Olympiaurheiljoita käytettiin koekaniineina jenkkiarmeijan ”ihmejuomalle” – riskinä dopingkäry

Iso-Britannian olympiaurheilijoita Lontoo 2012 / Pallomeri.net

Brittilehti uutisoi, että Iso-Britannian olympiaurheilijoita käytettiin koekaniineina jenkkiarmeijan suorituskykyä parantavalle ”ihmejuomalle”.

Brittilehti Daily Mail uutisoi, että Lontoon olympiajoukkueeseen kuuluneita brittiurheilijota käytettiin koekaniineina Yhdysvaltain armeijan tilaamalle ihmejuomalle. Kokeilussa mukana oli 91 urheilijaa kahdeksasta eri lajista. DeltaG-nimistä juomaa testattiin ainakin yleisurheilussa, maahockeyssa, purjehduksessa, uinnissa, viisiottelussa ja useissa kestävyyslajeissa.

Mitalitoivoina pidetyt urheilijat joivat juomaa ennen olympialaisia ja niiden aikana, vaikka tutkijat eivät olleet varmoja rikkooko se antidopingsääntöjä tai aiheuttaako se sivuvaikutuksia. Urheilijat joutuivat tekemään UK Sportin, eli brittihallituksen olympialaisia ja paralympialaisia rahoittavan viraston kanssa tiukat sopimukset ennen kokeilua.

Urheilijat allekirjoittivat vastuuvapautuslomakkeen, jonka mukaan kaikki vastuu mahdollisista fyysistä sivuvaikutuksista ja muista riskeistä on urheilijoilla. Tämä tarkoitti siis sitä, että jos urheilija olisi juoman takia kärähtänyt dopingtestissä, se menisi yksinomaan urheilijan piikkiin.

Mainos alkaa

UK Sport sentään lähestyi Maailman antidopingtoimisto WADA:aa ennen kokeen aloittamista. WADA kommentoi vuonna 2011, ettei ketoaineiden käyttö, johon DeltaG perustui, ole kiellettyä, mutta kanta voi muuttua.

Urheilijoiden piti allekirjoittaa myös vaitiolosopimus, jonka mukaan projektin yksityiskohdista ei saisi puhua kenellekään kokeen ulkopuoliselle. Kokeiluun käytettiin lehden tietojen mukaan satoja tuhansia puntia.

DeltaG on alunperin Yhdysvaltain puolustusministeriön keksintö. Puolustusministeriö maksoi Oxfordin yliopistolle 10 miljoonaa dollaria juoman kehittämisestä. Tarkoituksena oli kehittää juoma, jonka avulla Yhdysvaltain erikoisjoukot voisivat toimia pidempään vastustajan rintamalinjojen takana vähemmällä ravinnolla. UK Sportin tavoitteena oli myös lisätä urheilijoiden fyysistä ja kognitiivista kestävyyttä sekä suorituskykyä.

DeltaG perustuu ketoosiksi kutsuttuun aineenvaihdunnan tilaan. Juoma sisältää synteettisiä ketoaineita, jotka ovat ihmisen kehossa luonnostaan esiintyviä happoja. Tarkoituksena on saada keho ketoosiin ilman, että urheilija joutuisi paastoamaan.

Yli 40 prosenttia urheilijoista sai juomasta sivuvaikutuksia. Niitä olivat muun muassa oksentelu ja ruuansulatusvaivat. Koehenkilöistä 28 lopetti juoman käytön näistä syistä. Myöhemmin vielä 24 urheilijaa vetäytyi kokeesta, sillä he eivät kokeneet juomaa ”millään tavalla hyödylliseksi”.

UK Sport kiisti maanantaina, että urheilijoiden terveys olisi vaarantunut vuonna 2012.

Lue myös: Liverpoolin ex-lääkäri paljastaa – Steven Gerrard sai viillon penikseensä kesken cup-ottelun