Blick: Hämmästyttävä soppa – Sveitsin kiekkomaajoukkue voi joutua muuttamaan peliasuaan

Sveitsin Sveitsi Venäjä live stream mm-kisat 2021 - pallomeri.net

Sveitsin jääkiekkomaajoukkue on joutunut viranomaisten syyniin. Omituinen soppa koskee joukkueen pelipaidan vaakunaa.

Sanomalehti Blick uutisoi, että Sveitsin jääkiekkomaajoukkueen pelipaidan joutuneen tarkasteluun paidan rinnassa komeilevan maan vaakunan vuoksi.

Sveitsissä on voimassa maan virallista vaakunaa suojeleva laki, jonka mukaan liittovaltion hallituksella on yksinoikeus vaakunan käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että jääkiekkomaajoukkue joutuu muuttamaan pelipaitaansa, mikäli viranomaiset saavat tahtonsa läpi.

Mainos alkaa:

Maan virallisen vaakunan käytön liiketoiminnassa kieltävä laki on ollut voimassa vuodesta 2017. Blick kertoo, että Sveitsin jääkiekkoliitto olisi voinut hakea vaakunan käytölle poikkeuslupaa vuoden 2018 loppuun mennessä.

Liittovaltion hallitus ei kuitenkaan kertomansa mukaan saanut perusteltua hakemusta ajoissa.

– Olemme olleet yhteydessä korkeimpiin viranomaisiin vuodesta 2018 ja saaneet tukea useaan otteeseen, liiton toimitusjohtaja Patrick Bloch sanoo Blickille.

Zürichin rautatieasemalla sijaitseva ravintola Brasserie Federal on jo joutunut Blickin mukaan muuttamaan logoaan siinä esiintyneen vaakunan vuoksi. Vaakunan käyttö liiketoiminnassa on lisenssinvaraista. Lisenssi löytyy esimerkiksi Sveitsin armeijan linkkuveitsiä valmistavalta Victorinoxilta. Väärinkäytöstä rangaistaan sakoilla tai korkeintaan vuoden vankeustuomiolla.

Maan jalkapalloliitto ei paini Blickin mukaan samanlaisen ongelman parissa kuin kiekkoilijat. Jalkapallossa vaihdettiin vaakuna lippuun jo 1980-luvulla.

– Olemme sitä mieltä, että kaikkien Sveitsin maajoukkueiden pitäisi saada valita, käyttävätkö he lippua vai vaakunaa. Maajoukkueet ovat maansa lähettiläitä. Siksi on vaikea ymmärtää, miksi he eivät saisi käyttää Sveitsin ristiä vaakunamuodossa, jalkapalloliiton tiedottaja Adrian Arnold sanoo Blickille.

Maan kansallisneuvoston jäsen Matthias Aebischer näkee asian Arnoldin tavoin.

– Sveitsin vaakunan käytön on oltava maajoukkueille itsestäänselvää. Jos laissa on aukko, se pitäisi korjata”, sosiaalidemokraattista puoluetta edustava Aebischer sanoo.

Valtioneuvostossa istuva liberaalipuolue FDP:n edustaja ja maan hevosurheiluliiton puheenjohtaja Damian Müller kertoo ajatelleensa lain olevan huono vitsi, jonka absurdi tulkinta johtaa mahdottomiin tilanteisiin.

– En voi kuin pudistaa päätäni ja ajatella, että melko pehmeää, hän tuhahti Blickille.

Tsekkaa myös: Täysin hävytön viimeistely – KalPan Benjamin Korhonen ampui kiekon miinuskulmasta maalivahdin kautta sisään


Joukkueet: