Raha ja jalkapallo: Kuka käärii voitot?

jadon Ajax jalkapallo

Penkkiurheilu jalkapallon parissa on monen jalkapallofanin tärkein huvi koko hommassa. Saatetaan kokoontua yhdessä katsomaan otteluita ja lyödään vetoa joko tunne tai taito edellä. Mikäli lajia ei harrasta itse eikä mahdollisia perheen pienimpiä jalkapallo kiinnosta, tulee harvoin mietittyä jalkapallon suhdetta rahaan. 

Todellisuus kuitenkin on, että jollain kaikki toiminta on rahoitettava. Pieni joukko tienaa tässä lajissa miljoonia rakentaen itselleen luksushuviloita samalla, kun suurin osa saa niukkaa palkkiota tai joutuu varautumaan varainkeruuseen. Kuten lähes kaikissa urheilulajeissa, pätee myös jalkapallossa epätasa-arvo palkkojen ja palkkioiden jakautumisessa. Erot ovat toisaalta ymmärrettäviä, sillä huippupelaajan arvo maailman parhaimmassa joukkueessa aivan eri, kuin kansallisella tasolla pelaavan keskivertopelaajan. Silti tuloeroista urheilussa ja etenkin jalkapallossa keskustellaan mediassa ja sosiaalisen median alustoilla joka vuosi. 

Tämä artikkeli on vain pintaraapaisu aiheeseen. Mikäli alan palkkaus ja palkitsemisjärjestelmät kiinnostavat enemmän, on verkko pullollaan erilaisista lähteistä saatavia artikkeleita ja syväluotaavia analyyseja. Tutustu lempiharrastuksesi rahavirtoihin ja ymmärrä enemmän lajista!

Mainos alkaa

Muutamat huippupelaajat tienaavat miljoonia

Kuten todettu, raha on siellä, missä ovat maineikkaimmat ja parhaimmat jalkapallon pelaajat. Viime vuoden palkkakuninkaaksi ja rahakeisariksikin tituleerattu Lionel Messi tienasi jopa 126 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria jopa poikkeuksellisena vuonna 2020. Kaikilla parhailla miljoonia tienaavilla pelaajilla tulot koostuvat kahdesta tekijästä: varsinaisesta palkasta sekä sponsorituloista. 

Vaikka palkka muodostaakin merkittävimmän osan tuloista, ei sponsoritulojen merkitystä voi vähätellä. Esimerkiksi Messillä sponsoritulot muodostavat noin neljäsosan vuoden aikana tienatusta summasta. Monet identifioituvat tai haluavat tavoitella samanlaista menestystä kuin merkittävät jalkapalloilijat, joten etenkin erilaiset luksustuotteita ja -palveluita myyvät brändit ovat usein valmiita maksamaan isoja summia mainoskasvona olemisesta. Luksusbrändien lisäksi monet pankit ja muut finanssialan toimijat ovat kiinnostuneita huipputason jalkapalloilijoiden sponsoroinnista. Sponsorointi näkyy useimmiten erilaisten brändien logojen näkymisenä haastatteluissa, kentällä ja jopa pelaajan arjessa. 

Kaiken kaikkiaan tällaiset tulot johtuvat tietenkin taloustieteen perinteisestä opista eli kysynnän ja tarjonnan laista. Mitä enemmän on joukkueita, jotka ovat kiinnostuneita saamaan pelaajan itselleen, sitä enemmän pelaajalle luvataan rahaa. Rahan ohella voidaan tarjota myös muita etuja. Todellinen kilpailu pelaajista huippupelaajista käydään kuitenkin kymmenien tai satojen miljoonien eurojen tasolla. Asiaa on helppo ajatella korvattavuuden näkökulmasta eli siitä, miten helppo joukkueen olisi korvata vaikkapa Messi tai Ronaldo. 

Suurimmatkin seurat kärsivät taloudellisista tappioista 

Usein jalkapalloseuroista puhuttaessa tulee mieleen miljardien sopimukset. Alalla puhutaan isoista rahoista, ja välillä voi maallikon silmään vaikuttaa siltä, että maineikkaille seuroille sataa rahaa joka nurkasta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä esimerkiksi suosittu  Manchester Unitedin tulot putosivat yli 70 miljoonan punnan edestä vuonna 2020. Vaikka korona on kurittanut kaikkia joukkueita raskaasti, johtuivat Manchester Unitedin viime vuoden nettotappiot useasta syystä. 

Kuten harrasteseurat, myös suuret ja tunnetut seurat keräävät tulonsa useasta lähteestä. Yksi merkittävimmistä lähteistä ovat lipputulot – täyteen myyty areena ottelusta toiseen tuo seuralle hyvän määrän valuuttaa juoksevia kuluja varten. Lipputulojen lisäksi merkittävä tulonlähde ovat sponsorit, joiden merkitys on alati kasvava. Kaikki lähetyksen aikana vilahtavat brändien logot eivät tule ilmaiseksi, vaan merkittävimpien brändien ja seurojen välillä puhutaan kymmenien miljoonien kaupoista. Muita tulonlähteitä ovat kilpailujen voitoista saatavat palkintopotit, oheistuotteet, lähetysoikeudet sekä siirtoikkunan aikana tapahtuvat siirrot seurasta toiseen. Siirrot joko tuovat rahaa seuralle tai kustantavat sille riippuen siitä, luopuuko vai hankkiiko seura mitä pelaajia ja millä hinnalla. 

Naisten saama palkka on usein edelleen pikkusummia

Valtavat erot palkkauksessa ammattitason urheilun saralla ovat kuohauttaneet useana vuonna, eikä keskustelulle ole näkymässä loppua. Osa seuroista ja tunnetuista naispelaajista vaatii naisille samantasoista palkkaa miesten kanssa. Vaatimus on saanut paljon tukea paitsi alalla toimivilta, myös seurojen kannattajilta. Toisaalta esimerkiksi alalla tunnettu henkilö Frank de Boer on todennut tasa-arvoisen palkan olevan naurettava ajatus. Boer perustelee näkemystään suosiolla, sillä naisten jalkapallossa liikkuvat summat ovat huomattavasti pienempiä vähäisemmän suosion vuoksi. Tätä näkökulmaa on kuitenkin haastettu monelta taholta. 

Naisten jalkapallo on saavuttanut viime vuosina ennätysmäisen suosion jopa siinä määrin, että FIFA on ollut kiinnostunut investoimaan naisten jalkapalloon. Tällä hetkellä tulot eivät kasva samassa suhteessa katsojamääriin. Esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkelissa nostetaan ylös FIFAn puheenjohtajan Gianni Infantinon maininta siitä, että naisten pitäisi kerätä miljardilla katsojalla noin puolitoista miljardia dollaria päästäkseen samaan kannattavuuteen miesten jalkapallon suhteen. 

Muutosta naisten palkkaukseen jalkapallossa on kuitenkin näkyvissä. Vuodesta 2019 alkaen Suomessa on maksettu A-maajoukkueissa pelaaville naisille ja miehille tasavertaisia korvauksia. Lisäksi esimerkiksi Brasilia, Australia ja Uusi-Seelanti ovat päättäneet tasa-arvoistaa palkkiot ja korvaukset sukupuolten välillä. Tasa-arvoinen palkkaus on kuitenkin haasteellista aiheen herättäessä paljon mielipiteitä. Monille ei-huipputasolla pelaaville jalkapallosta saatavat korvaukset ja palkkiot jäävät kuitenkin taskurahaksi. Tällöin pelaajan on tienattava palkkatöissä tai esimerkiksi kevytyrittäjänä, joka tarjoaa joustavuutta aikatauluihin sekä helpotusta laskutuksen luotettavaan hoitamiseen. Kevytyrittäjänä toimiminen sopii urheilijoiden lisäksi erittäin hyvin esimerkiksi muusikoille, media-alan työntekijöille sekä satunnaista keikkatyötä tekeville. Lisää tietoa kevytyrittäjyydestä saat FREE.fi Palvelusta.  

Paikallisten seurojen varat tulevat useasta lähteestä

Junioritason urheiluseurat ovat tottuneet Suomessa siihen, että varat pelaamiseen täytyy ansaita. Useimmiten varainkeruu tapahtuu erilaisten talkootöiden muodossa. Toisin sanottuna pelaajat joutuvat tekemään vapaaehtoisesti töitä sen eteen, että esimerkiksi kisamatkat saadaan järjestettyä.  Myös verottaja voi kiinnostua vapaaehtoisvoimin saaduista tuloista, vaikka ne ovat vain osin verovelvollisia. Ehtona Suomessa tällaiselle työlle on se, että toiminnan tai myynnin tulee olla satunnaista ja pienimuotoista – muutoin se saatetaan tulkita elinkeinon harjoittamiseksi. 

Usein töihin kuuluu muun muassa kioskin pitämistä, tuotteiden ja mainospaikkojen myyntiä, lumitöitä ja haravointia, siivoamista ja herkkujen myyntiä.Etenkin tuotteiden myynti ovelta ovelle on varsin työlästä, ja rahaa pyritäänkin ensisijaisesti saamaan muista lähteistä. Käytännössä nämä muut lähteet viittaavat erilaisiin seuroille jaettaviin avustuksiin. Myös yhä suurempi osuus lasten harrastuskustannuksista koskettaa suoraan vanhempien kukkaroita erilaisten kausi- ja osallistumismaksujen muodossa. Joillekin seuroille varainkeruu on suhteellisen helppoa jo olemassa olevien suhteiden vuoksi, kun taas osalle se luo paineita jokaisena kautena. 

Poikkeusvuosi vaatii Suomessakin poikkeuksellisia tukia

Vuosi 2020 oli myös urheilulle synkkä vuosi. Otteluita jouduttiin peruuttamaan tai niitä pelattiin tyhjille stadioneille. Lippuja ei voitu myydä, jolloin lipputuloista normaalisti saatavia varoja ei pystytty kohdentamaan seuran toimintaan. Monet seurat ovat joutuneet keskeyttämään harjoituksia poikkeusolojen vuoksi, ja etenkin nuorille suunnatut seurat ovat olleet kovilla. Myöskään uusia lajin junnuharrastajia ei ole tullut seuroille tavalliseen tapaan, mikä on osaltaan supistanut seurojen toimintaa sekä kiristänyt kukkaroa entisestään. 

Toisaalta, Suomessa junioritason jalkapallo on selvinnyt kohtuullisen hyvin verrattuna moniin muihin maihin. Alueelliset erot ovat isot – joillain paikkakunnilla hallit ovat olleet auki lähes koko vuoden ajan, kun taas toisaalla tiloja on jouduttu sulkemaan pitkäksikin aikaa. Tästä huolimatta vuonna 2021 Suomen Jalkapallo-säätiö jakaa poikkeuksellisesti jopa 200 000 euroa avustuksia jalkapallon ylläpitämiselle Suomessa. Vie pitkään, että haastavasta taloudellisesta tilanteesta selvitään myös suomalaisen urheilun ja liikunnan saralla.