Super Bowl LV ennakko: Tampa Bay Buccaneers – Kansas City Chiefs

Super Bowl LV ennakko
Kuva: Jan-Erik Olin

Super Bowl LV ennakko tarjoaa analyysin ja pohjustuksen NFL:n 55. finaaliotteluun. Ottelussa Raymond James Stadiumilla Tampa Bayssa kohtaavat Tampan oma joukkue Buccaneers sekä viime vuoden mestari Kansas City Chiefs.

Super Bowl LV ennakko

Tampa Bay Buccaneers tekee historiaa siinä, että joukkue on sarjan ensimmäinen, joka onnistuu löytämään tiensä kotiareenallaan pelattavaan Super Bowliin. Historiaa syntyy myös siinä, että tämä on Tom Bradyn peräti 10. Super Bowl, joten tuttua naamaan on jälleen tarjolla, vaikkakin tällä kertaa NFC:n edustajana. AFC:n puolelta edustajana nähdään orastavaa dynastiaansa rakentava viime vuoden mestarijoukkue Kansas City Chiefs.

Chiefs lähtee otteluun potkumaalin suosikkina ottelun totalin huidellessa peräti 56 pisteessä. Runsaspisteistä mutta samalla niukkaa Chiefs voittoa puolletaan siis kerroinasetannassa. Katsotaan onko näille ennakko-odotuksille perää joukkueiden voimasuhteiden ja ennakoitujen taisteluparien osalta. Yksi vuoden seuratuimmista urheilutapahtumista on järisyttävän suosittu TV-tuote.

Mainos alkaa:

Osallistu myös: Super Bowlin megakisa – voita 1000 euroa pelirahaa!

Chiefs hyökkää – Buccaneers puolustaa

Annetaan pallo ensin Kansas City Chiefsille ja aloitetaan oikeutetusti Patrick Mahomesista. Nuorukainen on saavuttanut 25 ikään mennessä enemmän kuin moni koko uransa aikana ja nyt hänet nähdään jälleen Super Bowlissa. Kauden aikana Mahomes ei ollut ihan niin maaginen kuin mitä parhaimmillaan on nähty, mutta yhtä kaikki Chiefsilla on yksi sarjan parhaista tai oikeastaan paras QB koko sarjassa. Mahomes on uskomattoman hyvä heittopelissä sekä pitkien että maltillisempien heittojen osalta ja pystyy tarvittaessa tekemään myös omilla juoksuillaan pelejä. Jälkimmäistä saattaa toki haitata miehen kärsimä varvasvamma, mutta joka tapauksessa on sanomattakin selvää, että Mahomesin kautta Chiefs on alati vaarallinen hyökkäyksessä.

Yksi heikkous Chiefsista on kuitenkin tunnistettavissa ja se saattaa tuottaa haastetta myös Mahomesille. Nimittäin joukkueen hyökkäyksen linja on vähintääkin kysymysmerkki, jossa pelaajat eivät ole ensinnäkään normaaleja aloittajia ja toiseksi esimerki Mike Remmers ei pelaa ottelussa normaalilla pelipaikallaan. Tampa Bayn mahdollisuus puolustuksessa onkin ensijaisesti voittaa taistelu Chiefsin linjaa vastaan, minkä pitäisi lopulta olla melko selvästikin Tampa Baylle laskettava etulyöntiasema.

Vaikka linjassa onkin edellä kuvattu haaste, löytyy Chiefsilta sitten taas taitopelipaikoilta niin kovan tason pelaajia, että kohtalaisellakin linjan suorituksella tulee Chiefs olemaan silti etulyöntiasemassa pitäessään palloa. Travis Kelcen ja Tyreek Hillin aisoissa pitäminen tuskin onnistuu, mutta sitä on kuitenkin yritettävä. KC:n juoksupelin on ottanut vastuulleen Darrel Williams, joka on nykinyt ihan hyvällä keskiarvolla tarvittavat juoksujaardit. Chiefs voi kuitenkin huoletta nojata heittopeliinsä, jossa ratkaisijoita löytyy isoimpien nimien ohella myös Mecole Hardmanista.

Tärkeintä Tampan on onnistua pitämään Chiefsin isot pelit poissa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö Chiefs kykenisi maltillisemmallakin etenemistahdilla lopulta painamaan touchdowneja taululle. Katseet kääntyvätkin lopulta takaisin linjojen taisteluun, jossa lepää Tampan mahdollisuus.

Super Bowl -vetoihin: Super Bowl -voitontehostaja – korota voittojasi huimat 25%

Buccaneers hyökkää – Chiefs puolustaa

Siirretään sitten pallo Tampa Bay Buccaneersille, jossa QB:n paikalla nähdään elävä legenda Tom Brady. 43 vuoden iästään huolimatta (tai ehkä siitä syystä?) Brady pelasi yhden parhaista kausistaan ja oli selvästi tärkein osatekijä Tampan menestykseen. Kolmen vieraspelin kautta Brady ja kumppanit pääsevät nyt kotikentälle ottamaan mittaa Chiefsista, jonka puolustuksesta löytyy sekä hyviä onnistumisen mahdollisuuksia että todella haastava taistelu linjojen kohtaamisessa.

Bradyn otteet välierässä Green Bay Packersia vastaan olivat kaksijakoiset. Aivan uskomattomia uusien yrityksien hakuja kolmansilla downeille toinen toisensa perään pinonnut Brady pelasi todella loistavan ensimmäisen puoliskon, kun taas ottelun lopulla pallo karkasi jopa kolmena draivina peräkkäin Packersin haltuun. Tämä pallomenetyksien suma on toki vain anomalia eikä sen perään kannata liikaa ihmetellä.

Sen sijaan olennaisempaa on huomioida Tampan todella rohkeita ja riskiä sisältäviä valintoja sisältävä hyökkäys, joka pystyi kuitenkin lähes ainoastaan onnistumaan riskinotoissaan pitkin kautta. Mielenkiintoista onkin seurata miten Bucs tulee lähestymään Chiefsin kohtaamista, sillä konservatiivinen juoksupelin suosiminen on näennnäisesti hyvä strategia Chiefsia vastaan, sillä Chiefs ei ole mikään paras juoksua vastaan ja kellon kuluttaminen pitäisi myös Mahomesin sivurajalla. Leonard Fournette ja Ronald Jones saattava siis RB-kaksikkona astua isoon rooliin, mikäli tätä strategista valintaa aiotaan käyttää.

Tampalla on toki myös loistavat heittokohteet Mike Evansissa sekä Chris Godwinissa ja TE-kaksikko Cameron Brate ja Bradyn best buddy Rob Gronkowski tarjoavat myös hyviä vaihtoehtoja hyökkäykseen. Chiefsin puolustus on kokonaisuutena riittävän hyvä ja sen pitäisi pystyä pelaamaan aika hyvin Bucsin hyökkäystä vastaan. On kuitenkin havaittavissa että Bucsilla on etu silloin, kun pallo on heidän hallussa.

Chiefsilla on kuitenkin yksi ase, joka voi keikauttaa ottelun vahvasti Kansas Cityn hyväksi. Nimittäin Chiefsin puolustuksen linjassa hääräävä kaksikko Chris Jones ja Frank Clark voivat hyvinkin saada aikaan runsaasti painetta Bradylle, mikä luonnollisesti vaikeuttaa huomattavasti hyökkäyksen tekemistä. Eli aivan kuten Chiefisn hyökätessä, myös Bucsin vuoroilla linjojen taistelu nostaa päätään ratkaisevana osa-alueena.

Yhteenveto

Kummankin joukkueen hyökkäykset ovat siis etulyöntiasemassa vastustajan puolustuksiin verrattuna. Tämän myötä ottelusta ennakoidaan runsaspisteistä kohtaamista, jossa viimeisenä palloa hallitseva joukkue saattaa tehdä juuri ne viimeiset ratkaisevat pisteet ottelun voittamiseksi. Vaikka Bucs – Chiefs tuntuu lähtökohtaisesti hieman tylsältä SB-parilta, on tässä lopulta todellinen huippukohtaaminen käsillä. Nautitaan siis vielä viimeinen matsi tätä kautta ja toivotaan ensi kauden olevan jälleen normaalioloissa pelattava.