MM-kisoissa jymypaukku – Ruotsi nousi jatkoon, Saksalle historiallinen pettymys!

FIFA Saksan Saksa -Etelä-Korea Ruotsi Mesut Özil - Meksiko

Jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä nähtiin torstaina ensimmäinen todellinen jättiyllätys, kun historian tasaisin MM-menestyjä Saksa putosi jatkosta alkulohkon päätteeksi. Saksa hävisi F-lohkon dramaattisella päätöskierroksella Etelä-Korealle lukemin 2-0, ja kun Ruotsi löylytti samaan aikaan pelatussa ottelussa Meksikoa 3-0, jatkavat lohkosta lopulta Ruotsi ja Meksiko. 

Kummassakaan ottelussa ei ensimmäisellä puoliajalla maaleja nähty, joten vielä 45 minuutin jälkeen Saksa oli vahvasti kiinni jatkopaikassa. Kaikki kuitenkin muuttui heti toisen puoliajan alussa, kun Ruotsin Ludwig Augustinsson paukutti lähietäisyydeltä Ruotsin johtoasemaan.

Näillä lukemilla Saksa ei enää jatkoon menossa ollut, ja kun Andrea Granqvist iski pilkusta Ruotsin toisen osuman, ja Meksikon Edson Alvarez sähelsi epäonnekkaasti pallon hetkeä myöhemmin omaan verkkoonsa, oli jo selvää, että tasapeli ei Saksalle tule riittämään.

Mainos alkaa

Yhä kovemmalla riskillä hyökännyt Saksa sai hurjan loppurynnistyksensä aikana omat paikkansa, mutta samalla myös Etelä-Korealle aukeni yhä vaarallisempia tilaisuuksia vastaiskuihin. Lisäajan ensimmäisellä minuutilla Etelä-Korean ja samalla myös naapuriottelun tulosta korva tarkkana jännittäneet Meksikon kannattajat saivat syytä juhlaan: Kim Young-Gwon iski pallon kulmapotkun jälkitilanteesta verkon perukoille, ja VAR-tarkastelun myötä alun perin paitsiona hylätty maali hyväksytiin.

Tässä vaiheessa Saksa oli pakotettu kaikki tai ei mitään -asenteeseen, ja lopulta Manuel Neuerin nostaminen hyökkäysalueelle kostautui, ja Heung Min-Song pääsi viimeistelemään Etelä-Korean voittolukemat tyhjään maaliin.

Saksan katastrofi harvinaista nähtävää

MM-historiassa Saksa on ollut suorastaan käsittämättömän tasainen suorittaja vuosien varrella: joukkue on jäänyt viimeksi puolivälierien ulkopuolelle MM-turnauksessa tasan 40 vuotta sitten! Nyt hallitseva mestari jäi kuitenkin heti ensimmäiselle askeleelle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1938, ja hurjaa tulosta tähän mennessä valmentajana tehnyt Joachim Löw sai kokea ensimmäisen suuren arvokisapettymyksensä.

Ruotsille upea voitto Meksikosta toi jatkopaikan, joka näytti jo viime kierroksella karanneen käsistä Toni Kroosin viime hetkien voittomaalin myötä, ja länsinaapurissa saadaan olla todella ylpeitä joukkueen otteista.

Meksiko sen sijaan vältti kun välttikin kaamean kohtalon: jos Saksa olisi ottelunsa voittanut, olisi Meksikosta tullut historian ensimmäinen neljän joukkueen alkulohkoon jäänyt joukkue, joka voitti lohkossaan kaksi ottelua. Nyt Meksiko kuitenkin selvisi säikähdyksellä, ja ilta Jekaterinburgin Central Stadiumilla päättyi kuin päättyikin myös meksikolaisfanien osalta iloisissa tunnelmissa.

Ruotsin ja Meksikon neljännesvälierävastustajat ratkeavat illalla, kun Brasilian, Sveitsin, Serbian ja Costa Rican E-lohko pelataan päätökseensä.