Tällainen on NHL:n hoito-ohjelma, johon Patrik Laine ilmoittautui

Patrik Laine Patrik Laineesta hoito-ohjelma
Kuva: Getty Images

NHL:n hoito-ohjelma tarkoituksena on auttaa pelaajia, jotka kärsivät mielenterveysongelmista, päihderiippuvuudesta tai muista ongelmista.

Tukiohjelma perustettiin vuonna 1996 ja se on tarkoitettu kaikille NHL:n pelaajille sekä heidän perheenjäsenille. Pelaajalla tai seuralla ei ole velvollisuutta ilmoittaa ohjelmaan osallistumista tai sen syistä. Viime vuosina useat pelaajat tai seurat ovat avoimesti kuitenkin kertoneet osallistumisesta, mutta tarkempia syitä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Columbus ilmoitti ainoastaan Laineen osallistumisesta hoito-ohjelmaan, mutta ei avannut syitä sen taustalta. Suomalaishyökkääjä itse kuitenkin avasi myöhemmin sunnuntaina sanaista arkkua asiaa koskien julkaisemalla tiedotteen Instagram-tilinsä tarinaosiossa. Tekstistä on tulkittavissa, että Laineen kohdalla kyse on mielenterveyteen liittyvistä haasteista.

Hoito-ohjelmasta ei ole mahdollisuus poistua omasta tahdosta, vaan pelaaminen on mahdollista vasta kuin ohjelmasta vastaavat ihmiset antavat siihen luvan. Mikäli pelaaja poistuu luvatta ohjelmasta, niin luvassa on sanktioita ja pahimmassa tapauksessa sopimuksen purku.

Hoito-ohjelmaan osallistuva pelaaja saa apua luottamukselliselta puhelinlinjalta, minkä lisäksi jokaiseen NHL-kaupunkiin on nimetty hoito-ohjelman tukihenkilö.

Tällä kaudella hoito-ohjelmaan on osallistunut useampi pelaaja. Parhaillaan hoitoon on ilmoittautuneena Coloradon Valeri Nichushkin, joka on ollut kaukaloista sivussa yli kahden viikon ajan. Myös Coloradon Samuel Girard oli aikaisemmin tällä kaudella mukana hoito-ohjelmassa. Vuosien varrella apua on hakenut myös muun muassa Carey Price, joka myönsi jälkikäteen hakeneensa apua päihdeongelman vuoksi.

Suomalaispelaajista aikaisemmin hoito-ohjelmaan on ilmoittautunut Jere Karalahti, joka haki apua päihteiden käyttöön. Puolustaja ei hoito-ohjelmaa kuitenkaan suorittanut loppuun ja NHL-ura tuli nopeasti päätökseen.


Pelaajat:
Joukkueet: