Suomen U20-joukkueen maalivahtivalmentaja Pallomeri.netin haastattelussa – ”Kilpailu peliajasta tulee olemaan kova”

Suomi-Sveitsi Saksa-Suomi Suomen u20 nuoret leijonat nuorten leijonien antti pennanen

Suomen U20-maajoukkue valmistautuu kovaa vauhtia Kanadassa pelattavaan MM-turnaukseen, jossa hakusessa on tietysti kultamitali. Pallomeri.net sai kisojen alla haastatteluun Nuorten Leijonien maalivahtivalmentajana toimivan Juha Lehtolan.

Lehtola toimii HPK:n maalivahtivalmentajana, minkä lisäksi mies nousi täksi vuodeksi myös U20-maajoukkueen valmennukseen. Valintaa ei voida pitää kovinkaan yllätyksenä, sillä päävalmentajana toimiva Antti Pennanen on työskennellyt Lehtolan kanssa useamman vuoden HPK:ssa, jossa tilille tuli myös Suomen mestaruus.

U20 MM-kisat pidetään tänä vuonna poikkeuksellisissa oloissa, sillä Kanadassa on täydellinen kupla, jossa kaikki pelit tullaan pelaamaan koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi.

”Kilpailu peliajasta tulee olemaan kova”

Suomi nimesi kisajoukkueeseen kolme maalivahtia. Peliajasta taistelevat Kari Piiroinen, Joel Blomqvist ja Roope Taponen. Ainakaan ennakkoon selvää ykkösvahtia ei tule olemaan, vaan jokaisella on sauma omilla näytöillä vakiinnuttaa paikka kokoonpanosta.

Mainos alkaa

Myös Lehtola toteaa, että minuuteista nähdään kova taistelu, sillä jokaisella on alla hyvät kaudet omissa seurajoukkueissaan.

– Tasainen kolmikko, mikä tarkoittaa, että kilpailu peliajasta tulee olemaan kova. U20-maajoukkueen onneksi kaikki kolme ovat tämän haastavan tilanteen keskellä pysyneet terveenä ja päässeet pelaamaan paljon. Jokainen on saanut Mestiksessä miesten pelejä vyölleen ja myös onnistunut, mikä on myös positiivinen asia, Lehtola toteaa Pallomeri.netille.

Piiroiselle U20-turnaus on uran toinen, kun taas Blomqvist ja Taponen ovat ensimmäistä kertaa mukana kisoissa.

Alla Lehtolan tarkempaa analyysia kisajoukkueessa mukana olevista maalivahdeista.

– Jokainen meidän matkassa oleva on Mestiksen maalivahtitilastossa TOP5:ssä.
Piiroisella on jo U20-kisakokemusta, kun oli viime vuonna mukana. TUTO:ssa pelatessaan antanut toistuvasti joukkueelle mahdollisuuden taistella voitosta. Tasainen suorittaja ja pelipaketti hyvin kasassa.

– Blomqvist on tulevaisuuden huippuvahteja. Tekniikan saanut hiottua todella hyväksi ja luontevaksi.

– Taponen on ollut Mestiksen Kiekko-Espoossa loistava ja pystynyt myös kehittymään kauden aikana. Joukkueen sytyttäjä ja taistelijaluonne.

”Maalivahdit dominoivat pingispöydän ääressä”

Jokaiselle kisajoukkueen jäsenelle on luvassa ainutlaatuinen kokemus, sillä turnaus pelataan täydellisessä kuplassa, joka aiheuttaa tietysti omat rutiininsa. Lehtolan mukaan kuitenkaan tilanne ei kuitenkaan vaikuta mitenkään tekemiseen.

– Kupla ei kyllä aiheuta mitään poikkeuksia. Ollaan joukkueena neljän päivän huonekaranteenin jälkeen jo päästy viettämään aikaa yhdessä ja jääharjoituksiakin jo takana. Positiivisia ajatuksia pelkästään, Suomen U20-joukkueen maalivahtivalmentaja toteaa.

Tietysti kaikki katse on käännetty harjoitteluun ja jäällä olemiseen, mutta pienen lupauksen Lehtola heittää myös vapaa-ajalla käytäviin pingispeleihin.

– Paras ajanviete on ehdottomasti, kun päästään hallille, missä saadaan olla koko porukka yhdessä. Uskoisin, kunhan kuplan rajoitukset tästä hölläävät, että maalivahdit dominoivat pingispöydän ääressä.

”Odotukset ovat kaikilla korkealla”

U20 MM-kisat vilisevät superlupauksia, joista osasta kasvaa tulevaisuudessa tähtiä aina NHL-kaukaloihin saakka. Maalivahtien puolelta Lehtola käskee seuraamaan Suomen veskareiden lisäksi myös Venäjän maalilla torjuvaa SKA Pietarin superlupausta.

– Tietysti ensimmäisenä Suomen maalivahdit. Venäjällä on mielenkiintoinen tämän kesän NHL Draftin ykköskierroksen varaus Yaroslav Askarov.

Ainakaan Suomen joukkueessa ei ole kuplasta mitään negatiivista sanottavaa, vaan fiilis joukkueen keskuudessa on korkealla. Ja miksi ei olisikaan, sillä onhan kyseessä nuorille pojilla täysin unohtumattomat viikot.

– Onhan tämä matka ollut jo huikea kokemus tähän mennessä. Odotukset ovat kaikilla korkealla. Varmasti ikimuistoiset kisat edessä. Toivottavasti myös ainutlaatuiset, että tulevaisuudessa ei tarvitse kuplassa pelata. Olen nauttinut joka hetkestä, jopa huonekaranteenista.

– Näkisin, että joukkueen fokus pysyy jopa paremmin pelissä, kun ollaan muu aika kuplassa. Pelaajista huokuu into päästä pelaamaan ja tehdä hommia yhdessä.

Pieni kaukalo ei aiheuta suurempia muutoksia maalivahtien peliin

Kanadassa pelataan tietysti pienessä kaukalossa, joka lähtökohtaisesti suosii ainakin pohjoisamerikkalaisia joukkueita. Lehtolan mukaan maalivahtien peliin kaukalon koolla ei juurikaan ole vaikutuksia, vaan oma tekeminen ratkaisee.

– Loppujen lopuksi maalivahdin pelaamisessa mikään ei muutu. Kaikki samat lainalaisuudet siinä pelissä on, vaikka kaukalon koko muuttuu. Samat tekniikat käytössä ja samat hyvät tavat pitää saada näkymään, on kaukalo koko mikä tahansa.

Alle 20-vuotiaiden kisoissa on normaalistikin vauhti aivan tapissa, mutta pienessä kaukalossa tämä korostuu entisestään.

– Peli saattaa hieman nopeutua, pitää pystyä oikomaan tolpille, terävästi vastaan ja saada hyviä stoppeja, että pääsee pysähtyneestä tilasta torjumaan. Pystysuunnan terävyyttä, tolppien löytämistä, rännikiekkoja ja sijoittumista, asioita mistä ollaan aluksi täällä puhuttu. Perustekeminen kuntoon, siinä avain, Lehtola sanoo.