NHL:n laajennusdraft 2021 – näin Seattle Kraken kokoaa joukkueensa

Seattle Kraken / Pallomeri.net

NHL laajenee 32 joukkueen liigaksi, kun Seattle Kraken aloittaa pelinsä syksyllä. Joukkueen kasaaminen alkaa NHL:n laajennusdraftista.

NHL:ssä pelaa syksystä 2021 lähtien jälleen tasamäärä joukkueita, kun uusin laajennusseura Seattle Kraken aloittaa pelinsä. Kraken kasaa ensimmäisen joukkueensa rungon NHL:n laajennusdraftin kautta, eli valitsee yhden pelaajan jokaisesta seurasta Vegas Golden Knightsia lukuun ottamatta. Vegas sai luvan jäädä draftin ulkopuolelle, koska on itsekin niin tuore seura NHL-kartalla.

Seattle Kraken pääsee joukkueenrakennuspuuhiin samoilla säännöillä kuin Vegas neljä vuotta sitten. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Vegasia lukuun ottamatta kaikki 30 muuta seuraa saavat suojata pelaajiaan Krakenin varauksilta samoin säännöin. Seurat lähettävät liigalle suojattujen pelaajien listansa lauantaihin 17. heinäkuuta mennessä.

Muiden seurojen on jätettävä suojaamatta vähintään kaksi hyökkääjää ja yksi puolustaja, joiden sopimus ulottuu kauden 2021-2022 loppuun ja jotka ovat pelanneet viime kaudella vähintään 27 ottelua tai yli 54 ottelua kahdella viime kaudella yhteenlaskettuna.

Jokaisen seuran täytyy myös jättää suojaamatta maalivahti, jolla on sopimus tulevasta kaudesta tai joka on rajoitettu vapaa agentti, jolle seura on tehnyt niin sanotun ”qualifying offerin”, eli tarjouksen, jolla seura on pitänyt pelaajan oikeuksista kiinni.

Pelaajia, jotka ovat debytoineet Pohjois-Amerikassa (NHL, AHL ja ECHL) kahden viime kauden aikana, ei voi varata laajennusdraftissa, joten seurojen ei tarvitse heitä suojata.

Suojaamisen lisäksi seurat voivat neuvotella Krakenin kanssa sivukauppoja, jolloin Kraken saa pelaajia tai varausvuoroja vastineeksi siitä, että he jättävät jonkun tietyn pelaajan valitsematta. Huhujen mukaan sivukauppoja nähtäneen myös tänä vuonna, mutta tuskin aivan samaan malliin kuin Vegasin laajennusdraftissa. Tuolloin operoitiin ensimmäistä kertaa näillä säännöillä ja Vegas onnistui keräämään sivukaupoilla sievoisen saaliin, mikä tehnee muut seurat varovaisemmiksi tällä kertaa.

Säännöt sanovat myös, että Seattle Kraken joutuu valitsemaan vähintään 20 sellaista pelaajaa, joiden sopimus kattaa tulevan kauden. Lisäksi säännöt määrittävät Krakenille minimimäärät, jotka sen on valittava kullekin pelipaikalle. Krakenin on valittava vähintään neljätoista hyökkääjää, yhdeksän puolustajaa ja kolme maalivahtia.

Jotta valintojen tekeminen ei kävisi liian helpoksi, on Krakenin ajateltava tietenkin myös palkkakattoasioita. Laajennusdraftissa valitun pelaajakatraan palkkakulujen täytyy peittää 60-100% palkkakatosta.

Itse laajennusdrafti pidetään 21. heinäkuuta, mutta Krakenilla on sitä ennen 48 tunnin aikaikkuna, jonka sisällä se voi hankkia mistä tahansa joukkueesta yhden suojaamattoman pelaajan, jonka sopimus on päättymässä. Jos Kraken tällaisen hankinnan tekee, se ei silloin voi enää valita samasta joukkueesta pelaajaa itse laajennusdraftissa. Kyseinen hankinta lasketaan Krakenin tekemäksi draftivalinnaksi.

Säännöissä huomautetaan myös, että yhdenkään laajennusdraftissa valitun pelaajan sopimukseen ei voida suorittaa ulosostoa ennen kauden 2021-2022 loppua.

Tärkeä kohta säännöissä on myös se, etteivät muut seurat voi heivata hankalimpia sopimuksiaan laajennusseuran huoleksi. Toisin sanoen pelaajat, joiden sopimuksissa on niin sanottu ”No move -clause” tai ”NMC”, eli pykälä, jonka mukaan seura ei voi heitä siirtää farmiin tai toiseen seuraan ilman heidän suostumustaan, joudutaan suojaamaan.

Tähän sääntöön on kuitenkin olemassa muutama poikkeus, jotka kuuluvat seuraavasti:

– Jos pelaajan sopimus loppuu 28. heinäkuuta 2021, jolloin NMC:n katsotaan olevan mitätöity laajennusdraftin suhteen

– Pelaajalla, jonka NMC olisi voimassa heinäkuun 28. päivän jälkeen, mutta jolla on todettu uran jatkumista uhkaava loukkaantumien ja jota ei siten voida valita eikä häntä tarvitse myöskään erikseen suojata

– Pelaaja, jolla on sopimuksessaan NMC, on suostunut mitätöimään pykälän laajennusdraftia varten

Tsekkaa myös: Klassikkovideo: Pekka Rinne iski huikaisevan osuman NHL:ssä


Joukkueet: