Pallomeri.net tukemaan kuvankaunista ratsastajalupausta

Helsinki Horse Show mitellään esteratsastuksen parissa Helsingin ytimessä vanhalla jäähallilla. Saimme uskomattoman hienon tilaisuuden hypätä hevosenselkään konkreettisesti tapahtumaan. Sponsoroimamme Karoliina Forsström kilpailee Amateur Tour -luokassa hypyttäen hevostaan Beedaa 110cm esteiden yli Pallomeri.net logot esillä. Pitkä Facebook -haastattelu avasi varmasti enemmän kilparatsastuksesta kuin Hevoshullun vuosikerta.

Helsinki International Horse Show on luonnollisesti kotimaisen ratsastusskenen ykköstapahtuma. Kisaan paikka aukesi koko alkuvuoden pyörineiden karsintojen kautta, joista Forsström onnistui keräämään menestyksellä tarvittavat pisteet ja paikan päätapahtumaan. Se on unelma kilparatsastajille, jonne vain harva pääsee. Vanha jäähalli muuttuu viikon ajaksi hevosten yösijaksi sekä ”hieman” normaalia suuremmaksi maneesiksi. Karoliina Forsström pääsee kahden viikon päästä alkavassa mittaamaan paitsi omiaan, mutta myös hevosensa paineensietokykyä kirkkaiden valojen ja tuhansien ihmisten edessä.

”En ole koskaan ennen päässyt jäähallille kisaamaan joten olen itsekkin vähän pihalla miten itse tapahtumapaikalla käyttäydytään. Hevoset kuitenkin yöpyy kisapaikalla joka aiheuttaa aina lisää valmisteluja. Valmistaudun niihin kuitenkin samanlailla kun mihin tahansa muuhunkin kisaan valmistaudutaan.”

Mainos alkaa

Hevosellakin tulee raja vastaan

Ratsastuksessa hevosella on äärimmäisen suuri merkitys. Se tekeekin ratsastuksesta jokseenkin epäreilun lajin, sillä normaalilla työläisellä ei ikinä ole varaa kalleimpiin ja parhaisiin hevosiin.

”Hevosella on älyttömän suuri merkitys ja halvalla ei saa hyvää. Kansainvälisen tason ratsut maksaa niin paljon että normaali työssäkävijän vuosipalkka ei siihen riitä, puhutaan monista sadoista tuhansista euroista. Kansallisen tason ratsukot maksaa 10.000-50.000e riippuen hevosen iästä, tasosta ja koulutuksesta. Hyvän kansallisen tason kouluttamattoman nuoren hevosen saa 10-15.000e. Minun hevonen Beeda menee kokoajan äärirajoilla. Siitä ei pitänyt olla tälle tasolle mutta joskus harvoin hevoset saattaa yllättää. Se ei ole kansallisen tason vahva suorittaja ja jos haluan päästä hyppäämään 130cm ratoja, on hevosen vaihto edessä. Beeda on kuitenkin 110,120cm radoille vielä hyvä. Se on todella rohkea, hieman ehkä jopa hullu joten sen kanssa on mahdollisuus voittaa. Huonona päivänä edes ympyrän ratsastus ei ota onnistuakseen mutta hyvänä päivänä se tekee parhaansa ja enemmänkin, jos minä kämmään se pelastaa. Ratsastus on loppujenlopuksi aika epäreilu laji koska rahalla on niin iso merkitys. Kuten vanha sanontakin menee: rahalla saa ja hevosella pääsee!”

Hevonen
Beeda on arvaamaton, jopa hieman hullu hevonen. Välillä ympyrän ratsastaminen on haastavaa, toisaalta välillä se suoriutuu kuin supertähti.

Itse kisaan tavotteiden asettaminen on toistaiseksi vaikeaa ellei mahdotonta. Hevosen reagointi uuteen ympäristöön näyttelee kenties suurinta roolia. Valmistautuminen ja erityisesti hevosen saaminen parhaaseen kuntoon vaatii järkyttävän määrän työtä.

”Itse kisaan ei sinänsä ole tavoitteita. Tavoite oli päästä kisaan. On vaikea sanoa miten hevonen toimii koska suuri areena, välkkyvät valot, koko kenttää ympäröivät katsomot ja täysin uudenlainen ympäristö voivat aiheuttaa hevoselle ns. jäätymisen eikä se toimi normaalilla tavalla. Lähden hakemaan tasaisia hyväksyttyjä suorituksia ja jos hevonen toimii voin ratsastaa voitosta. Pääasia on kuitenkin pitää hevosen mieli tyytyväisenä. ”

Suuri osa valmistautumisesta tehdään tallin puolella

Valmistautuminen ja hevosen huolto on työssäkäyvälle aikaavievää hommaa. Hevosesta täytyy pitää todella hyvää huolta, jotta se suoriutuisi parhaalla tasollaan. Tiesittekö, että jopa hevoset käyvät fysioterapiassa?

Rankemman treenin jälkeen pitää kylmätä hevosen jalat (kylmä vesi, linimentti). Lihakset on hyvä pitää lämpimänä (loimitus) ja jokaisen ratsastuskerran jälkeen niihin hierotaan aarnikaa. Ennen kisoja on hyvä muistaa käyttää hevosella fysioterapeutti ja tarkistaa että kengitys on ajantasalla. Viikko-ohjelma ennen kisoja on kaikista tärkein. Suunnittelen aina valmiiksi mitä teen minäkin päivänä. Pari viikkoa ennen kisoja hevonen klipataan eli karvat ajetaan pois jotta hevonen on siisti eikä hikoa hallissa. Kisoja edeltävänä iltana hevonen, että kisakamat pestään. Hevosen harja, häntä, turpa, korva, vuohis karvat leikataan. Hevonen loimitetaan yöksi ettei se sotke itseään. Vaikka esteratsastuksessa ratsukon ulkonäkö ei vaikuta lopputulokseen sitä pidetään kuitenkin erittäin tärkeänä.”

Karoliina Forsström | Pallomeri.net

Tulevaisuuteen on myös asetettu tavotteita. Mutta kuten edellä kävi ilmi, vaatii uusiin luokkiin hyppääminen investointeja taas ratsukon suhteen. Parturi-kampaajana sekä maskeerajana toimiva Forsström pohtii, josko harjoitella vielä muutaman vuoden alemmissa luokissa vaiko hypätä uuden hevosen selkään ja kohti korkeampia esteitä.

”Kisan jälkeen minun pitäisi alkaa suunnittelemaan ensi kautta, jos haluan nousta 130cm luokkiin on hevosen myynti edessä. Toisaalta minulla on vasta ensimmäinen kausi kansallista takana joten pystyisin vielä kauden pari petraamaan ja oppimaan uusia asioita tällä tasolla.”

Ammattilaissarjat käydään 140 ja 150 sentin korkeuksisien esteiden yli. Olympialuokassa estekorkeus nousee jo 160 senttiin. Samalla kun korkeudet nousevat, myös palkintorahat kasvavat. Kauas on pitkä matka, mutta Forsströmin tavoitteet ja katseet ovatkin korkeus kerrallaan etenemisessä kohti huippua. Tavallaan hän elää unelmaa, kuka pikkutyttö ei olisi joskus unelmoinut olevansa ratsastaja?

Amatöörisarjoissa palkintorahat ovat vielä naurettavan pieniä. Potissa on 2800 euroa sadan ratsukon kesken. Ammattilaisten sarjoissa kisataan kuitenkin summista, joilla ratsastajat pystyvät elättämään itsensä. Toisaalta tämän uleman toteuttamiseen vaadittaisiin se satojentuhansien eurojen investointi hevoseen.

”Jos rahaa ei ole takana niin hevoshommalla on aika vaikea tienata. Se on kovaa työtä joten mielummin tienaisin rahat muualta ja harrastaisin ratsastusta hyvällä tasolla”, Forsström päättää.

Pallomeri.net on luonnollisesti jäähallissa paikanpäällä fiilistelemässä tunnelmaa ja kannustamassa Karon voittoon! Helsinki Horse Show käydään 22.-25.10 Helsingin jäähallissa.