Onko suomalaisesta nousemaan tämän kauden NHL-joukkueen mukana Stanley Cup -voittajaksi

NHL
Kuva: Getty Images

NHL käy kuumana. Jalkapallon MM-kisat ovat alkamassa, ja Lauri Markkanen pussittaa koreja ennätystahtiin Utah Jazzin paidassa NBA:ssa – eletään suomalaisen urheilufanin kulta-aikoja kansainvälisellä tasolla – ja tässä vain pari otetta joukkuelajeista. Jalkapallon Word Cup on varmasti näistä kaikista kansainvälisesti seuratuin turnaus, ja sitä katsellaan miljoonien katsojien toimesta, vaikka pelit pelataankin kiistanalaisesti Qatarissa, missä päänäyttämönä on varta vasten kisoja varten 12 vuodessa rakennettu kaupunki, ja sen 87 000 katsoja kapasiteetin Luhail areena. Mutta nyt ei pääasiana ole jalkapallo, vaan käännetään katseet talven tullessa Pohjois-Amerikkaan ja NHL-jäille. Millaiset ovat suomalaisten NHL-pelaajien mahdollisuudet nostaa voittopokaali kauden päätteeksi – onko se Mikko Rantanen, Aleksander Barkov tai Sebastian Aho vai ovatko suomalaiset sittenkin tänäkin vuonna väärissä joukkueissa?

Suomalaiset taalajäillä

Suomalaisia pelaajia on totuttu näkemään NHL-areenoilla vuosia, eikä tämäkään vuosi tuo siihen muutosta, mutta minkälaiset mahdollisuudet on suomalaisilla nostaa tuo himoittu Stanley Cup -pokaali tämän kauden päätteeksi? Suomalaisia pelaa niin NHL-joukkueissa, kuin alemman tason farmisarjoissa ja yliopistotasolla, joten tämä seuraava listaus ei todellakaan ole tarkoitettu täydelliseksi listaukseksi, pikemminkin isoimpien suomalaisten tähtien, tunnettujen pelaajien mahdollisuuksien listaamista. Kaiken kaikkiaan suomalaisia pelipaikkaansa tavoittelemassa oli noin 80 suomalaispelaajaa, ja heistä noin 30 kuuluu vakiokokoonpanoon. Viime kaudella NHL-jäillä nähtiin 62 suomalaista pelaajaa, joista 11 maalivahteja.

Colorado Avalanche

Colorado Avalanche on yksi NHL-joukkue, jolla on mahdollisuudet päästä aina finaaleihin asti tänä vuonna. Coloradossa suomalaisista pelaavat Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen, ja molemmat ovat avainasemassa joukkueen menestyksen kannalta – Rantanen on sekä maalintekijä, mutta myös syöttötaituri, ja Lehkonen on todistanut pystyvänsä olemaan maailmanluokan maalintekijä – mutta miten Colorado tulee pärjäämään tällä kaudella, sen näemme tulevien kuukausien aikana. Colorado on aloittanut kautensa 8 voitolla ja viidellä tappiolla. Artturi Lehkonen laukoi viime kauden mestaruusmaalin, ja Mikko Rantanen oli viime kauden paras suomalainen pistemies sekä runkosarjassa (36+56=92) että playoffeissa (5+20=25) – joten suomalaisilla on kovat odotukset Coloradon suuntaan tällekin kaudelle. Coloradon on myös vedonlyönti suosikki tälle kaudelle.

Florida Panthers

Florida on kuin Teksas – erikoinen paikka jääkiekon pelaamiselle. Floridassa on kuitenkin koko uransa kiekkoillut, ja Floridan jääkiekon ikoni Aleksander Barkov, joka vuodesta toiseen on joukkueensa kantavia voimia, mutta valitettavasti itse joukkue ei tunnu olevan aivan Stanley Cup voittajatasolla. Barkovin seurana joukkueesta löytyvät myös Anton Lundell sekä Eetu Luostarinen. Florida on aloittanut kautensa yhdeksällä voitolla ja kuudella tappiolla.

Carolina Hurricanes

Hurrikaaneissa on vuodesta toiseen ollut sitä jotain hurlumheita, josta on kiittäminen Sebastian Ahoa ja Teuvo Teräväistä – kun siihen vielä lisätään Jesperi Kotkaniemi sekä maalinsuulle Antti Raanta niin meillä on melkoinen suomikattaus pelaamassa Carolinassa. Joukkueella on omat mahdollisuutensa jopa kirkkaimpiin valoihin. Carolina on aloittanut oman kautensa kymmenellä voitolla ja 5 tappiolla.

Esa Tikkanen on julkisesti nostanut yhdeksi omaksi suosikikseen tällä kaudella Carolinan, jota hän pitää viime kautta parempana. Ainoa asia, mistä Tikkanen on huolissaan joukkueen suhteen, on joukkueen maalivahdit, sillä sekä Frederik Andersen että Antti Raanta eivät ole enää mitään nuoria pelaajia. Tikkanen uskoo joukkueen olevan kova runkosarjassa, mutta joukkueesta puuttuu se tarvittava laajuus, joka veisi sen aivan finaaleihin saakka.

Dallas Stars

Dallas on aloittanut oman kautensa kohtuullisen hyvin ottamalla ensimmäisistä 16 ottelustaan 9 voittoa. Dallas on jo vuosia ollut monen suomalaisen pelaajan koti, ja tälläkin kaudella Teksasista löysivät pelipaikan suomalaisista Jani Hakanpää, Miro Heiskanen, Roope Hintz sekä Esa Lindell – eli Dallasissa luotetaan suomalaisiin puolustajiin. Dallas johtaa omaa lohkoaan.

Montreal Canadiens

Montreal Canadiens on yksi näistä Kanadan legendaarisista joukkueista, jolta kanadalaiset odottavat tulosta joka kaudelle. Montrealin kausi on lähtenyt yskähdellen käyntiin ja sillä on saldona kahdeksan voittoa 16 pelatusta ottelusta. Joukkueessa pelaavat suomalaisista Joel Armia.

New York Rangers

New Yorkin miljoonakaupungin parrasvaloista löytyy vain yksi suomalainen. Paikkansa joukkueessa tuntuu lunastaneen Kaapo Kakko, jolta odotetaan entistä enemmän tehoja tälle kaudelle. Rangersin kausi on ensimmäisten 17 ottelun aikana ollut kohtuullinen ja voittoja on tullut kahdeksan. Kakko on onnistunut tälläkin kaudella jo maalinteossa tehden 14 ensimmäisen ottelun aikana 3 maalia – enemmän odotetaan!

Seattle Kraken

Seattle on lienee yhä tunnetumpi musiikistaan kuin uudesta jääkiekkojoukkueestaan, mutta Seattleen siirtyi viime kaudeksi Joonas Donskoi, jolta on totuttu näkemään kohtuullinen maalimäärä joka kaudelta. Joukkueen kausi onkin lähtenyt hyvin käyntiin ja se on kerännyt alun 16 pelistä jo kahdeksan voittoa. Seattle sai oman joukkueensa NHL:ään vuoden 2021 laajennuksen myötä. Joukkueen GM Ron Francis tuli peräsimeen Carolina Hurricanesista. Ville Petman pelasi ihan ok harjoituskaudella, mutta paikkaa tämän kauden pelaavaan rosteriin ei ainakaan vielä tullut. Donskoilta totuttiin näkemään reilut 10 maalia joka kausi hänen pelatessaan San Josessa ja Coloradossa, mutta reilu kausi Seattlessa on tuottanut vain kaksi maalia 20 syöttöpistettä – olisiko tämä kausi parempi?

Columbus Blue Jackets

Yksi viimeisten vuosien ja kausien tehopelaajista eli Patrik Laine pelaa Columbuksen väreissä – kylläkin juuri nyt loukkaantumisen vuoksi sivussa peleistä, ja kaukalossa nähdäänkin vain yksi suomalainen Joonas Korpisalo – joukkue sinällään on aloittanut kautensa heikosti – sen on kerännyt vain viisi voittoa pelaamissaan 15 ottelusta ja oman lohkonsa viimeisenä, maalilukemankin ollessa 22 maalia punaisen puolella.

Pittsburgh Penguins

Teollisuuskaupunki Pittsburgh on jo vuosikausia ollut yksi kovimmista pelaajia tuottavista kaupungeista ja tällä kaudella tämän ikonisen joukkueen väreissä pelaa Kasperi Kapanen. Pittsburghin alkukausi on ollut heikko eikä siltä välttämättä odotetaan tältä kaudelta ihmeitä.

New Jersey Devils

Oman lohkonsa kärjessä kauden aloittanut Devils etenee 13 voiton saldolla 16 ottelusta ja joukkueen riveistä löytyy myös suomalainen Erik Haula, jolta on tältä kaudelta oma maalitili vielä avaamatta, mutta viisi syöttöpistettä on sentään kerääntynyt peleistä.

Nashville Predators

Nashville on aloittanut kautensa heikosti, ottaen 8 tappiota 15 ottelusta ja sen alapuolella omassa lohkossa ovat vain Arizona ja St.Loius. Joukkueen toisena kapteenina pelaa Mikael Granlund ja jäällä nähdään mytös Eeli Tolvanen, Juuso Pärssinen sekä maalissa Juuse Saros. Näistä Pärssinen pääsi juuri pelaamaan ensimmäisen pelinsä- ja tuloksena saman tien maali.

Näiden pelaajien ja joukkueiden lisäksi suomalaisia on pelaamassa myös Winnipeg Jetsin riveissä, Vancouverissa, St.Louis Bluesissa, San Josessa, Minnesotassa, Edmontonissa, Los Angelesissa, Chicagossa, Calgaryssa sekä Buffalossa.

Alkukauden eli 14-16 ottelun jälkeen ei tuttuun tapaan suomalaisia hirveästi pistepörssin kärjessä ole. Mikko Rantasella on kuitenkin jo 25 pistettä ja hän onkin suomalaisten ykköspistemies, kun listan ykkösenä on Edmontonin Connor McDavid 32 pisteellä. Pieni yllätys on myös se, ettei suomalaiset maalivahdit ole loistaneet alkukauden aikana, eikä heistä yksikään ole TOP10-listauksessa. Puolustuksen top-listalla tai tulokkaiden listalla ei suomalaisia ole näkyvissä.