Yle: Robert Heleniuksen manageri vahvisti dopingkäryn aiheuttaneen aineen – käytetty yleensä lapsettomuushoidoissa

Anthony Joshua Robert Helenius Robert Heleniuksen
Kuva: Getty Images

Robert Heleniuksen ura on todellakin vaakalaudalla, sillä suomalaisnyrkkeilijä antoi positiivisen dopingnäytteen Anthony Joshuaa vastaan käydyn taiston jälkeen.

Tästä käynnistyi kova spekulaatio, sillä Heleniuksen leiri vannoi syyttömyyttään. Aluksi julkisuuteen kerrottiin, että dopingkäry olisi johtunut letrosolista. Nyt nyrkkeilijän manageri Markus Sundman kuitenkin kertoi Ylelle käryn aiheuttaneen aineen. Sundmanin mukaan dopingnäyte sisälsi rintasyöpälääkkeenä sekä lapsettomuuden hoidossa käytettyä klomifeenia (Clomifen).

– Me emme ymmärrä, miten tämä aine on voinut päästä Robertin elimistöön. Olemme selvittäneet asiaa usealta asiantuntijalta ja mahdollinen selittävä tekijä tässä vaiheessa on hänen ruokavalionsa, vakuuttaa Sundman Ylelle.

Robert Heleniuksen B-näyte analysoitiin Yhdysvaltojen Utahissa, missä tulos oli täysin sama kuin aikaisemmin analysoidussa A-näytteessä.

Helenius yrittää nyt puhdistaa maineensa perustelemalla, että aine olisi päätynyt elimistöön vahingossa esimerkiksi ruoan kautta. Varmasti suomalaisen leirissä yritetään vastaavalla tavalla saada ääni kuuluviin kuin Conor Bennin tapauksessa.

Benn kärähti vastaavasta aineesta kuin Helenius, mutta britti onnistui puhdistamaan ainakin osittain nimensä. Benn selitti käryn johtuneen liiallisesta kananmunien syönnistä. Lopulta britille myönnettiin nyrkkeilyyn oikeuttava lisenssi Yhdysvalloissa.


Pelaajat: