Santeri Alatalo hyppää MM-kisoissa askiin Sveitsin paidassa – ”Kansalaisuuden saaminen ei ollut mikään helppo prosessi”

Santeri Alatalo Zug NLA - pallomeri.net
Kuva: Jan-Erik Olin

Santeri Alatalo, 31, on huippuluokan puolustaja, mutta siitä huolimatta varsin tuntematon nimi laajemman kiekkoyleisön keskuudessa. Nyt mies on saanut Sveitsin kansalaisuuden ja hänet nähdään tositoimissa MM-kisoissa.

Alatalo syntyi Tampereella vuonna 1990, mutta isän valmennuspestin vuoksi koko perhe muutti Sveitsiin viisi vuotta myöhemmin.

– Asuttiin Klotenissa ja siellä myös aloitin junnuissa oman kiekkourani. Sen kautta olen saanut jo aiemmin lisenssin, jonka myötä en ole vienyt viime vuosina NLA:ssa ulkomaalaiskiintiöstä paikkaa vaan minut on periaatteessa ”laskettu sveitsiläiseksi”, MM-kisakaupunki Riiasta karanteenioloista tavoitettu Alatalo kertoo.

– 7 vuotta viivyimme Sveitsissä ja vuonna 2002 muutettiin sitten takaisin Suomeen. Tuolta reissulta jäi käteen – tai siis päähän – se, että puhuin täydellistä sveitsinsaksaa. Oli iso muutos tulla takaisin Suomeen, kun piti opetella suomen kielikin, mutta hyvin siitä selvittiin.

Vuonna 2012 Alatalo siirtyi kesken kauden HPK:sta takaisin Sveitsiin, jossa hän pelasi yhden kauden Davosissa. Tämän jälkeen viimeiset 8 kautta ovat menneet Zugin paidassa. Tulevalla kaudella kuitenkin puhaltavat uudet tuulet, sillä Alatalo siirtyy Luganoon, jonka kanssa hän teki nelivuotisen sopimuksen.

– Sieltä oltiin oltu jo pitkään kiinnostuneita ja he halusivat mut sinne ”väkisin”. Mielelläni myös lähden, sillä siellä on hyvät suunnitelmat tulevaisuuteen ja halu menestyä. Aika Zugissa oli hienoa, ja oli aivan mahtavaa päättää se tänä keväänä tulleeseen mestaruuteen.

MM-kisadebyytti edessä 31-vuotiaana

Vaikka Alatalo onkin nakuttanut hyviä tehoja ja ollut kovatasoisen Sveitsin liigan parhaita puolustajia vuosikaudet, kutsua Suomen maajoukkueeseen ei ole tullut. Niinpä Sveitsin maajoukkueesta oltiin yhteydessä, kiinnostaisiko suomalaispelaajaa edustaa Sveitsiä.

– Valmentaja ja GM kyselivät, että olisiko kiinnostusta pelata kotikisoissa Sveitsin paidassa. Alatalo kertoo.

Alatalo sanoo, että oli aiemmin miettinyt ”jonain päivänä” hakevansa Sveitsin passia, ja suostui tämänkin ajatuksen siivittämänä lähtemään leikkiin mukaan. Alkoi pitkä työ kansalaisuuden saamiseksi.

– Se ei ollutkaan sitten mikään helppo prosessi. Kansalaisuutta ei noin vaan osteta vaan piti opetella kaikennäköistä Sveitsin historiasta sekä politiikasta – ja siihen päälle kaikki kielikokeet sun muut. Yli vuoden savotta se kokonaisuudessaan lopulta oli.

– Kotikisat viime vuodelta peruuntuivat, mutta nyt pääsen edustamaan Sveitsiä MM-kisoissa, joten voitanee sanoa, että kaikki vaiva oli sen arvoista. MM-kisoissa pelaaminen on kuitenkin ollut unelma siitä saakka, kun aloitin pelaamisen.

”Nopea, taisteleva ja kiekkotaitava joukkue”

Maajoukkeessa Santeri Alatalo pääsi debytoimaan viikonloppuna, kun Sveitsi kohtasi kahdessa harjoitusottelussa Latvian. Ympärillä oli paljon tuttuja miehiä joukkuetovereista sekä valmentajista ja huoltajista alkaen, joten alkushokki oli tulokkaalle varsin lievä. Pelit sujuivatkin varsin mukavasti.

– Ensimmäinen peli Latviaa vastaan oli ehkä hiukan hakemista uuden pelisysteemin myötävaikuttamana. Siinä joutui hiukan turhan paljon miettimään omaa tekemistään, minkä vuoksi ei päässyt niin hyvin peliin vielä sisään. Toisessa matsissa sain paljon yv-aikaa ja oli muutenkin hyvää tekemistä kiekon kanssa, niin siitä jäi erittäin hyvä fiilis, ”Altsi” summaa.

Kutsu MM-kisajoukkueeseen napsahti kohdalle.

– Neljä miestä lähetettiin vielä noiden treenimatsien jälkeen kotiin, eli ei se nyt ihan penkin alle valmennuksenkaan mielestä tainnut mennä, Alatalo naurahtaa.

Sveitsillä on Alatalon mukaan kisoissa jalkeilla nopea, taisteleva ja kiekkotaitava joukkue. Mukana on kokemusta Andreas Ambühlin sekä Raphael Diazin muodossa.

– Sitten on tietenkin pakko mainita myös koko Sveitsin kultapoika, NHL:n ykkösvaraus Nico Hischier, sekä maalivahti Leonardo Genoni. Genoni on se suurin palanen, mikäli menestystä mielimme saada. Hänen pitää onnistua ja siihen hän on myös jo näyttänyt pystyvänsä.

Helikopterilla kesäksi Suomeen?

Svetsin osalta MM-kisojen ohjelmassa on ainakin alkusarjan ottelut Tshekkiä, Tanskaa, Ruotsia, Slovakiaa, Venäjää, Valko-Venäjää sekä Iso-Britanniaa vastaan.

– Kyllä mä uskon, että meillä on mahdollisuudet mennä vaikka miten pitkälle. Edetään kuitenkin peli kerrallaan, pidetään jalat maassa ja katsotaan, mitä tuleman pitää.

Vuosi sitten Alatalosta levisi varsin absurdi huhu, että hän olisi matkustanut Sveitsistä Hämeenlinnaan helikopterilla. Tämä käännöskukkasesta johtunut väite ei pitänyt paikkansa, mutta miten on – jos MM-kultaa tulee, niin matkaako Santeri Alatalo kesänviettoon Suomeen helikopterin kyyditsemänä?

– En voi luvata. Eiköhän tässä jouduta ihan reittilentoon kuitenkin valitettavasti tyytymään. Pidetään meininki rentona, Alatalo veistelee.

Tsekkaa myös: Leijonat MM-kisoihin 2021 – tässä Suomen joukkue

Svetsin joukkue MM-kisoissa:

Maalivahdit:

Reto Berra (Fribourg-Gottéron)
Leonardo Genoni (EV Zug)
Melvin Nyffeler (SC Rapperswil-Jona Lakers)

Puolustajat:

Santeri Alatalo (EV Zug)
Raphael Diaz (EV Zug)
Lukas Frick (Lausanne HC)
Tobias Geisser (EV Zug)
Fabian Heldner (Lausanne HC)
Romain Loeffel (HC Lugano)
Janis Jérôme Moser (EHC Biel-Bienne)
Mirco Müller (Leksands IF/SWE)
Jonas Siegenthaler (New Jersey Devils/NHL)
Ramon Untersander (SC Bern)

Hyökkääjät:

Andres Ambühl (HC Davos)
Sven Andrighetto (ZSC Lions)
Christoph Bertschy (Lausanne HC)
Enzo Corvi (HC Davos)
Fabrice Herzog (HC Davos)
Nico Hischier (New Jersey Devils/NHL)
Grégory Hofmann (EV Zug)
Philipp Kurashev (Chicago Blackhawks/NHL)
Timo Meier (San Jose Sharks/NHL)
Killian Mottet (Fribourg-Gottéron)
Vincent Praplan (SC Bern)
Noah Rod (Genève-Servette HC)
Tristan Scherwey (SC Bern)
Dario Simion (EV Zug)
Joël Vermin (Genève-Servette HC)


Pelaajat: