyörytti väkisin pelin tasoihin 51 sekunnissa. Kaksi merkkausvirhettä ja se oli sillä söpö. Peli päättyi tasan, mutta jätti varmasti karvaan maun.

Toisessa erässä nähty maalin hylkääminen tuskin myöskään auttoi. En muista miten sääntö meni, mutta kieltämättä videollakin näyttää siltä, että Rick Nash olisi mennyt Roberto Luongon syliin ilman Lasse Kukkosen pientä poikittaistakin, joten hätäinen pelin katkaiseminen vaikuttaa yhä virheeltä.

8.5.2009, Sveitsi (Bern & Kloten)

Tänä päivänä pelattiin välieriä. Kanada voitti omassaan Ruotsin maalein 3-1, mutta Venäjän ja USA:n pelille saatiin varsin dramaattinen loppuhuipennus, kun Konstantin Gorovikov latoi voittomaalin ajassa 58:13. Venäjän 3-2-voitto tarkoitti siis sitä, että yleisölle tarjoiltaisiin uusintaottelu vuoden takaisesta Kanada-Venäjä klassikkofinaalista.

8.5.2010, Saksa (Gelsenkirchen, Köln & Mannheim)

Tänä päivänä Suomi asteli Saksassa ensimmäistä kertaa MM-kaukaloon ja sai yhden ikimuistoisimmista kylvetyksistään. Piskuisena kiekkomaana nähty Tanska oli saanut jalkeille vahvan ryhmän ja alkoi ensimmäistä kertaa kunnolla ilmoitella isommilleen olevansa olemassa. Ensimmäisenä tämän sai todeta Suomi, kun tukkaan tuli selvin numeroin 4-1.

Markku Silvennoinen

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut