Järkyttävä epäilys – tekonurmi saattoi aiheuttaa kuuden entisen Phillies-pelaajan syöpäkuolemat

Darren Daulton Philadelphia Phillies

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa on paljastunut viitteitä karusta yhteydestä tekonurmen ja Phillies-pelaajien kuolemien välillä.

Yhdysvalloissa on tarkasteltu tekonurmen ja sen sisältämien vaarallisten kemikaalien vaikutusta terveyteen. Philadelphia Inquirerin mukaan MLB-seura Philadelphia Philliesin vanhan kotiareenan pelialusta voi olla syynä jopa kuuteen aivosyöpään, jotka johtivat seuran entisten pelaajien kuolemiin.

Ken Brett, Darren Daulton, Tug McGraw, Johnny Oates, David West ja John Vukovich pelasivat kaikki Philliesissä takavuosina ja jokainen heistä on kuollut glioblastoomaan, eli harvinaiseen aivosyöpään. Lehden tietojen mukaan aivokasvainten osuus on pelaajien keskuudessa hälyttävän suuri.

– Aivosyövän esiintyvyys stadionilla vuosina 1971-2003 pelanneiden Philliesin pelaajien keskuudessa on noin kolminkertainen aikuisten miesten keskimääräiseen esiintyvyyteen verrattuna, lehti kirjoittaa.

Philadelphia Inquirer osti palan vanhaa tekonurmea ja teetti sillä testejä laboratoriossa. Testeissä tekonurmesta löytyi yhteensä kuuttatoista erilaista PFAS- eli per- ja polyfluoroalkyyliyhdistettä, jotka Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA on luokitellut haitalliseksi ihmisille.

– Tiedämme, että PFAS-yhdisteet vaikuttavat maksaan, munuaisiin ja kiveksiin. Kukaan ei ole kuitenkaan tehnyt testejä vaikutuksista aivoihin, koska glioblastooma on niin harvinainen sairaus, Notre Damen yliopiston fyysikko Graham Peaslee totesi Inquirerille.

Tekonurmi poistettiin Philadelphiassa käytöstä vuonna 2004. MLB:n kolmestakymmenestä joukkueesta vain viisi pelaa enää tekonurmella.

Tsekkaa myös: Yksi mäki oli hiihtäjille myrkkyä – koominen video paljastaa Vasaloppetin parhaat kaatumiset