MTV: Pekka Rinne avautui raha-asioistaan – ”Tuossa huomaa, miten iso merkitys verotuksella on”

Pekka Rinne Nashville Predators / Pallomeri.net

Nashville Predatorsin maalivahti Pekka Rinne on kaudella 2005-2006 alkaneella NHL-urallaan ehtinyt tienata hieman yli 60 miljoonaa dollaria.

Rinne on pelannut koko uransa vain ja ainoastaan Nashvillessä, mikä on verotuksen kannalta hyvä asia, sillä Tennesseen osavaltiolla ei ole lainkaan osavaltion omaa verotusta. Nykyisellä verotustasolla laskettuna Rinteen palkoista on mennyt veroa 36,94 prosenttia eli 22,299 miljoonaa dollaria.

Verotuksen merkityksen huomaa vertaillessa muihin NHL-paikkakuntiin – ja varsinkin niihin, jotka ovat Kanadassa. MTV laski, että jos Rinne olisikin edustanut saman ajan Toronto Maple Leafsia, hänen veroprosenttinsa olisi ollut 53,47, eli veroihin olisi huvennut 32,277 miljoonaa dollaria.

Käteen olisi jäänyt euroissa käännettynä siis 8,9 miljoonaa euroa vähemmän.

Mainos alkaa

– Kuulostaa huimalta. En ole asiaa tuolla tavalla noin isossa mitassa ajatellutkaan. Valtavia summia, Rinne päivittelee.

– Juuri tuossa huomaa, miten iso merkitys on verotuksella.

Mielenkiintoisena esimerkkinä tästä MTV nosti esiin myös sen, että Rinteen hyvä ystävä Shea Weber kaupattiin Montrealiin vuonna 2016. Molemmat nauttivat 6 miljoonan dollarin peruspalkkaa, mutta Rinteellä jää summasta peräti 989 000 dollaria enemmän käteen.

Escrow vie osuuden palkasta

Toki pelaajien palkoista osa menee myös agenttien korvauksiin ja NHL:lle maksettavaan niin sanottuun escrow-osuuteen.

Pelaajat tilittävät jokaisesta palkastaan prosenttiosuuden (10-15%), jonka tarkoituksena on tasata työehtosopimuksessa sovittu pelaajien ja omistajien jako-osuus 50–50. Mitä alemmas liigan tulot jäävät, sitä vähemmän pelaajat saavat kauden päätteeksi takaisin tuolta tililtä.

Tällä kaudella tulot jäänevät niin alas, ettei takaisin ole tulossa välttämättä senttiäkään.

– Sopimus escrow-osuudesta on tehty aikanaan, joten sitä on turha itkeä. Tosin ensimmäisenä vuotena harmitti, kun se osuus tuntui korkealta, Rinne pohti MTV:lle.

Lisää Rinteen pohdintoja voit lukea MTV:n artikkelista.

Tsekkaa myös: Pekka Rinteen maali valittiin NHL-kauden komeimmaksi