Ovatko rankkarit tuuria vai taitoa? Laaja tutkimus antaa kiistattoman vastauksen

tuuria Englannin joukkue juhlii / Pallomeri.net

Jalkapallon puolella puhutaan useasti rankkareista ja siitä, että onko kyseessä enemmänkin tuuria vai taitoa. Tutkimukset puoltavat selvästi taitoa.

Norjalainen asiantuntija Geir Jordet on tutkinut useamman vuoden ajan rankkareita ja siihen liittyvää henkistä aspektia. Jordetin johtama asiantuntijaryhmä tutki kaikki MM-kisojen, EM-kisojen ja Mestarien liigan rankkarikisat vuodesta 1976 lähtien.

Tutkimuksessa kävi hyvin ilmi tiettyjä piirteitä, jotka johtivat suuremmalla todennäköisyydellä epäonnistumiseen. Jordetin tutkimuksen mukaan esimerkiksi rankkarikisan tilanne vaikuttaa suuresti onnistumisprosenttiin.

– Positiivisuus auttaa. Pelaajat, joiden epäonnistuminen johtaa suoraan joukkueen tappioon osuvat 62 prosentin todennäköisyydellä kun taas laukaukset, jotka johtavat pilkkukisan voittoon, menevät sisään 92 prosentin varmuudella, Jordet toteaa Twitterissä.

Tutkimuksessa selvinnyt yksi hieman erikoisempi piirre oli, että henkilökohtaiset palkinnot vaikuttavat pelaajien onnistumisiin. Palkinnon jälkeen supertähtien onnistumisprosentti oli 62%, kun ennen tätä se oli 89%.

Myös pelaajien olemus kertoo paljon tulevasta yrityksestä. Jordetin tutkimus osoittaa kiistatta, että pelaajat, jotka laukovat nopeasti ja katsovat pois päin maalivahdista, ovat hermostuneempi ja mokaavat useammin.

Jokainen laukaus on henkilökohtainen suoritus, mutta norjalaisasiantuntijan tutkimuksessa selviää kuitenkin se, että joukkueen reagointikin vaikuttaa todennäköisyyksiin.

– Jokainen laukaus on henkilökohtainen suoritus, mutta pilkkukisat ovat joukkuetapahtuma. Pelaajien keskinäinen kommunikointi on tärkeää. Voimakas maalin juhlinta nostaa joukkueen mahdollisuuksia voittaa rangaistuspotkukisa, Jordet kirjoittaa.