Dramaattinen ja räikeä tuomarivirhe MM-kisoissa? – Ranskan maali hylättiin, kun ottelu oli jo päättynyt

Ranskan maali hylätään pelin päätyttyä

MM-kisoissa nähtiin käsittämätöntä draamaa, kun Ranskan tasoitusmaali Tunisiaa vastaan hylättiin ottelun päättymisen jälkeen.

Qatarin MM-kisoissa nähtiin melkoinen paukku, kun Tunisia yllätti Ranskan maalein 1-0, mutta vielä ottelun päättyessä näytti siltä, että draaman kaaren viimeinen käänne olisi ollut se, että Ranska tasoitti pelin lisäajan loppuhetkillä. Vielä oli kuitenkin yksi käänne luvassa.

Ottelun erotuomari Matthew Conger puhalsi pelin päättyneeksi pian Antoine Griezmannin ampuman tasoitusmaalin jälkeen. Osumaa lähdettiin kuitenkin tarkastelemaan vielä videolta ja lopulta maali hylättiin paitsiona, joten jo kertaalleen pettynyt Tunisia pääsikin juhlimaan yllätysvoittoa.

Mainos alkaa:

MTV:n erotuomariasiantuntijana toimiva entinen huipputuomari Mikko Vuorela pitää maalin hylkäämistä valtavana virheenä.

– Olihan se iso VAR-moka. Näin ei voida toimia, entinen huipputuomari Vuorela aloittaa.

Vuorelan mukaan virhe tapahtui siinä, että tuomari asteli vielä VAR-ruudulle, vaikka ottelu oli ehtinyt jo jatkua maalitilanteen jälkeen. Ottelu ehdittiin siis myös viheltää päätökseen.

Peli lähti käyntiin, pallo lähti liikkeelle, ja sen jälkeen tuomari sai VAR-kopista tiedon. Sääntö sanoo selkeästi, että kun peli on lähtenyt käyntiin, videolta voidaan tarkastaa vain se onko varoitus tai kentältäpoisto annettu väärälle pelaajalle tai onko tapahtunut joku ulosajoon oikeuttava rike, kuten pureminen, sylkeminen tai mahdollinen keskisormen näyttäminen, Vuorela sanoi.

Ranska on tehnyt maalihylkäyksestä valituksen Kansainväliselle jalkapalloliitolle FIFA:lle ja Vuorelan mukaan protestilla on hyvät mahdollisuudet mennä läpi.

– Tässä tilanteessa toimittiin sääntöjen ja protokollan vastaisesti.

VAR-tuomarina ottelussa toimi qatarilainen Abdullah Al-Marri. Hän johti VAR-koppia myös Portugalin ja Uruguayn välisessä ottelussa, jossa annettiin väärin perustein rangaistuspotkutuomio Portugalin hyväksi VAR-hälytyksen jälkeen.

– Voidaan tietysti miettiä, että onko hän VAR-kopissa sen takia, että hän on hemmetin hyvä tuomari vai jostain muusta syystä, Vuorela spekuloi.

Antoine Griezmann näytti tuovan Ranskan tasoihin dramaattisella osumalla:

Lisädraamaa oli kuitenkin luvassa, kun maali hylättiin paitsiona vasta, kun peli oli jo päättynyt:

Katso myös: Harry Maguire lähti ottamaan vastuuta – teki pitkän nousun ja laukoi pallon sivurajasta yli


Pelaajat:
Joukkueet: