IS: Suomen urheiluliiton lajivalmentaja kommentoi pituushypyn ”tulosmanipulointi”-syytöksiä

IS: Suomen urheiluliiton lajivalmentaja kommentoi pituushypyn ”tulosmanipulointi”-syytöksiä

Pituushypyn ja kolmiloikan lajivalmentaja Suren Ghazaryan on vastannut niin sanottuun ”tulosmanipulointi”-kohuun, joka viime päivinä on vellonut.

Kohu sai alkunsa viime viikonloppuna, kun Ghazaryan järjesti suomalaisille pituushyppääjille mahdollisuuden päästä kisaamaan Espanjan Sierra Nevadan vuoristoon, jossa korkea ilmanala tuo tunnetusti jopa huomattavan määrän lisäsenttejä hyppyihin.

Korkeassa ilmanalassa on nähty monesti todellisia superhyppyjä, joiden kaltaisiin lukemiin samainen hyppääjä ei kuitenkaan muualla ole lähestulkoonkaan yltänyt. Yksi räikein esimerkki tästä saatiin vuonna 1987, kun Neuvostoliittoa edustanut Robert Emmijan hyppäsi yhä voimassa olevan Euroopan ennätyksen 886.

Emmijanin uran toiseksi paras leiskautus kantoi normaalioloissa 861.

Myös entinen Bob Beamonin ME 890 syntyi ohuessa ilmanalassa. Miehen uran toiseksi paras loikka kantoi ”vain” 833.

”Muutkin tekevät niin”

Viikonloppuna Kristian Pulli yritti Espanjassa MM-rajaa, mutta jäi siitä viisi senttiä.

– Miksi suomalaiset eivät saisi hypätä korkeassa ilmanalassa, kun muutkin tekevät niin? Olisi eri asia, jos vain suomalaiset kävisivät siellä tekemässä tuloksia, Ghazaryan sanoi IS:lle.

– Vuoristo-olosuhteet auttavat urheilijoita kehittämään nopeuttaan ja hyppytekniikkaansa. Se on todella tärkeää. Yleisurheilun säännöt sallivat hyppäämisen missä tahansa maapallolla.

Pituushyppääjä Roni Ollikainen kieltäytyi Espanjan reissusta ja päätti hypätä Espoon Motonet GP:ssä, jossa syntyikin paras tulos sitten vuoden 2012. 804 hypännyt mies ei peitellyt mielipidettään ohuessa ilmanalassa hyppäämisestä. Myös Ollikaiselle tarjottiin paikkaa lähteä Sierra Nevadan kisaan, mutta hän totesi, ettei moinen harmaan vyöhykkeen toiminta sovi hänen arvomaailmaansa.

– Olen tehnyt päätöksen, että en hyppää siellä korkealla. Mielestäni se ei kuulu tähän touhuun, että menee sinne hyppäämään paljon pidemmälle kuin täällä, Ollikainen sanoi.

– Totta kai olisi hienoa rikkoa raja siellä ja päästä MM-kisoihin, mutta jos sitten MM-kisoissa hyppää 760–770, niin ei siinä ole mitään järkeä. Silloin pitäisi omien kellojen soida päässä, että minkä takia teen tätä.

MM-kisoihin ollaan tällä hetkellä menossa tuloksella 810, jota Ollikainen ja Pulli pääsevät seuraavaksi tavoittelemaan viikonlopun Suomi-Ruotsi-maaottelussa.

Lisää lajivalmentaja Ghazaryanin kommentteja asiaan liittyen voit lukea IS:n jutusta.

 

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut