Snookerin sopupeliskandaali toi massiiviset rangaistukset – kahdelle pelaajalle elinikäinen kilpailukielto

Snooker Patrik Tiihonen / Pallomeri.net
Snooker - Pallomeri.net

Laajassa sopupeliskandaalissa jaettiin rangaistuksia peräti kymmenelle pelaajalle, joista kahdelle napsahti elinikäinen kilpailukielto.

Snookerin kansainvälinen lajiliitto WPBSA jakoi kovia tuomioita kymmenelle pelaajalle, jotka jäivät kiinni erilaisista otteluiden järjestämiseen ja vedonlyöntiin liittyvistä rikkomuksista. Kovimmat sanktiot langetettiin Liang Wenbolle ja Li Hangille. He eivät saa enää koskaan kilpailla snookerissa, ja joutuvat vielä päälle maksamaan 43 000 punnan sakot.

Wenbon ja Hangin rikkomuksiksi on listattu esimerkiksi viiden snooker-ottelun tulosten järjestäminen vuosina 2019-2022, muiden pelaajien painostaminen tulosten järjestämiseen, sääntöjenvastainen vedonlyönti snooker-otteluista sekä todistusaineiston hävittäminen. Wenbon syytelistalta löytyy lisäksi toisten pelaajien puhdas uhkailu koko vyyhtiin liittyen.

Wenbon ja Hangin lisäksi tuomioita annettiin kahdeksalle muulle pelaajalle. Heille langetettiin kilpailukieltoja, jotka ovat lyhimmillään vuoden ja kahdeksan kuukautta ja pisimmillään viisi vuotta ja neljä kuukautta. Lisäksi jokaiselle kahdeksalle määrättiin 7500 punnan sakot.

Vuoden 2021 Masters-turnauksen voittanut Yan Bingtao sai viiden vuoden tuomion. Se lyheni alkuperäisestä seitsemästä ja puolesta vuodesta, kun mies myönsi syyllisyytensä aikaisessa vaiheessa.

Toinen kovan luokan pelaaja Zhao Xintong sai vuoden ja kahdeksan kuukauden pelikiellon. Vuoden 2021 UK Championshipin voittaneen Xintongin pelikielto oli alunperin kaksi ja puoli vuotta, mutta sekin lyheni tunnustuksen seurauksena.

Muut tuomion saaneet pelaajat ovat Lu Ning (viisi vuotta ja neljä kuukautta), Chen Zifan (viisi vuotta), Zhang Jiankang (kaksi vuotta ja 11 kuukautta) Zhao Jianbo (kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta), Bai Langning (kaksi vuotta ja neljä kuukautta) ja Chang Bingyu (kaksi vuotta).