Onko Pekka Rinne juuri nyt NHL:n arvokkain pelaaja?

NHL Mestis Espoo United jääkiekko ice hockey / Pallomeri.net
Mestis Espoo United jääkiekko ice hockey / Pallomeri.net

Torjuntaprosenteissa sijalla kaksi, päästettyjen maalien keskiarvo NHL:n toiseksi pienin, voittoja eniten kaikista NHL-vahdeista. Tällä kaudella Pekka Rinne on nostanut ikuiseksi NHL:n heittopussiksi luokitellun Nashville Predatorsin taistelemaan toden teolla jopa Stanley Cupista.

Nashvillessä ei ole nähty playoff-kiekkoa kauden 2011-2012 jälkeen, mutta nyt countrymusiikkia tulvillaan olevan kaupungin kiekkoylpeys johtaa koko NHL:ää, kun runkosarjaa on jäljellä hieman yli neljäsosa. Suurin syy Nashville Predatorsin nousuun on tolppien välissä, sillä Pekka Rinne antaa joukkueellensa joka ilta mahdollisuuden voittoon. Tai oikeastaan vaikka aina ei näyttäisi olevan mahdollisuutta voittoon niin Rinne ottaa muutaman suuren torjunnan ja jotenkin countrykaupungin kiekkojoukkue nousee voittoon.

Tätä tekstiä kirjottaessa Pekka Rinne on tällä kaudella pelannut 44 ottelua, joista hän on voittanut 34. Tässä kohtaa käytän mielummin termiä “hän” kuin Nashville Predators, koska usein voitot ovat olleet vain ja ainoastaan Rinteen hyvän torjuntavireen ansiota. Urallaan lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Kempeleen Kiekko-Kettujen kasvatti on noussut tällä kaudella aivan uudelle tasolle ja kysymys kuuluukin onko Pekka Rinne tällä hetkellä maailman paras maalivahti?

Ainoa tilastollisesti ja pelillisesti varteenotettava kilpailija Rinteelle on Montreal Canadiensin maalivahti Carey Price, joka on tehnyt tällä kaudella yhtä hyvää jälkeä maalillaan kuin Rinne. Nämä kaksi maalivahtia kilpailevat lopun NHL:n runkosarjakauden ajan parhaalle maalivahdille annettavasta Vezina Trophysta ja molemmat nimet on myös nostettava esille, kun puhutaan koko NHL:n arvokkaimmasta pelaajasta.

Hart Memorial Trophy, joka jaetaan vuosittain NHL:n runkosarjan päättyessä pelaajalle, jonka katsotaan olevan arvokkain omalle joukkueelleen, on viimeksi päätynyt maalivahdin käsiin kaudella 2001-2002. Montreal Canadiensin silloinen maalivahti Jose Theodore pokkasi pystin tuon kauden jälkeen ja nyt onkin mahdollista, että tämä temppu toistetaan 13 vuoden tauon jälkeen.

Kukaan suomalainen ei ole koskaan voittanut Hart Memorial Trophyä, mutta tulisiko Pekka Rinteestä historian ensimmäinen kyseisen palkinnon voittanut suomalainen? Tällä hetkellä Rinne on ylivoimaisesti Nashville Predatorsin arvokkain pelaaja, mutta riittääkö se kauden päätteeksi Hart Trophyyn? Vain runkosarjan loppu sen voi meille näyttää.