Ammattigolfarin arkea – osa 3: Golf is a momentum game

golf peter Puhakka ammattigolfarin blogi / Pallomeri.net

Ammattigolfarin arkea -juttusarjassa seurataan Peter Puhakan matkaa golfammattilaisena. Tämän blogin voi kiteyttää ”Golf is a momentum game” -lausahdukseen.

Hei taas,

On aika käydä läpi Winter Seriesin kaksi viimeistää kisaa ja sen jälkeen palata tarinoissa nykyaikaan. Kaksi viimeistä kilpailua pelattiin Luminen kentillä hieman Barcelonasta etelään. Lumine on hyvä golfkeskus ja treenialueet ovat myös erittäin hyvät. Itse kentistä en pidä ihan niin paljoa kuin PGA Catalynyan kentistä, mutta niihin verrattaessa moni kenttä jää kakkoseksi.

Pelasimme kisoissa kahta eri kenttää, Hills ja Lakes. Näistä Lakes menee koko matkan tasaisella ja vesi on pelissä monella väylällä. Omalle pelille kenttä on vähän liian leveä ja sopii mielestäni paremmin pidemmälle lyöville kavereille. Hills sen sijaan on mielestäni paljon sopivampi kenttä itselle ja se menee metsämaastossa. Myös korkeuseroja on paljon enemmän tällä kentällä. Hillsillä on muutama vähän ”kikka”-väylä, mutta kokonaisuudessa erittäin hyvä ja kaikkia pelin osa-alueita testaava kenttä.

Golf is a momentum game

Ensimmäisessä kisassa peli kulki ensimmäisellä kierroksella positiivisessa tahdissa. Kierrostulos Hills-kentällä oli 72 (par) ja peli oli todella tasaista. Fiilis oli enemmin sellainen, että tulos olisi voinut olla alhaisempi kuin huonompi. En tehnyt helpommalla takaysillä yhtään birdietä ja paikkoja tehdä bogeja ei ollut koko kierroksessa montaa. Kaikin puolin siis kierroksen arvosana olisi ollut ihan ok kaikesta huolimatta. Toisella kierroksella palattiin valitettavasti täydelliseen taistelumoodiin. Tehottomuus vaivasi peliä ja hyvistäkään lyönneistä ei saanut aikaiseksi kuin maksimissaan pareja. Yksittäistä huonoa osa-aluetta, joka pilaa kaiken, on mahdoton sanoa. Vielä olisi yksi kisa aikaa korjata huonot fiilikset?

Viimeinen kisa lähti osaltani käyntiin Lakes-kentältä. Keli oli täydelinen ja kenttä loistavassa kunnossa. Yksi eagle ja neljä birdietä siivittivät minut kierrostulokseen 69(-1). Tästäkin kierroksesta jäi silti hieman karvas maku suuhun, koska lopetin kahteen bogiin. Todella hyvästä kierroksesta tuli siis vain ihan hyvä kierros. Keli oli siis todellakin loistava ja cut oli -1 ensimmäisen kierroksen jälkeen, joten tulos oli hiukan ”huonompi” kuin mitä voisi yleensä kuvitella tai mihin yleensä olisi tyytyväinen. Tässä vaiheessa kaikki oli silti jälleen kerran aivan hyvin.

Toisella kierroksella lunta tuli tupaan taas alusta lähtien. Ensimäiseen seitsemään reikään tehdyt neljä bogia ja yksi tupla olivat oksennusrefleksin aiheuttavaa kuraa omalle fiilikselle. Tälläiset startit ja yleinen suorittaminen näissä kisoissa olikin enemmän mentaalista huonoutta kuin teknisen osaamisen puuttumista. Oma lyöminen ei ole todellakaan sellaista mitä haluaisin, mutta tälläkin vedolla ja lähipelillä pystyy pelaamaan ensimmäisten kierosten kaltaisia tuloksia ilman ongelmia. Bogijunat ja birdieitten vähyys oli momentumin kasautumista väärään suuntaan. Huonot ruokkivat huonoja.

Eteenpäin niinkuin mummot lumessa

Tästä reissusta pitää ottaa mahdollinen opiksi ja olenkin nyt viettämässä tiukkaa treenikuukautta Espanjassa ennen Suomeen palaamista. Pikkuhiljaa treeniä pitää myös vaihtaa enemmän pelinomaiseksi ja tekniset ajatukset pitää saada yksinkertaisemmiksi. Kohteeseen lyöminen on aina eri juttu, kuin mitä rangella kasa-ammunta on. Uusien juttujen ja pelin yhdistäminen toimivaksi comboksi onkin yksi tämän lajin vaikeimpia asioita. Jos lyönti lähtee eri suuntaan kuin ennen tai kierre on vähän erilainen, pallot eivät aluksi löydä tietään kohteeseen vaikka suoritus olisi ollut täydellisyyttä hipova.

Olen tällä viikolla saanut birdie-määrät jo järkeviin lukemiin parilla kierroksella ja tämä kertoo aina kehityksestä. Ilman hyvää määrää birdieitä on mahdoton pelata hyvää golfia. Parhailla kierroksilla tällä viikolla tein 6 ja 7 lintua. Hyvillä kierroksilla pitää tehdä yleensä vähintään tuo määrä birkkuja, normirundeilla 4+ on aina ihan ok suoritus. Jos tuohon pystyy, niin on hyvin vaikeaa tehdä ainakaan joka kierroksella kasallinen bogeja pudottamaan tulos plus-merkkiseksi.

Myös yhden asian otan viimeiseksi vielä esille. Tunteiden vuoristorata on tällä viikolla käynyt kummassakin päässä! Vaihdoin putteriin gripin pari päivää sitten ja sain mailaan ihan eri tunteen ja otteen kuin aikaisemmin. Putit lähtivät loistavasti ja olin pitkästä aikaa oikeasti innoissani puttaamisesta ja siitä, miltä osumat palloon tuntuivat. Kiima ei kestänyt kuitenkaan kuin vartin verran, koska huomasin grippiä vielä vähän säätäessäni putterin varren pyörivän lavan sisällä. Maila on siis tällä hetkellä käyttökelvoton ja takaisin naftaliinissa. Ei se auta kun ottaa varaputteri käyttöön ja hakea sama kiima sillä griineille!

Seuraavaan kertaan,

Puhis

Tässä kaksi aikaisempaa Puhiksen golf-blogia:

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 1

Ammattigolfarin arkea: Puhiksen matkassa – osa 2