Nolo skandaali Suomen koripallossa – useita pelaajia jäi kiinni vedonlyönnistä, eivät edes voittaneet

Suomen koripalloliitto

Suomen koripalloliitto paljasti, että yhteensä kuusi korkeimpien sarjatasojen pelaajaa on jäänyt kiinni vedonlyönnistä.

Suomen Koripalloliitto tiedotti perjantaina erittäin nolosta tapauksesta, kun paljastui, että yhteensä kuusi pääsarjatasolla tai sarjaporrasta alempana pelannutta pelaajaa on jäänyt kiinni oman sarjansa peliin kohdistuneesta vedonlyönnistä.

Pelaajat eivät sääntöjen mukaan saa löydä vetoa omista eikä edustamansa sarjan otteluista. Pelaajat olivat laittaneet rahaa likoon vuoden 2020 joulukuun miesten divisioona A:n otteluun Pyrintö Akatemia–Helsingin NMKY.

Liitto julkaisi kärynneiden pelaajien nimet. Pyrinnön Valtteri Leppänen oli ainoa, joka pelasi ottelussa. Muut olivat Elias Diaz Suomela, joka edusti tuolloin Kristika Turkua, Kouvoissa pelanneet Johan Immonen ja Henri Permanto sekä HBA:ssa pelanneet Aarni Korkiatupa ja Erik Sajantila.

Pyrintö oli ottelussa ennakkosuosikki. Oletettavasti pelaajat odottivat Pyrinnön voittoa, sillä tiedotteessa kerrotaan, etteivät pelaajat hyötyneet sääntörikkomuksesta taloudellisesti. Pyrintö hävisi kyseisen pelin.

Pelaajien toimista raportoitiin Suomen urheilun eettiselle keskukselle SUEK:lle. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja SUEK:n kilpailumanipulaation vastainen toimintaryhmä teki tapauksista rikosilmoituksen, mutta syytteitä ei nostettu poliisin tutkinnan jälkeen.

Pelaajille määrättiin sakkorangaistukset, joiden suuruutta liito ei paljastanut. Liitto toteaa tiedotteessa, että myös pelirangaistuksia harkittiin, mutta niistä olisi koitunut haittaa pelaajien nykyisille joukkueille. Tuomioon vaikutti myös vetojen häviäminen.

– Nämä tapaukset toimivat toivottavasti muistutuksena kaikille osapuolille siitä, että vedonlyönti omista otteluista tai sarjoista on yksiselitteisesti kiellettyä. Siinä missä urheilijalla on vastuu antidopingsäännöstöjen noudattamisesta, on vedonlyöntikiellon noudattamisesta vastuu kaikilla joukkueen jäsenillä, Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm sanoo tiedotteessa.

Pyrinnössä pelaava Leppänen puolestaan julkaisi Twitter-tilillään anteeksipyynnön.

– Tekemäni 2 euron vedonlyönti oman joukkueen voitosta oli ajattelematon virhe, jota kadun sekä pahoittelen sääntörikkomusta, Leppänen kommentoi.

Tsekkaa myös: Klassikkovideo: Tulokas aukoi päätään – Michael Jordan painoi vaparin sisään silmät kiinni