Palloliitto julkisti merkittävän sarjajärjestelmän uudistuksen – Ykkösen ja Kakkosen väliin uusi taso

valioliiga legnican hjk uefa sopupelivyyhti GAIS fifa uefa valioliiga leeds jalkapalloilija (geneerinen futiskuvitus) pelikiellon palloliitto / Pallomeri.net

Suomen Palloliitto on päättänyt merkittävästä muutoksesta miesten jalkapalloilun sarjajärjestelmään, joka kohdistuu etenkin Ykköseen.

Palloliiton hallituksen kokouksessa päätettiin maanantaina 29. elokuuta, että suomalaiseen miesten jalkapallon sarjajärjestelmään tehdään merkittävä uudistus kaudeksi 2024.

Nykyisen Ykkösen joukkueen joukkuemäärä palaa kymmeneen ja nykyisen Ykkösen ja Kakkosen väliin tulee uusi valtakunnallinen sarja, jossa pelaa 12 joukkuetta. Kakkonen pelataan tulevaisuudessa kolmessa kymmenen joukkueen lohkossa. Samalla Kakkosen joukkuemääriä kussakin lohkossa pudotetaan kahdestatoista kymmeneen.

Asiaa tarkasteltiin Palloliiton kehityspäällikkö Tomi Leivo-Jokimäen mukaan ensiksi Ykkösen vaihtuvuuden kautta. Sääntömääräisesti Ykkösen vaihtuvuus on tällä hetkellä 33-42 prosenttia.

– Se lukema on liian suuri organisaatioiden kehittymisen näkökulmasta. Viime vuosien aikana kaksi kolmesta joukkueesta on kolmessa vuodessa vaihtunut kokonaan. Tämä on organisaatioiden pitkäjänteisen kehittymisen näkökulmasta liian paljon, Leivo-Jokimäki perustelee liiton tiedotteessa.

Samalla uudistusta tehneen ryhmän oli mahdollisuus tarkastella Ykkösen ja Kakkosen välistä eroa, joka on monella mittarilla merkittävä, sillä Kakkonen pelataan kolmessa alueellisessa lohkossa

– Esiin nousevat erityisesti taloudelliset ja kilpailulliset näkökulmat. Tavoitteena on ollut luoda sarjajärjestelmä, joka tukee organisaatioiden kasvua ja kehittymistä niin talouden, urheilun, olosuhteiden kuin pelaajakehityksenkin näkökulmasta, Leivo-Jokimäki jatkaa.

Osittain sarjauudistus tehdään myös korkeimpien sarjatasojen välisten kuilujen pienentämiseksi. Siksi nykyisen Kakkosen parhaista joukkueista tehdään yksi valtakunnallinen sarja.

– Näimme, että nykyisessä mallissa Ykkösen ja Kakkosen välinen tasoero on ollut monella mittarilla suuri. Sekä nouseminen Ykköseen että päinvastoin putoaminen Kakkoseen on ollut monelle seuraorganisaatiolle turhan iso muutos, Leivo-Jokimäki sanoo.

Sarjauudistusta on ollut valmistelemassa edustajia Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen seuroista, Veikkausliigasta, Pelaajayhdistyksestä ja Palloliitosta. Seuroista erityisesti Ykkösessä ja Kakkosessa pelaavat olivat vahvasti uudistuksen kannalla.

Sarjajärjestelmäuudistuksen vaikutuksia kauden 2023 sarjanousu- ja putoamissääntöihin ja uudistuksen jälkeisten sarjatasojen nimiä tai tarkempia sarjajärjestelmiä ei ole vielä vahvistettu, mutta prosessi on käynnissä, ja Palloliitto kertoo tiedottavansa niistä heti kun mahdollista.

Tsekkaa myös: Valioliigassa kauden ensimmäiset valmentajapotkut jo neljän pelin jälkeen – Bournemouth erotti Scott Parkerin